Filmové premiéry: Toni Erdmann a Ostravak Ostravski, srovnání dvou světů, které nejsou daleko od sebe

Premiéry - Tento týden je filmová nabídka poněkud bohatší a podobné to je i se žánrovým složením. Od akční podívané přes zádumčivou komedii až k jevům na hranici uvěřitelnosti.

Dá se očekávat, že pro skutečné milovníky filmu a silného příběhu bude největším zážitkem premiérového týdne německý film Toni Erdmann. Jeho ústřední postavou je penzionovaný učitel Winfried Conradi, trávící život s věrným slepým psem. Právě jeho smutný skon vyburcuje mohutného muže, libujícího si ve zvláštní vášni v podobě žertovných převleků, k akci - zapojit do svého života dceru Ines. Jenže mocná vedoucí nadnárodní firmy nemá na poněkud pubertálně se chovajícího otce čas ani náladu. Winfried se ale nevzdává - a dává vzniknout absurdní postavě Toniho Erdmanna. V hlavních rolích snímku režisérky Maren Ade se představí Peter Simonischek a Sandra Hüller.

Jack Reacher... zatím klidný (zdroj: Paramount Pictures)

Když se Jack Reacher, ústřední postava románů britského spisovatele Jima Granta (nick Lee Child), objevila na plátnech poprvé, panovaly určité rozpaky, zda se látku z knih podařilo dobře přenést i do filmu. Druhé příhody tajemného vojenského vyšetřovatele natočil režisér Edward Zwick a vtiskl Reacherovi poněkud odlišný punc. Tentokrát se vydává neohrožený muž po stopách podivného zatčení osoby z vojenských kruhů obviněných ze špionáže, navíc se jeho protivníci soustředí na Jackovo případné slabé místo - ve hře se objevuje jeho potenciální dcera. Film nese podtitul Never Go Back, v hlavní roli opět uvidíme Toma Cruise a EuroZprávy.cz v dohledné době přinesou jeho recenzi.

Rázovité prostředí Ostravy a jejich ikonických dolů nám předkládá snímek Ostravak Ostravski, natočený podle sedmi knižních bestsellerů Deniky Ostravaka. Hlavním hrdinou je havíř Jarek Ostravski, který za zvláštních okolností zachrání své spolupracovníky ze závalu. Díky tomu se posune z dolu do kanceláře, kde záhy začíná zjišťovat podivné okolnosti. Do toho se mu ještě motají rodinné patálie a vyřešené to nemá ani po stránce osobních vztahů. Nehledě na kolegy, kterým je celkem jedno, že Jarek povýšil. Titulní postavu si zahrál ostravský rodák Igor Chmela a pod režijní taktovkou Davida Kočára vznikl snímek v autentickém prostředí severomoravského města.

Restaurované drama z meziválečného období (zdroj: NFA)

V rámci tradičních restaurovaných filmů nám Národní filmový archiv připravil méně známé drama s názvem Takový je život. Jeho děj bychom mohli komentoval jako prostý náhled do každédenního života kolem nás. Alkoholu holduijící uhlíř díky svému popíjení ztratí práci, zneužívá své manželky a podstatnou část peněz, které vydělá jako pradlena, prohýří s kamarády nebo se svou milenkou. Ačkoliv manželka má dostatečnou trpělivost, pohár dobrody přeteče, když opilý manžel v den jejich narozenin začne ničit jejich příbytek. Snímek v roce 1929 osciluje na hranici krátkometrážního filmu, trval jen o tři minuty déle než hodinu. Byl výsledkem mezinárodní spolupráce a pod režijní taktovkou Carla Junghanse v něm účinkují Vera Baranovskaja, Theodor Pištěk, Máňa Ženíšková, Jindřich Plachta, Eman Fiala, Wolfgang Zilzer či Manja Keller. V Československu byl film uváděn pod názvem Román pražské pradleny.

Devítiletý Louis Drax má neuvěřitelné štěstí. Téměř každý rok svého života přežije událost, která může skončit smrtí. Od pádu lustru do postýlky, přes otravu až k zásahu elektrickým výbojem. Naposledy spadl z útesu do moře a zdá se, že tentoikrát ho štěstí opustilo. Chlapec se však po dvou hodinách probere a setrvává v kómatu. Odborník na tuto oblast Allan Pascal je tímto příběhem zaujatý a s Louisovou matkou Natalií zkouší zjistit podrobnosti. Jak se ale ukazuje, příběh je mnohem složitější, než může na první pohled vypadat. Film je další příležitostí pro Jamie Dormana, kterého jsme viděli nedávno v koprodukčním Anthropoidu. Předlohou snímku Devátý život Louise Draxe je bestseller spisovatelky Liz Jensen, který vyšel v roce 2004.

Související

Kino, ilustrační foto

Lednové premiéry: vynikající Na nože, trojka Mizerů, a trochu jiný Hitler

V prvním měsíci roku 2020 dorazí do kin výborná krimikomedie Na nože, pokračování Mizerů, Robert Downey jr. jako doktor, který umí mluvit se zvířaty, Hitler jako imaginární kamarád chlapce nebo Gentlemani od Guye Ritchieho. Star Wars a Ledové království však v kinech vydrží minimálně do druhé poloviny ledna.
Operace Entebbe zachycuje reálné události z roku 1976

RECENZE: Operace Entebbe jako umělecké dílo příliš neladí

Letecká doprava je úzce provázána s teroristickými činy a je vcelku lhostejné, zda jde o likvidaci letadel nebo jejich únosy. Jsou takové, které se zapsaly do historie lidstva svou dramatičností a neotřelým řešením. Mezi ty nejvýznamnější patří události na ugandském letišti Entebbe v roce 1976.

Více souvisejících

premiéry film Takový je život film Ostravak Ostravski

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael: Neslýchané. Zatykač na Netanjahua povzbudí teroristy po celém světě

Rozhodnutí hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karima Khana požádat o vydání zatykačů na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta je neslýchané a povzbudí teroristy po celém světě. Prohlásil to v pondělí izraelský prezident Jicchak Herzog. Rozhodnutí odsoudil i izraelský ministr zahraničí Jisrael Kac, uvedla agentura Reuters.

před 3 hodinami

Martin Exner

V Česku se dvacet let o euru lže. Odpůrci v čele s Klausem s ním veřejnost straší, říká poslanec Exner

Přijetí či nepřijeti eura je v Česku velmi ožehavé téma, které rozděluje společnost. Na začátku roku rozvířil všeobecnou debatu o přijetí sám prezident ČR Petr Pavel, díky tomu, se toto téma opět stalo diskutovatelným. Část ekonomů se stále euru brání, politická populace není jednotná, opozice je zásadně proti a ve vládní koalici nepanuje jednotný názor. Kdo však má jasno, jsou české firmy, těm by jednotná evropská měna prospěla. Tam, kde se platí eurem, tam je s touto měnou spokojenost, na Slovensku panuje obrovská podpora společné měně, avšak Česká republika je jako tradičně opatrná, společnost je proti a politici nemají odvahu a chuť jím proti jejich názoru. O euru jsme si povídali s poslancem za STAN Martinem Exnerem, místopředsedou výboru pro bezpečnost. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Petr Pavel

Pavel tlačí na přijetí eura. Stejně podle něj nemáme na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Írán, ilustrační foto

Kdo povede Írán po smrti Raísího? Země se chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Nadaný student čelící obvinění z porušování lidských práv. Kdo byl íránský prezident Ebráhím Raísí?

Ebráhím Raísí byl íránský politik a duchovní, který od srpna 2021 zastával funkci prezidenta Íránu. Narodil se 14. prosince 1960 v Mašhadu, druhém největším městě Íránu a důležitém náboženském centru. Byl členem konzervativního křídla íránské politiky a dlouholetým příslušníkem Revolučních gard, což mu poskytlo značný vliv v politických a vojenských kruzích.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy