Potvrzeno. Pátý Indiana Jones bude. Jak se hrdinný archeolog vyvíjel?

Hrdinný archeolog, jemuž nikdo neřekne jinak než Indiana Jones, se vydá vstříc divákům již popáté. Společnost Walt Disney Pictores potvrdila nejen realizaci filmu, ale dokonce stanovila datum premiéry - za tři roky...

Osudy neohroženého profesora a dobrodruha zná téměř každý, připomínat jednotlivé snímky, ve kterých se opakovaně střetával s nacisty, bojoval proti ruské KGB nebo tajemným sektám by bylo asi zbytečné. Některé okolnosti si ale stojí za to připomenout. Vítejte tedy ve světě tajemných chrámů a zapomenutých překvapení, historických artefaktů a objevů, které většinou zůstanou i nadále utajeny.

Vlastní jméno archeologa, který si podmanil nejen diváky, ale i čtenáře či milovníky počítačových her zní Henry Jones jr. Proč se mu říká podle rodinného psa, na to by bylo dobré se zeptat jeho ctihodného otce. Dr. Jones toho pro lidstvo zachránil mnoho, počínaje Archou úmluvy přes svatý grál až po křišťálovou lebku, ovšem vždy velice svérázným způsobem. Prakticky pokaždé si ještě odskočil bokem pro nějaký vedlejší cenný předmět, ať to byl napříkla Coronadův kříž.

Ví se, že po odmítnutí role ze strany Nicka Nolteho, Steve Martina, Chevy Chaseho a Jacka Nicolsona měl být původně představitelem Indyho Tom Selleck, jenže ten byl příliš zaujatý seriálem Magnum P.I. a odmítl ho opustit. Harrison Ford nebyl zpočátku postavou příliš nadšen, nerozuměl si příliš ani s režisérem, ale nakonec našel se Stevenem Spielbergem stejnou řeč a díky tomu se ocitl ve dvou nejsledovanějších trilogiích určité doby. Ovšem nyní populární Indy navždy zdolá vesmírného pašeráka Han Sola z Hvězdných válek, což dobře vědí ti, kteří už viděli Star Wars: Síla se probouzí.

Od zatím posledního setkání s Indym uplyne v době uvedení pátého dílu do kin více než deset let (zdroj: lucasfilm.com)

Zajímavé je rovněž sledovat postavy, které se pohybují kolem dr. Jonese, ty se totiž sem tam opět vynoří z propadliště dějin. Vedle ředitele muzea, kterého Jones zásobuje předměty nedozírné ceny Marcuse Brodyho to je jeho věrný druh Sallah (John Rhys-Davies, přičemž původně byl zvažován do této role Danny de Vito), ale i jeho velká láska Marion (Karen Allen), dcera profesora Ravenwooda, na kterou jsme museli čekat až do čtvrtého dílu. Padouši mají smůlu, protože většinou konflikt s archeologem, jehož poznávacími znaky jsou pomačkaný klobouk fedora (z prestižního obchodu Herberta Johnsona na londýnské Sawille Row) a umně ovládaný bič z vydělané klokaní kůže (v aukci prodán za 43 000 $) nepřežijí, pokud se nezničí sami svou chamtivostí a neznalostí. Jak se příhody Jonese rozrůstaly, byly obohacovány o rodinné příslušníky, což byl případ jeho otce (Sean Connery) a posleze i syna (Shia LaBoeuf).

Po poměrně svižné trilogii (Dobyvatelé ztracené archy; Indiana Jones a chrám zkázy; Indiana Jones a poslední křížová výprava) natočené v průběhu osmi let se několikrát avizovalo čtvrté pokračování, ovšem nakonec se na Indianu Jonese a Království křišťálové lebky čekalo téměř dvacet let od Křížové výpravy. Tím vznikl značný problém, kam vlastně příhody stárnoucího archeologa situovat, protože jeho první příhody se odehrávaly v době těsně před druhou světovou válkou.

Nyní nás tedy čekají tři roky napětí a sbírání postupných informací, protože Steven Spielberg, opět na režisérském postu, se rozhodl jít cestou tajnůstkáře. Zatím vůbec neuvedl jediný náznak, jaký bude děj pátého pokračování s Indym, kde se bude odehrávat, ba dokonce ani nenaznačil, jak se bude chystaný film jmenovat. Jisté je jen jedno - 19. července 2019 se můžete chystat a další eskapády dr. Henryho Jonese jr. zvaného též Indiana či Indy. Zda se mu podaří zachránit poněkud uvadající image, to je otázkou, na níž jeho věrní fanoušci čekají.

Související

Harrison Ford jako Indiana Jones

Očekávaný Indiana Jones si v Cannes vysloužil jen vlažný potlesk

Snímek Indiana Jones a nástroj osudu, pátý a zatím poslední díl série o dobrodružném archeologovi, si dnes na světové premiéře v Cannes i přes vysoká očekávání vysloužil jen vlažný pětiminutový potlesk, napsal server Variety. S těžkým srdcem se ale s diváky rozloučil herec Harrison Ford, představitel hlavní role, který už dříve prohlásil, že Indianu Jonese ztvárnil naposledy.

Více souvisejících

Indiana Jones Harrison Ford Steven Spielberg

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy