Filmové premiéry: Hledači vltavínů budou soupeřit s americkým hrdinou

Premiéry - Kina ve tradiční premiérový čtvrtek budou mít poměrně pestrou skladbu a jednoho favorita - až z Manhattanu na nás zaútočí silný příběh amerického hrdinného kapitána, který spasil 155 lidských životů.

Jde o snímek, který se vrací k události na řece Hudson, která vzrušila v lednu 2009 nejen Ameriku, ale doslova celý svět. Patnáct dní po Novém roce totiž kapitán letadla Cactus 1549 Chesley Sullenberger dokázal s Airbusem A320 nouzově přistát na řece Hudson a tento náročný akt zvýraznila skutečnost, že ani jeden z cestujících a členů posádky nepřišel o život. Známý herec několika hollywoodských trháků Clint Eastwood (Pověste ho výš, Dirty Harry, Nesmiřitelní) pojal "Sullyho" příběh zvláštním způsobem, podařil se mu pokus ho zpočátku zdánlivě "deheroizovat" a díky tomu dostal mnohokrát médii propraný příběh nový rozměr. V hlavní roli a vlastně celému snímku dominuje Tom Hanks, jehož volba filmu nesmírně prospěla. Tvůrci se spokojili s prostým názvem Sully, v české distribuci je rozšířem o podtitul Zázrak na řece Hudson. Recenzi snímku najdete na EuroZprávy.cz zde.

Už počtvrté míří k divákům animovaný snímek Lovecká sezóna (Open Season), tentokrát doplněná o termín Strašpytel (Scared Silly). Čeká nás opět Grizzly Boog, jehož domestikace v divoké přírodě úspěšně pokračuje, ale pořád v sobě má něco z domácích pudů. Navíc se vůbec nechová jako medvěd, ale vystrašený pudlík, každé pohnutí větvičky je pro něj zdrojem nebezpečí. Jeho přítel Elliot a jeho lesní druzi se proto rozhodnou zbavit Booga strachu originálně omletým způsobem - strašením. Bohužel tento snímek nese všechny negativa narůstajících sériích, vytrácí se z něj lehkost, nadsázka a stále víc vyčnívá z zpoza roztomilých očí a usměvavých grimas konstrukce a úporná snaha svézt se na prvním dílu. Dětičky a ti, kteří si nechali tři předchozí Lovecké sezóny ujít, možná přijmou daný (stále klesající) standard, ale kdo se pobavil u deset let starého původního filmu, bude nutně rozčarován.

Hudebník hovoří sám o sobě ve filmu, jehož název by se dal přeložit "Ještě jednou s pocitem" (zdroj: ČSFD.cz)

Po Ozzy Osbournovi a Alice Cooperovi přichází další ikona hudebního průmyslu Nick Cave, aby se svým The Bad Seeds uvedl zvláštní počin. Své nové album Skeleton Tree bude prezentoval v předvečer oficiálního vydání jednorázovou celosvětovou projekcí hudebního dokumentu. Nejde o klasickou procházku kariérou tohoto australského zpěváka; zabývá se přípravou daného LP, zazní také všech osm skladeb, Cave se pak v rozhovorech vyzpovídává ze svých bolestí a problémů. Film v režii Andrewa Dominika nese plný název Nick Cave: One More Time With Feeling.

Výrazně seriálový tvůrce Dan Wlodarczyk se po deseti letech vrátil na půdu celovečerního filmu a sáhl po zajímavém tématu z oblasti svého rodiště. Týká se hledačů vltavínů, činnosti, která je na pokraji zákona a přináší proto nejeden nečekaný zvrat nejen v existenci lidí, kteří ilegální těžbě propadli, také také se promítá do jejich vztahů. Hlavními hrdiny jsou geolog Pavel a problémový "Kača", kteří vedeni různými pohnutkami riskují pověst i život, aby se dopracovali ke svým tužbám. Sám tvůrce s určitou nadsázkou onačuje Zloděje zelených koní jako částečný český western. Vedle Pavla Lišky a Marka Adamczyka ve filmu hrají Jenovéfa Boková, Gabriela Míčová a v epizodní roli i Bolek Polívka.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry film Sully: Zázrak na řece Hudson Nick Cave

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy