Ivan Trojan se objeví jako vyšetřovatel v nové kriminálce z 80. let Svět pod hlavou

Praha - Nový český seriál Svět pod hlavou nabídne kriminální příběhy ze severních Čech za tuhé normalizace 80. let. Příčiny vlastní rodinné tragédie v něm bude rozplétat policista Filip Marvan. V desetidílném seriálu se objeví například Václav Neužil, Ivan Trojan nebo Judit Bárdos

Policista Filip Marvan je nucen ukrást důkaz, aby ochránil bratra před mafií. Naneštěstí ho srazí auto a upadá do bezvědomí. Probudí se v nemocnici, avšak ve zcela jiné době, přesněji v roce 1982. Jak se v minulosti ocitl? Dostane se zpátky? Proč se dostal do období těsně před svým narozením?

Mimo pátrání po příčinách, které jeho rodině změnily život, je marvan nucen vyšetřovat sérii případů z prostředí severních Čech 80. let. „Svět pod hlavou nabízí spletitou kriminální křížovku jak v rovině dobových zločinů, tak v rovině pátrání po kořenech rodinné tragédie," prozrazuje kreativní producent České televize Michal Reitler a dodává: „Po mé mimořádné zkušenosti se seriálem Případy 1. oddělení je spolupráce na vzniku Světa pod hlavou zachováním toho dobrého, čeho si u kriminálek ceníme. Díky spolupráci s producentem a tvůrci oceňovaného filmu Pouta získává seriál silnou dobovou autenticitu, směs sychravosti, humoru a naděje, kterou diváci jen tak neuvidí."

„Kriminálka, rodinné drama, sen. Svět pod hlavou nabízí napětí, tajemství, a ačkoliv se odehrává v době, která nebyla k smíchu, i humor," komentuje Vratislav Šlajer, producent společnosti Bionaut. Marek Najbrt, který se o režii částečně podělil s Radimem Špačkem, popisuje základní koncept seriálu: „Člověk z demokratického světa je konfrontován s totalitním režimem. Ze začátku je to groteskní, skoro zábavná zkušenost, později ale začne jít o život."

Herec Václav Neužil ztvárňuje ambiciózního policistu, který dodržuje pravidla a jde zloduchům po krku. Chvíle, kdy se po nehodě propadne do minulosti, je pro něj možností napravit své chyby i pochopit, jaká byla doba, kdy se seznámili jeho rodiče. „Pro mě je to konečně charakterní role. Filip si z dětství nese krutou zkušenost. Zároveň má nadhled, umí jednat a dotahovat věci do konce. Líbí se mi jeho dvojlomnost," říká Václav Neužil.

Jeho kolega Martin Plachý (Ivan Trojan) je naopak cynik, který se v době, kdy komunistickým heslům už věřil jen málokdo, naučil žít po svém. „Když jsem si přečetl scénář, tak jsem si vybavil své tělocvikáře. To byli většinou zvláštní lidi s drsným humorem, který byl místy až trošku trapný," říká Ivan Trojan a k éře normalizace, ve které se seriál odehrává, dodává: „V roce 1982 mi bylo osmnáct, takže já si tu dobu pamatuji. Když jsme natáčeli v těch dobových kulisách a rekvizitách, tak se mi spousta věcí vybavovala. Tu dobu mám v sobě nějak zarytou."

V kriminálním seriálu se také objeví herci Jan Budař, Tomáš Jeřábek a Václav Kopta. Hlavní ženskou postavou je Kristýna Čáslavová, lékařka městské nemocnice, kterou ztvárnila Judit Bárdos a o své roli říká: „Kristýna je lékařka místní nemocnice. Je zklamaná a otrávená z doby, ve které žije, zároveň má nadhled a dělá svou práci poctivě. Podobáme se v tom, že své povolání děláme rády. Myslím ale, že Kristýna má v sobě větší nadhled a cynismus než já."

Seriál se natáčel v everočeském a středočeském regionu. „Spolu s kostýmní výtvarnicí Andreou Královou a architektem Janem Vlasákem jsme se snažili vytvořit historicky dotažené, autentické prostředí vzor 1982," sděluje režisér Marek Najbrt a dramaturg Tomáš Feřtek doplňuje: „Policejní stanici jsme postavili v budově opuštěné vojenské nemocnice v Hředlích nedaleko Zdic, klub Krystal/Crystal stojí na kladenském sídlišti Sítná, normalizační kulturák v Liberci. Psychiatrickou léčebnu si zahrál zámek Jezeří. Ale povrchové doly od obzoru k obzoru, ty jsou poctivé severočeské."

Kriminální seriál Svět pod hlavou se na obrazovkách České televize se objeví v lednu.

Související

Ivan Trojan

RECENZE: Seriál Svět pod hlavou táhne Trojan, který dá neoriginálnímu příběhu šanci na koukatelnost

Recenze - Není tomu tak dávno, co na televizních obrazovkách běžel seriál Polda, ve kterém se hlavní hrdina probouzí po dlouhých letech z kómatu do doby moderních technologií a nestačí se divit, jak během jeho spánku svět pokročil. V podobném duchu se nese i nový seriál Svět pod hlavou, jen s tím rozdílem, že hlavní hrdina v podání Václava Neužila procitá z kómatu v minulosti, do doby hluboké totality a musí přijít na kloub nejenom tomu, jak a proč se tam ocitl.

Více souvisejících

seriál Svět pod hlavou Ivan Trojan (herec) Česká televize

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy