Básníci čekající na zázrak a mající šestku v zádech finalizují. Věděli jste těchto pár maličkostí?

Praha - Od prvního "dílu" nesmírně populárních Básníků, ačkoliv básnika v celé sérii najdeme jen jednoho, uteklo už 33 let. A v dubnu se setkáme se Štěpánem Šafránkem, Kendym a mnoha jejich známými pošesté.

Se Štěpánem Šafránkem jsme prožili neuvěřitelnou třetinu století, aniž bychom přeskakovali, šlo o přirozený běh a reálný časový posun. Takže pokud jste v době, kdy náš básník zkoušel svést sličnou Borůvku (Miloslava Šafránková), také maturovali, můžete se s posledními životními peripetiemi filmového doktora ztotožnit. 

V současné době je veškerý materiál natočen a do rukou ho dostala postprodukce. Neméně důležitou součástí filmu je hudba, na níž se podílel vedle Jaroslava Uhlíře také Ondřej Brzobohatý. Ta se nyní začne nahrávat - dočkáme se nějaké typické písničky jako v případě předchozích dílů, ať to byl Václav Neckář nebo Vítězslav Vávra?

Borůvka stála na začátku Štěpánových filmových příběhů, od té doby uplynula třetina století (zdroj: FSB)

Odcházejí nejen postavy, ale i herci

Právě ona výjimečnost, která není zdaleka obvyklá ani v hvězdném Hollywoodu, přináší nutná úskalí a některé postavy z děje mizí kvůi smutnému faktu, že i jejich životní dráha se uzavřela. Tak jsme se museli rozloučit s paní Šafránkovou, takto Mílou Myslíkovou, dobromyslným hercem ve výslužně Valeriánem (František Filipovský), jeho svérázné objednávání piva určitě zůstalo mnohým v paměti, tanečním mistrem Hugem (Luděk Kopřiva) nebo režisérem Čermáčkem (Jiří Císler). Také někdejší ředitelka školy, kterou Štěpán a Kendy navštěvovali, tedy Jiřina Jirásková, už hraje role nebeské. 

Zajímavostí jistě je, že ve výběru na role dvou hlavních protagonistů byli Ondřej Vetchý a Lukáš Vaculík. Aby jim to nebylo líto, tak oba dostali v dalším průběhu básnického děje jiné role. To dvojice Kříž-Matásek si svou účast vyvzdorovala, protože natáčet jako studenti ještě nesměli. Nakonec došlo ke kompromisu - který oba herci odnesli trojkami z chování. A pokud vás zajímá, kdože byla ona studentská kapela, která doprovázela Štěpánovy a Kendyho spolužáky v jejich divadelním snažení, pak její základ tvořila skupina Index Y, kterou jsme mohli vidět i ve slavné komedii S tebou mě baví svět, kde figurovala jako zájezdní soubor Gábiny Bednářové, hrané Zdenou Studénkovou.

Kterak si v Básnících zahrál ředitel televize

Pokud se podíváme na Štěpánovy lásky, tak první a prozatím poslední si zahrály jen v jediném "básnickém" filmu. Miloslava Šafránková "Borůvka" v prvním a Anička Michaela Badinková v zatím posledním. Borůvka se sice objevuje i v pořadí druhém snímku Jak básníci přicházejí o iluze (1984), ale pouze ve formě retrospektivních záběrů. Anička je první Štěpánovou milou, která má přirozené české jméno. V jeden čas se vyskytly zprávy, že od dřívějších dívčích jmen (Borůvka, Jeskyňka, Píšťalka) se upustilo kvůli aféře podnikatele Jonáka a jeho přítelkyň. Nakolik to je pravdivá informace necháme na posouzení čtenářům.

Dvě velice populární postavy - Vendulka Utěšitelka a exotický "Mireček" (zdroj: FSB)

Zajímavá byla i účast populárního Mirečka, kterého ztvárnil Joseph Dielle. Konžský rodák se do Kleinova výběru dostal během posledního roku studií na FAMU, poté se vrátil do vlasti, kde se vypracoval na uznávanou osobnost v televizní branži. Když Klein natáčel třetí Básníky a projevil zájem o Dielleho účast, bylo mu sděleno, že není problém, ale bude muset uhradit jeho ušlý plat. Jenže málokdo však tušil, že "Mireček" Dielle už je televizním ředitelem... Jen poznamenáváme, že po druhém natáčení už Joseph do naší vlasti nikdy nezavítal.

Těch příběhů bylo a je plno a věříme, že se ještě před premiérou film Jak básníci čekají na zázrak, jehož mediálním partnerem EuroZprávy.cz jsou, k některým z nich dostaneme.

Související

Dušan Klein v doprovodu Miroslava Táborského

OBRAZEM: Jak básníci čekají na zázrak v době před premiérou

Praha - Po 34 letech se na plátna kin vrátí Štěpán, některé jeho lásky bývalé i jedna se rodící, jeho syn, Kendy a spousta dalších postav, které známe z předchozích "básnických" filmů. A jak vůbec vznikly šesté příběhy medika a lékaře Šafránka? Autor předlohy Ladislav Pecháček špatně parkoval a byl stižen ramenem zákona. Jako autor Básníků by možná vyvázl bez pokuty, ale když na otázku "Kdy budou další básníci" odpověděl, že asi nikdy, hned ho to stálo pět set. I proto se pustil do dalších příhod. Neobešlo se to bez drobných problémů, protože když přinesl režiséru Kleinovi scénář, ten ho označil za text k písničce. Ale i takovou předlohu lze využít, o tom se diváci poprvé budou moci přesvědčit 14. dubna. A dočkáme se sedmičky? Pan režisér důrazně tvrdí, že pouze v případě, že ji natočí nějaký jeho žák.

Více souvisejících

film Jak básníci čekají na zázrak Pavel Kříž Bioscop

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy