Harry Potter stále žije. Letos nás o tom přesvědčí hned několikrát

Praha – V posledních dnech světem proběhly spekulace o připravovaném pokračování příběhů o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Fanoušci jásali, avšak špatně pochopili myšlenku spisovatelky J.K.Rowlingové, která má v plánu vydat pouze scénář divadelní hry. Jak je to ve skutečnosti a co autorka chystá na letošní rok?

Harry Potter a Prokleté dítě - tento zcela nový příběh o čarodějnickém učni rozhodně nelze považovat za pokračování celé ságy, jedná se pouze o divadelní hru, která spatří světlo světa v předpremiéře 7. června 2016 v londýnském Palace Theatre. Drama bude mít dvě části, které bude možné zhlédnout najednou či dva dny po sobě.

Děj inscenace bude navazovat tam, kde skončila poslední kniha Relikvie smrti a objeví se v ní už dospělý Harry Potter a jeho syn Albus a jak sdělil jeden z producentů: "Otec i syn se dozvědí nepříjemnou pravdu - temnota někdy přichází z nečekaných míst." Tento příběh se také dočká svého knižního zpracování, ale pouze formou scénáře, které vyjde 31. července letošního roku a dá se předpokládat, že brzy po té se dočká i českého překladu.

Mimo tuto divadelní hru J.K.Rowlingová připravila pro fanoušky Harryho Pottera i krátké příběhy, které začaly vycházet koncem loňského roku, je jich celkem 12 a k přečtení jsou na autorčiných internetových stránkách www.pottermore.com. Avšak nejaktuálnějším autorčiným počinem jsou 4 nové povídky, kterými propaguje připravovaný film Fantastická zvířata a kde je najít. Povídky fanoušky zavedou do dějin kouzelnictví v Severní Americe od 14. století. V českém jazyce jsou k přečtení pod následujícím odkazem.

Zdroj: YouTube

Jedním z nejočekávanějších filmů letošního roku je snímek Fantastická zvířata a kde je najít, který diváky vrátí do světa čar a kouzel, ne však přímo za samotným Harry Potterem, ale fanoušci si jistě přijdou na své. Příběh Fantastických zvířat vznikl podle předlohy stejnojmenné knihy Rowlingové a odehrává se v New Yorku v roce 1926. Hlavní hrdina Mlok Scamander diváky seznámí se spoustou magiských bytostí a představí dobu před příchodem samothého Harryho.

V hlavních rolích se objeví například držitel Oscara za roli ve filmu teorie všeho Eddie Redmayne, Katherine Waterstone nebo také Colin Farrell. Scénářk filmu napsala sama Rowlingová a režie se ujal David Yates, který natočil i poslední čtyři filmy s Harrym Potterem. Rowlingová také potvrdila, že se film dočká dalších dvou pokračování. První díl vstoupí do českých kin 17. listopadu 2016 a následující díly pak v listopadu 2018 a 2020.

Pokud by si nadšenci „potterovského" světa chtěli zkrátit čas při čekání na film, tak už posledního května vychází zbrusu nová kniha s názvem Harry Potter – Magická místa z filmů s podtitulem Bradavice, Příčná ulice a ještě dál. Tato jedinečná publikace dá nahlédnout na dosud nezveřejněné skici, fotografie z natáčení a poznat mnohá další tajemství o navrhování a výrobě všech kouzelných míst pro filmové zpracování série o nejpopulárnějším čaroději.

Související

Michael Gambon

Zemřel představitel Albuse Brumbála. Michael Gambon se dožil 82 let

Ve věku 82 let zemřel britsko-irský herec Michael Gambon, který se proslavil mimo jiné jako představitel Albuse Brumbála z filmů o Harrym Potterovi. Uvedla to televize BBC s odkazem na rodinu. Slavný divadelní a filmový herec, kterého britská královna Alžběta II. pasovala na rytíře, zemřel v nemocnici obklopen svými blízkými. 

Více souvisejících

Harry Potter Joanne Rowlingová (J. K. Rowling) film Fantastická zvířata a kde je najít

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy