Příběh procesu s O. J. Simpsonem, mládí královny Alžběty, Dr. House obchodující se zbraněmi – ke komu se přikutálí nejvíce televizních Zlatých glóbů?

Hollywood – Zlaté glóby neoceňují pouze nejlepší filmové počiny roku. Zaměřují se také na televizní produkci. A vzhledem k tomu, že kvalita děl vyprodukovaných v tomto odvětví zábavního průmyslu stoupá a filmy se kolikrát musí před lecjakou minisérií nebo seriálem pořádně stydět, je to tak správně.

Letos se v TV programech a na čím dál populárnějších streamovacích službách objevilo hned několik nových hráčů. Můžeme s potěšením konstatovat, že Zlaté glóby tato díla postřehly. Místo starých a kolikrát lehce vyčpělých (byť často po právu nesmírně populárních) seriálů jsou v nominaci téměř samé novinky. Výjimku tvoří například stálice televizní zábavy Hra o trůny, která bude bojovat o titul nejlepšího dramatického seriálu a zároveň doufat v proměnění nominace pro Lenu Headey v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. Ani v jednom případě se ale nedá očekávat úspěch.

Podobně se bude mezi komediemi a muzikály rvát o úspěch další televizní veteránka – satirická Viceprezident(ka). Na rozdíl od krvelačné královny Cersei z výše zmiňovaného fantasy hitu by ale představitelka hlavní role Julia Louis-Dreyfus mohla zabodovat také sama za sebe.

Vedle populární adaptace knižní série Píseň ledu a ohně spisovatele George R. R. Martina se o post seriálové jedničky roku 2016 poperou nostalgické Stranger Things, v nichž čtveřice dětských hrdinů řeší nadpřirozenou záhadu, biografický seriál The Crown sledující mládí současné britské královny, společný mysteriózní sci-fi projekt J. J. Abramse a Jonathana Nolana Westworld a mozaika „obyčejných" lidských strastí This Is Us. Boj to bude tuhý a vyrovnaný a těžko tipovat vítěze.

Silné zastoupení má také sekce minisérií a TV filmů. Ty jsou na Glóbech od klasických seriálů separovány. Začátkem tohoto roku nejprve nadchl Night Manager, v němž září Hugh Laurie (tentokrát u toho ani nemusí kulhat a hltat Vicodin po hrstech) jako obchodník se zbraněmi a Tom „Loki" Hiddleston nucený tajnými službami infiltrovat jeho buňku. Přestože si tato vypjatá špionážní kriminálka vysloužila hned čtyři nominace z pěti možných, nejspíše ji převálcují dva počiny zabývající se Americkým trestním systémem.

Uspěje spíše fiktivní Jedna noc a John Turturro snažící se dokázat nevinu studenta s pakistánskými kořeny přistiženého s mrtvou dívkou, nebo portrét skutečné osobnosti – O. J. Simpsona, hvězdy amerického fotbalu, z níž se stala hvězda filmová, jen aby byl tento všemi milovaný sportovec a komik odsouzen za chladnokrevnou vraždu své ženy a číšníka Rona Goldmana a následně osvobozen pro nedostatek důkazů? American Crime Story - The People v. O.J. Simpson, první z plánované série portrétů skutečných kauz American Crime Story, si již odnesl 9 ocenění Emmy (včetně toho za nejlepší minisérii) a je v tomto ohledu favoritem.

Mezi komediálními počiny se očekává vítězství Atlanty, o níž zahraniční média píší jako o netradiční, svěží a upřímné. Nemůžeme zatracovat ale ani předloňského vítěze Transparent, v němž září Jeffrey Tambor.

Plný počet nominací (5 z 5) si odneslo American Crime Story - The People v. O.J. Simpson, o jednu méně má pak pouze The Night Manager. Trojitých kandidátů na Zlatý glób je pak vícero.

Seznam nominovaných snímků:

Nejlepší televizní seriál - DramaHra o trůnyStranger ThingsThe CrownThis Is UsWestworld

Nejlepší televizní seriál - komedie nebo muzikálAtlantaBlack-ishMozart in the JungleTransparentViceprezident(ka)

Nejlepší minisérie nebo TV filmAmerican CrimeAmerican Crime Story - The People v. O.J. SimpsonGarderobiérJedna nocThe Night Manager

Nejlepší herečka v seriálu - dramaCaitriona Balfe (Cizinka)Winona Ryder (Stranger Things)Keri Russell (Takoví normální Američané)Claire Foy (The Crown)Evan Rachel Wood (Westworld)

Nejlepší herec v seriálu - dramaBilly Bob Thornton (Goliath)Rami Malek (Mr. Robot)Liev Schreiber (Ray Donovan)Matthew Rhys (Takoví normální Američané)Bob Odenkirk (Volejte Saulovi)

Nejlepší herečka v seriálu - muzikál nebo komedieTracee Ellis Ross (Black-ish)Rachel Bloom (Crazy Ex-Girlfriend)Gina Rodriguez (Jane the Virgin)Issa Rae (Nesvá)Sarah Jessica Parker (Rozvod)Julia Louis-Dreyfus (Viceprezident(ka))

Nejlepší herec v seriálu - muzikál nebo komedieDonald Glover (Atlanta)Anthony Anderson (Black-ish)Nick Nolte (Graves)Gael García Bernal (Mozart in the Jungle)Jeffrey Tambor (Transparent)

Nejlepší herečka v minisérii nebo TV filmuFelicity Huffman (American Crime)Sarah Paulson (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)Charlotte Rampling (London Spy)Kerry Washington (Svědectví)Riley Keough (The Girlfriend Experience)

Nejlepší herec v minisérii nebo TV filmuCourtney B. Vance (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)John Turturro (Jedna noc)Riz Ahmed (Jedna noc)Bryan Cranston (Nástupce)Tom Hiddleston (The Night Manager)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v seriálu nebo TV filmuLena Headey (Hra o trůny))Olivia Colman (The Night Manager)Mandy Moore (This Is Us)Chrissy Metz (This Is Us)Thandie Newton (Westworld)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v seriálu nebo TV filmuSterling K. Brown (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)John Travolta (American Crime Story - The People v. O.J. Simpson)Christian Slater (Mr. Robot)John Lithgow (The Crown)Hugh Laurie (The Night Manager)

Večerem bude diváky provádět oblíbený moderátor noční talk show a komik parodického Saturday Night Live Jimmy Fallon. Pokud jste četli náš předchozí článek o filmových nominacích na Golden Globes (odkaz najdete na konci tohoto článku), víte, že byly druhé nejprestižnější filmové ceny často kritizovány. S věčně usměvavým Fallonem dirigujícím celý cirkus si můžeme být jisti, že se kontroverze nejspíš nedočkáme. Naopak nablýskanost, hvězdnost a uvolněná atmosféra tak typická pro zákulisí Glóbů bude jistě o to třpytivější a nevázanější.

Psali jsme:
Deadpool filmem roku? Zlaté glóby 2017 odhalily své nominace

Související

Film Baze Luhrmanna Elvis o životě a hudbě Elvise Presleyho (Austin Butler) z pohledu jeho komplikovaného vztahu s tajemným manažerem, plukovníkem Tomem Parkerem (Tom Hanks). Prohlédněte si galerii

Zlatý Glóbus pro nejlepší herce v dramatu mají Austin Butler a Cate Blanchettová

Zlatý glóbus za nejlepší mužský výkon v dramatu získal v noci na dnešek herec Austin Butler za biografický snímek o Elvisovi Presleym s názvem Elvis. Mezi ženami byla ve stejné kategorii oceněna Cate Blanchettová s filmem Tár, kde ztvárnila dirigentku německého symfonického orchestru, která se potýká s překážkami v prostředí, kde vládnou muži. Zlatý glóbus pro nejlepšího režiséra dostal Steven Spielberg za rodinné drama Fabelmanovi, které je částečnou autobiografií o jeho dětství a dospívání.
Předávání Zlatých glóbů

Zlatý glóbus: Nejlepším filmem je drama 1917, uspěl i Tarantino

Zlatý glóbus pro nejlepší film v kategorii drama dnes získal válečný snímek 1917 režiséra Sama Mendese, který si odnesl rovněž ocenění za režii. Film, který zachycuje v reálném čase dvojici mladých britských vojáků na sklonku první světové války, tak překvapivě porazil favorizované snímky Irčan Martina Scorseseho, Joker Todda Philipse a Manželská historie Noaha Baumbacha.

Více souvisejících

Zlatý glóbus filmové ceny

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

před 4 hodinami

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

před 9 hodinami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Víkendové počasí: Teplejší bude neděle, vyplývá z předpovědi

Přes dvacet stupňů vyšplhají nejvyšší teploty během nadcházejícího víkendu. Teplejším z volných dní bude neděle, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Maxima o víkendu překročí dvacítku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy