Spider Man konečně správně? Pod dohledem Iron Mana je možné vše

Hollywood – Nejnovější trailer na plánovaný marvelovský film Spider-Man: Homecoming se v pátek převalil internetem jako velká bouře a vyvolal vlnu nadšení nejen mezi komiksovými geeky. Jakou pouť stříbrným plátnem ušel a na co se můžeme těšit v jeho nejnovějším filmu?

Slavný středoškolák pokousaný radioaktivním pavoukem spatřil světlo světa v roce 1962. Od té doby si mimo jiné prožil různé životy také jako filmová postava. První z nich, trojice snímků ze sedmdesátých let s Nicholasem Hammondem (The Amazing Spider-Man, Spider Man Strikes Back a Spider-Man: The Dragon's Challenge) spadá do éry prapodivných komiksových adaptací, které dnes nelze sledovat jinak než s ironickým úšklebkem na rtech.

V paměti dnešních diváků utkvěly hlavně jeho poslední dvě inkarnace vyprodukované studiem Sony – svérázná a vůči předloze ne moc věrná trilogie Spider-Man hororového veterána Sama Raimiho (Lesní duch) a dva snímky nesoucí titul Amazing Spider-Man, které na jednu stranu udělaly z Andrewa Garfielda (Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny) filmovou hvězdu, zároveň se k nim ale veřejnost postavila rozpačitě. Když už to vypadalo, že chaotický a všehovšudy špatný Amazing Spider Man 2 příběhy Petera Parkera na dlouhou dobu pohřbil, vstoupil na scénu Disney, respektive jeho divize Marvel Studios stojící například za novými dobrodružstvími Kapitána Americy či Iron Mana. Všichni věří, že spolupráce Sony a Marvelu přinese kýžené ovoce.

A právě na zásadní roli železného muže Tonyho Starka lákají diváky první ukázky ze čtvrtého pokusu o věrohodné zpodobnění charakteru stvořeného velkým Stanem Leem. Dává to smysl. Vždyť právě Iron Man mladého Petera objevil a oblékl v letošním snímku Captain America: Občanská válka. Dle očekávání se tak z ostříleného génia, playboye, milionáře, filantropa a původního člena Avengers stane mentor mladého obdobně inteligentního pavučiny střílejícího superhrdiny. Chemie mezi Robertem Downey Jr. (Kiss Kiss Bang Bang) a Tomem Hollandem (Nic nás nerozdělí) ve zmiňované týmovce fungovala na výbornou a není důvod si myslet, že to v Spideyho sólovém počinu bude jinak.

Peter se od něj může těšit nejen na udílení rad v limuzíně, ale také na nejnovější vylepšení svého kostýmu. Fanoušci komiksu se v tomto ohledu těší zejména na pavučinová křidélka, jež hlavnímu hrdinovi umožní plachtění. A to se mu bude setsakramentsky hodit, vždyť jeho nepřítelem bude sám Vulture v podání Michaela Keatona (Batman). Historicky druhý Spider-Manův superpadouch se při uskutečňování svých nekalých záměrů totiž může spolehnout na svá obrovská mechanická křídla.

Představiteli hlavního hrdiny Tomu Hollandovi je dvacet let. Je tak prvním pavoučím mužem stříbrného plátna, který věkově odpovídá studentovi americké střední školy. Jak Tobey Maguire (Městečko Pleasantville), tak Andrew Garfield byli v době svého poletování mezi mrakodrapy o deset let starší. Se Spider-Manovým mládím souvisí také název filmu – nejen holohlavý padouch a Tony Stark flirtující s tetou May v podání Marisy Tomei (Wrestler), ale také tradiční školní oslavy Homecoming zahrnující mimo jiné studentský ples, budou mladému ochránci města New York způsobovat nemalé potíže.

Podle toho, co jsme zatím viděli, se můžeme těšit na věrné vystižení charakteru Petra Parkera – trailer slibuje vyváženou kombinaci nejistého loosera, nadšence do vědy a upovídaného maskovaného mstitele, který rád zesměšňuje své protivníky. Díky své poslední vlastnosti je také oblíbeným společníkem Deadpoola. Na filmové setkání s Ryanem Reynoldsem (Green Lantern), který se v roli nesmrtelného žoldáka uvědomujícího si, že je jen komiksovou postavou, až nečekaně úspěšně uvedl na začátku letošního roku, je bohužel předčasné se těšit. Filmová práva na Deadpoola jsou pevně v rukou studia Fox. Na druhou stranu kdo ví, sám Spider-Man: Homecoming dokazuje, že dohody mezi dosud znepřátelenými studii jsou možné.

Něco na závěr: pro milovníky kanonické poučky: „S velkou silou přichází i velká zodpovědnost" (2002), případně její o dost komplikovanější verze z Amazing Spider-Mana (2012) mám špatnou zprávu. V této verzi je strýček Ben již nějaký čas po smrti, takže se další variace na oblíbenou morální intervenci nejspíš nedočkáme.

Spider-Man Homecoming má v Česku premiéru 6. 7. 2017. Režie se ujme téměř neznámý Jon Watts (Cop Car).

Související

Morbius

RECENZE: Nemastný neslaný upír Morbius je nudným pokusem o temný komiks

Další ze série přešlapů studia Sony, které se marně snaží budovat svůj vlastní komiksový vesmír. Upíří Morbius má málo akce, humoru i lásky a o hororu ani nemluvě. Mnohdy pranýřovaný Jared Leto je v tom tentokrát cela nevině a paradoxně je jednou z nejlepších věcí na celém filmu. Jak již jistě tušíte, je to hodně málo.
Nevděčný úkol nahradit Rowana Atkinsona v roli britského komorníka Zazu na sebe vzal moderátor a neherec John Oliver.

Lví král ovládl tuzemská kina. Porazil Spider-Mana, který se natáčel i v Česku

V čele víkendové návštěvnosti českých kin vystřídal další kapitolu filmové série Spider-Man: Homecoming snímek Lví král od studia Disney. Předělávka slavného animovaného snímku s hudbou Eltona Johna při svém vstupu do tuzemských kinosálů přilákala bezmála 88.000 diváků a na tržbách získala prvních téměř 14 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Unie filmových distributorů na svém webu.

Více souvisejících

film Spider-Man: Homecoming studio Marvel Tom Holland

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 35 minutami

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy