Na Febiofest přijede jeden z nejlepších kameramanů současnosti

Praha – Na 24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest přijede jeden z nejlepších kameramanů současnosti. Peter Suschitzky je dvorním kameramanem Davida Cronenberga a stojí například za filmy Crash, Východní přísliby, Rocky Horror Picture Show nebo jednou epizodou Hvězdných válek.

Pozvání na 24. ročník Mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest přijede dvorní kameraman Davida Cronenberga Peter Suschitzky. Tvůrce, který je považovaný za jednoho z nejlepších kameramanů současnosti, s Cronenbergem spolupracoval na jedenácti filmech, včetně snímků Crash a Východní přísliby. Kromě Cronenberga spolupracoval i s mnoha dalšími významnými tvůrci, mezi něž patří například Ken Russell, Peter Watkins nebo Joseph Losey.

Britský kameraman se proslavil také prací na úspěšných kultovních filmech, jako jsou muzikál Rocky Horror Picture Show, snímek Hvězdné války: Epizoda V – Impérium vrací úder nebo komediální hit Mars útočí!. Jeho zatím posledním počinem je výpravné zpracování sebraných pohádek neapolského básníka Giambattisty Basileho, které natočil italský režisér Matteo Garrone pod názvem Pohádka pohádek.

Febiofest uvede u příležitost návštěvy významného kameramana, jehož filmografie obsahuje více než čtyřicet celovečerních titulů, profilovou přehlídku jeho nejzajímavějších děl.

Letošní ročník Febiofestu je mimořádný také anketou pro veřejnost, v níž mohou diváci rozhodnout, který kultovní film světové kinematografie chtějí vidět zrestaurovaný na plátně kina. Vybrat si mohou ze sedmi nestárnoucích filmových děl.

Již potřetí uvede Febiofest ve spolupráci s Berlinare mimořádný kulinářský a filmový zážitek s názvem Culinary Cinema. Filmovou projekci v kině CineStar Praha – Anděl bude následovat večeře v prostředí Restaurant delight v hotelu andel´s by Vienna House Prague. Menu přitom bude inspirované konkrétním snímkem v podání špičkového šéfkuchaře.

Festival i letos udělí cenu Grand Prix. Třiatřicetičlenná porota složená z filmových fanoušků opět zasedne pod vedením čestného předsedy z řad veřejně známých osobností. V minulosti to byli například Jan Kaplický, Věra Čáslavská, Dagmar Havlová nebo Miroslav Orlíček.

Filmoví nadšenci také mají možnost zúčastnit se soutěže I ty jsi filmařem. Zájemci mohou poslat krátký film na téma Můj den s Kofilou natočený na mobil či tablet a odborná porota pak vybere finalisty, kteří budou mít možnost zúčastnit se speciálního workshopu vedeného významnými hosty festivalu. Vítěz soutěže získá 50 tisíc korun.

Letošní Febiofest proběhne od 23. do 31. března.

Související

Divadlo Na zábradlí: Mýcení (foto: KIVA)

Divadlo Na zábradlí uvede skandální román Thomase Bernharda

Praha - Slavnostní setkání několika umělců u večeře završí příchod slavného herce Národního divadla a večeře se stane hlubokou, ironickou a jízlivě zábavnou sondou do života lepší společnosti. Román Mýcení Thomase Bernharda ve své době vyvolal jeden z největších skandálů v dějinách moderní rakouské literatury. Divadlo Na zábradlí jej uvede v režii Jana Mikuláška.

Více souvisejících

Febiofest Festival Febiofest filmové festivaly

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

včera

včera

Turecko podpořilo Rutteho do pozice šéfa NATO. Chybí mu podpora tří zemí

Turecko potvrdilo, že podpoří do čela Severoatlantické aliance dosluhujícího nizozemského premiéra Marka Rutteho. Podle agentury Reuters to oznámil vysoce postavený turecký činitel.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy