České lvy ovládl Masaryk, na kontě má dvanáct cen

Praha - V pražském Rudolfinu se dnes koná 24. ročník předávání filmových cen Český lev. Nejvíce nominací, celkem 14, získalo životopisné drama režiséra Julia Ševčíka Masaryk věnované osudu diplomata a politika Jana Masaryka. Dvanáct z nich proměnilo v ocenění.

Ocenění za filmovou scénografii si odnesl Milan Býček, který pracoval na filmu Masaryk. V kategorii televizní film nebo minisérie vyhrál Zločin Polné režiséra Viktora Polesného. V kategorii dramatický seriál vyhrálo drama Pustina.

V kategorii nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli zvítězila Klára Melíšková, zazářila ve filmu Já, Olga Hepnarová. V mužské vedlejší roli si cenu odnesl Oldřich Kaiser, opět za film Masaryk.

Nejlepším dokumentárním filmem byl zvolen Normální autistický film režiséra Miroslava Janka. Českého lva za filmovou hudbu dostali Michal Lorenc a Kryštof Marek, nepřekvapivě za film Masaryk. Za stejný snímek si cenu v kategorii zvuk odnesli Viktor Ekrt a Pavel Rejholec.

I sedmá cena putuje k týmu stojícím za filmem Masaryk. Tentokrát si ji za střih odnesl Marek Opatrný. V kategorii kamera byl vyznamenán Martin Štrba za film Masaryk a za stejný snímek si odnesl cenu i Petr Kolečko, zesnulý Alex Koenigsmark a Julius Ševčík, tentokrát v kategorii scénář.

Nejlepším hercem v hlavní roli byl vyhlášen Karel Roden za film Masaryk. Nejlepší herečkou v hlavní roli byla vyhlášena Michalina Olszanská za film Já, Olga Hepnarová. Ocenění za nejlepší film si odnesl taktéž Masaryk režiséra Juliua Ševčíka.

Cenu za nejlepší masky dostal Lukáš Král za film Masaryk. Za nejlepší kostýmy byla oceněna Katarína Štrbová Bieliková, také za film Masaryk. Cenu Magnesia za nejlepší studentský film získala Anna Lyubynetská za film Kyjev Moskva.

Ocenění se udílelo i za mimořádný přínos české kinematografii. Letos si cenu Český lev odnesli Jiří Bartoška a Eva Zaoralová.

O výsledcích rozhodlo hlasování akademiků České filmové a televizní akademie (ČFTA). Celkem 112 hlasujících akademiků v prvním kole a 157 v druhém kole vybíralo ze 42 celovečerních hraných a animovaných filmů a 29 dokumentů uvedených do distribuce v roce 2016.

Kromě zveřejnění nominací už byli vyhlášeni také vítězové nestatutárních cen. Cenu filmových fanoušků si odnesl režisér Ellis za film Anthropoid. Ocenění za nejlepší filmový plakát získal Lukáš Veverka, tvůrce plakátu filmu Já, Olga Hepnarová.

Související

Více souvisejících

Český lev film Masaryk filmy Jiří Bartoška

Aktuálně se děje

před 4 minutami

před 29 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci. Region postihlo rekordní sucho

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy