Skončil 23. ročník Febiofestu. Hlavní ocenění získal snímek Vrabčáci

Praha – V pátek 25. března proběhly poslední projekce mezinárodního filmového festivalu Febiofest, který se letos uskutečnil již po třiadvacáté. Ten nabídl devět dní ve znamení filmu, ale také hudby a kulinářských pochutin.

Závěr festivalu samozřejmě patřil předávání prestižního ocenění Grand Prix, které si odnesl vítěz letošního Febiofestu. Tím se stalo islandsko-dánské drama Vrabčáci od režiséra Rúnara Rúnarssona. Vrabčáci bodovali mimo jiné i na filmovém festivalu v San Sebastianu či v Chicagu. Snímek vyprávějící příběh o chlapeckém dospívání se odehrává v dechberoucích přírodních kulisách islandského venkova. To vše doprovází atmosférická hudba klávesisty islandské kapely Sigur Rós.

Přestože ocenění bylo předáno již během čtvrtečního ceremoniálu, na festivalové projekce mohli zájemci dojít ale ještě následující den. Kromě hlavní ceny předal i letos Febiofest své Kristiány za přínos světové kinematografii. Tento rok ho získalo pět zahraničních hostů – italský režisér Marco Bellocchio, slovenská herečka Emília Vášáryová, skotský herec a režisér Peter Mullan, španělská herečka Carmen Maura a scénárista Peter Morgan, který je podepsaný pod snímky jako jsou Královna a Rivalové. Celkem se Febiofestu zúčastnilo více než 50 zahraničních hostů. Mezi nimi i herec Daniel Brühl, jenž zde uvedl nové drama Kolonie.

Kromě toho byla udělena i cena Amnesty International Febiofest Award, jejímž prostřednictvím vyjadřuje pražský filmový festival podporu diktátorskými režimy nespravedlivě vězněným umělcům a novinářům na celém světě. Letos udělila tříčlenná porota ocenění kolumbijsko-francouzsko-urugayskému snímku Mlčení řeky vyprávějícímu o chlapci, který žije bez otce v pralese a jenž jednoho dne nalezne mrtvolu, kterou vyplaví řeka.

Letošního ročníku Febiofestu se zúčastnilo více než 62 tisíc návštěvníků, kteří došli buď do multikina CineStar Praha – Anděl či do CineStaru na Černém mostě. Dílčí projekce probíhaly také v kině Lucerna, Aero a Dlabačov. Zahájení se uskutečnilo letos vůbec poprvé v pražském Obecním domě. Součástí festivalu byl také bohatý hudební doprovodný program a zážitková filmově-gurmánská sekce Culinary Cinema.

Festival Febiofest však letos ještě neřekl své poslední slovo. Hned po Velikonocích se totiž vydává do dalších českých a moravských měst v rámci Regionálních ozvěn.

Související

Kameraman Peter Suschitzky přijede na Febiofest

Na Febiofest přijede jeden z nejlepších kameramanů současnosti

Praha – Na 24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest přijede jeden z nejlepších kameramanů současnosti. Peter Suschitzky je dvorním kameramanem Davida Cronenberga a stojí například za filmy Crash, Východní přísliby, Rocky Horror Picture Show nebo jednou epizodou Hvězdných válek.
Emília Vašáryová ve filmu Eva Nová

Letošní Febiofest uzavře Emílie Vášáryová ve snímku Eva Nová

Zlín - Již zítra budou ve Zlíně slavnostně ukončeny Regionální ozvěny Febiofestu. Letošní ozvěny 23. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest se konaly ve čtrnácti městech po celé České republice. Festival uzavře projekce filmu Eva Nová s Emílií Vášáryovou v hlavní roli a slavnostním zakončením bude provádět Jolana Voldánová.

Více souvisejících

Festival Febiofest

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

Statisíce lidí přijdou o práci, milion míst změní digitalizace, varuje Jurečka

V následujících sedmi až osmi letech v Česku přijde o práci 300 000 lidí a další milion pracovních míst se výrazně změní kvůli digitalizaci.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy