RECENZE: Seriál Trpaslík se nebere vážně, je třeba k němu přistoupit s rezervou

Recenze - Hliněný kouzelný trpaslík, který plní přání, je ideálním námětem pro pohádku. I nový komediální seriál České televize se snaží ukázat, že je třeba dát si pozor na to, co si kdo přeje, protože by se jeho přání mohlo čirou náhodou splnit, v některých ohledech na to jde ale špatně a zdaleka ne humorně.

Jarda a Katka Staňkovi jsou, obrazně řečeno, typická česká rodina. Hlava rodiny miluje pivo, hokej, rád se sem tam podívá na nějakou tu spoře oděnou slečnu, ale sex s manželkou mu nic neříká. Ona je zanedbávaná, nešťastná a chybí jí cit a smysl pro pochopení. Nežnost se v téhle rodině nepěstuje a nedočkají se ji ani jejich děti Luděk a Janička.

Zatímco dcera má ambice stát se po strýci a dědovi úspěšnou právničkou, Luděk je typický puberťák, opovrhující vším a všemi kolem. Když však při školních pracech na zahradě vykope záhadného hliněného trpaslíka, zcela nepochopitelně se mu svěří s svými obtížemi a ten jej za to odmění jedním přáním. To využije Luděk po svém a stane se afroameričanem.

Ani přes charakteristické znaménko na obličeji mu ale nikdo nevěří, že Luděk je opravdu Ludkěm. Aby ne, bílá barva pleti je pryč a na scénu nastupuje policie, která vezme po údajném pokusu o přepadení případ do svých rukou. Tak se rozjíždí rádobykomedie plná nesmyslných scén a pokusu o humor, o který se snaží zejména Jarda v podání Michala Suchánka.

Seriál Trpaslík se nebere vážně a tak je potřeba k němu přistupovat. Výslech probíhá za dobrovodu učitelky, návštěva ve škole a porovnání se skutečným Luďkem pro změnu za doprovodu údajné přepadené, a to i v době, kdy není nic jednoduššího, než do školy zavolat. Zadržení se pro změnu obejde bez přítomnosti zákonných zástupců a z cely Luďka dostane až strýc ztvárněný Martinem Hofmannem.

Seriál se pokouší o komediální ztvárnění a místy se mu to i daří, bohužel ani zdánlivě zajímavá zápletka nepřináší nic nového. Parodie na Kopečkovic rodinu z Tele Tele, obehrané stereotypy tradiční české domácnosti, a řada populárních, byť stále dokola se opakujících herců nemá čím zaujmout a nedokáže seriál vyzdvihnout nad ostatní české počiny.

Kdyby tvůrci zašli ještě dál, možná by se ze seriálu, který se pohybuje na pomezí trapnosti a rodinné komedie, dalo dostat více, takhle se jedná o čtyřicet minut podívané, na kterou se člověk sice dodívá do konce, ale nic si z ní neodnese. Co lze naopak pochválit je skvělé mezigenerační propojení, kde se na jednu stranu setkáváme s dětmi žijícími ve svém světě mladých, s rodiči, kteří mají už z podstaty jiné starosti, a s dědečkem, který pro změnu svět kolem moc nevnímá.

Pilotní díl seriálu Trpaslík nepřinesl do žánru českých komediálních seriálů nic navíc a humorem příliš neoplývá, byť se o to velmi hrdě snaží. Pokud jej divák nebude brát vážně, možná se u něj i pousměje a pak si půjde opět po svých, pokud ale očekává prim na české televizní scéně, bude nadmíru zklamán. Ukázka stereotypů a snaha o mezigenerační střety a nepochopení ze strany okolí zkrátka na dobrý seriál nestačí.

Celkové hodnocení: 40 %

TRPASLÍK

KomedieČesko, 2016 - 2017, 3 h 57 min (Minutáž: 6x40 min)

Režie: Jan PrušinovskýScénář: Petr Kolečko, Jan PrušinovskýKamera: Petr KoblovskýHudba: Ondřej AnděraHrají: Michal Suchánek, Marika Procházková, Jakub Šorm, Tereza Taliánová, Martin Hofmann, Milena Minichová, Jana Šulcová, Petr Nárožný, Martin E. Kyšperský, Josef Abrhám, Martin Myšička, Nami Havelková, Petr Mähring, Jiří Bábek, Elizaveta Maximová, Marie Bláhovcová, Ivana Lokajová, Johana Čapková, Natálie Drabiščáková, Vilma Frantová, Tomáš Holeček, Martin Holoubek, Michal Isteník, Anežka Kubátová, Jana Matiášková, Eva Nosálková-Leinweberová...

Související

Více souvisejících

seriál Trpaslík recenze televize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy