Nejlepší nevánoční vánoční filmy (2. díl): Chlupatí raubíři, labutí píseň Stanleyho Kubricka a dvojitá nálož Bruce Willise

Praha – Salát je snědený, dárky rozdané, návštěvy více méně odbyté. Čas Vánoc ale nikam neodchází, mnoho z nás má stále volno. Vědí to i televize, které do nás budou hustit ty samé otřepané sváteční klasiky až do prvního ledna. Pojďme se ale podívat na dalších pět filmů, které si nálepku vánoční zaslouží, přestože o nich tak většinou nepřemýšlíme.

Gremlins

Kdo by domů nechtěl svého vlastního roztomilého mogwaie? Jsou přítulní, chlupatí a mluví krásnou hatmatilkou. Není nikdo, kdo by jim dokázal odolat. Ale pozor, pokud se nedokážete postarat ani o rybičky, na tuhle podpultově prodávanou příšerku radši zapomeňte. Pokud totiž porušíte jedno ze tří základních pravidel pro chov mogwaiů, čeká vás pěkná polízanice. Sluneční světlo mogwaie zabíjí, při kontaktu s vodou se rozmnožují a pokud je nakrmíte po půlnoci, promění se v krvežíznivé gremliny.

Hororová komedie Gremlins se v roce 1984 stala hitem a dodnes je považovaná za klasiku rodinných strašidláckých filmů. Srdce diváků si získala výtečně zpracovanými loutkami a kombinací jemného humoru a tajemné atmosféry vzdávající hold klasickým hororům. První díl budoucí trilogie (dvojka, která nahradila tajemno více potřeštěnými nápady, vznikla v roce 1990; třetí díl, který má být regulérním pokračováním, bychom měli mít možnost zhlédnout v kině za dva roky) se odehrává právě o Vánocích. V hlavních rolích chlupaté i nechlupaté příšerky, v těch vedlejších se představí Zach Galligan a Phoebe Cates.

 Eyes Wide Shut

Pokud jste dosud mladý Tom Cruise a váš vztah s Nicole Kidman vám klape do chvíle, kdy vám manželka oznámí, že vás ve snu podvedla a líbilo se jí to, máte jedinou možnost. Urazit se, vydat se do vánočními světly ozářených ulic New Yorku a hledat jakoukoli příležitost, jak své krásné ženě zahnout. Třeba z nějakého muzikanta vymámíte heslo, jež vám umožní proniknout na večírek tajemné sekty boháčů a užít si při jejich orgiích. Co se stane pak, samozřejmě zastíní váš malicherný problémeček s uraženou pýchou.

Poslední film jednoho z největších režisérů všech dom Stanleyho Kubricka vzbudil svým chladným přístupem k lidské sexualitě, jíž velmi explicitním způsobem prozkoumává, pozdvižení. Cenzura poháněná pobouřenými občany s ním zápolila velmi nadšeně a částečně i úspěšně. Zmiňovaná orgie musela být v Americe, která se tradičně k  zobrazování sexuality staví přísněji než Evropa, ořezána o ty nejpikantnější scény. Ne že by film byl zrovna o nich, nečekejte Caligulu, nýbrž sondu do lidské mysli.

 V Bruggách

Jednou z nejpodceňovanějších gangsterek 21. století je britská černohumorná záležitost V Bruggách. Sledujeme v ní příběh dvou přátel – zabijáků mafie – kteří byli po neúspěšné akci (jeden z nich při přestřelce omylem zabil dítě) odklizeni do malebných belgických Brugg. Odklizeni na nucenou dovolenou, se oba dva musejí poprat jak s vlastními démony, tak s prostředím historického města, které na jednoho z nich nepůsobí tím uklidňujícím dojmem, který by mělo.

Snímek, který se může opřít o ostrovní hereckou elitu (Colin Farrell, Brendan Gleeson, Ralph Finnes), se umně pohybuje mezi žánry satiry, dramatu a thrilleru a slibuje nezapomenutelné scenérie, vybroušené dialogy i nadstandardní herecké výkony. Jen od něho nečekejte moc akce. Nějaká tam je, ale nic bombastického.

Psali jsme: Nejlepší nevánoční vánoční filmy (1. díl): Ironická kriminálka, agent 007 a zase ty komiksy    Smrtonosná past 1 a 2

Dva filmy, dvě legendy. Na světě existují desítky, možná i stovky tisíc lidí, kteří vám řeknou, že nejlepším vánočním filmem všech dob je první Smrtonosná past. Řadím se mezi ně. Akční klasika, která stvořila devadesátá léta, je totiž nesmrtelná stejně jako její protagonista, „obyčejný“ polda John McClane v podání Bruce WIllise. Postavy, dialogy, akce, dokonce i český dabing. Vše si sedlo, jak mělo. Výsledný produkt je okořeněný skořicí vánočních písniček a ovoněný františkem. Ve spojení se smrtí Alana Rickmana, která letos prakticky odstartovala černý rok 2016, se bitva o budovu Nakatomi Plaza stává vánoční povinností pro každého filmového fajnšmekra. Teď už mám automat. Ho Ho Ho.

Ve filmovém světě utekl přesně rok a John McClane stanul před další výzvou. Ve svém druhém dobrodružství vyměnil stísněné prostory mrakodrapu za rozsáhlou plochu letiště a jeho okolí. Jeho práce ale nebyla o mnoho snazší. Smrtonosná past 2 nejlépe chutná v těsné návaznosti na svého předchůdce. Takto si nejlépe užijete několik vzpomínek a narážek na první díl, stejně jako vývoj, který hlavní hrdina během svých dvou potyček s teroristy, zloději a žoldáky prodělal.

Související

Více souvisejících

Vánoce film Smrtonosná past

Aktuálně se děje

před 45 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Hans Petter Midttun

EXKLUZIVNĚ: Hrozí světu jaderná válka? Světoví experti pro EZ zodpověděli ožehavou otázku

Rusko nedávno upravilo svou jadernou doktrínu, která nyní umožňuje jadernou reakci na útok nejaderného státu podporovaného jadernou mocností nebo při použití vzdušných a kosmických zbraní proti jeho území. Podle několika expertů oslovených serverem EuroZprávy.cz tyto změny neovlivní podporu Ukrajiny ze strany Západu, a varování o jaderném útoku Kremlu postupně ztrácí svou účinnost.

před 4 hodinami

Jana Maláčová

Maláčová byla zvolena předsedkyní SOCDEM

Novou předsedkyní Sociální demokracie (SOCDEM) se stala bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Byla zvolena na sjezdu strany v Hradci Králové, kde získala podporu zhruba 66 % delegátů. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Joe Biden

Biden má obavy o průběh prezidentských voleb

Americký prezident Joe Biden si není jistý, zda nadcházející volby prezidenta USA proběhnou v klidu, a to kvůli kontroverzním vyjádřením republikánského kandidáta Donalda Trumpa. Uvedla to televize ABC News.

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

včera

včera

Íránci mají strach z války s Izraelem. „Jsme to my, kdo nese následky,“ kritizují režim

Po íránském raketovém útoku na Izrael jsou obyvatelé v napětí, dělají si zásoby a obávají se odvety, která může vést k eskalaci v plnohodnotnou válku. Vláda protesty tvrdě potlačuje, což umocňuje obavy, že válka by mohla sloužit k dalším represím vůči nesouhlasu s režimem.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy