Podvod na Českých lvech? Distributor filmu Masaryk se brání útokům

Praha - Letošní udílení prestižních filmových cen Český lev ovládl film režiséra Julia Ševčíka Masaryk. Fakt, že snímek běžel pouhých sedm dní před koncem roku v jediném českém kině, ale vyvolal spekulace o možném podvodu, na které upozornil server EuroZprávy.cz. Podle distributora ale vše proběhlo hladce a čistě.

Čtrnáct nominací, z toho dvanáct proměněných v prestižní trofej udílenou Českou filmovou a televizní akademií. Tak dopadl pro film Masaryk sobotní galavečer, při němž byli rozdáni Čeští lvi za nejlepší filmovou a televizní tvorbu loňského roku. Na tom by samo o sobě nebylo nic divného, kdyby nevstoupil do kin až tento čtvrtek.

Na internetu se množí spekulace, co skutečně stojí za tak masivním oceněním snímku. Nutno podotknout, že snímku, který skoro nikdo neviděl. Jediné promítání totiž proběhlo pouhých sedm dní před koncem roku, v jediném kině a jeden jediný večer. Masaryka tak vidělo pouze pár vyvolených, ostatní sice ví, že šlo o nejoceňovanější film loňského roku, který v loňském roce de facto nevyšel.

Jeho premiéra je totiž tři měsíce po prvním a posledním uvedení do kin, tedy po předpremiérou, která ale České filmové a televizní akademií zřejmě stačí. Vyplývá to alespoň z vyjádření distribuční společnosti Bioscop. " Limitované uvedení filmu na konci minulého roku bylo plánované a dopředu konzultované s Českou filmovou a televizní akademií, a to už na jaře 2016 formou oficiálního dotazu, na nějž vedení ČFTA odpovědělo kladně," uvedl ve vyjádření, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, ředitel distribuční společnosti Robert Schaffer.

Podle svých slov se nyní velmi diví, že čelí nařčení z podvodu. "Akademie měla více než půl roku času na to, vyjádřit se, že s tímto způsobem nesouhlasí. Nyní ale poškozují někteří představitelé akademie svými prohlášeními samotný film a tím nepřímo znevažují práci všech filmařů, kteří se na tomto mimořádném snímku podíleli," doplnil.

"Masaryk je bezesporu zajímavě rozehraná partie na pozadí skutečných událostí, ovšem nenabídne divákovi dostatek odpovědí ani poznání muže, který sám své jméno nazval jistým prokletím." Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Limitované uvedení je podle Schaffera jednou z distribučních strategií užívaných v celém světě. "Nejedná se tedy o nic mimořádného, naopak se jedná se o poměrně riskantní způsob. Film je ale natolik povedený, že jsme si to mohli dovolit. Což nakonec potvrdili sami hlasující akademici, kteří mu nejprve udělili 14 nominací a po té oceněním ve 12ti kategoriích, z něj udělali jeden z nejúspěšnějších filmů v historii," doplnil pro EuroZprávy.cz.

Statut soutěže hovoří o tom, že k nominaci na Českého lva je zapotřebí promítání v komerčním kině sedm dní nepřetržitě nebo 14 dní nekontinuálně, což film Masaryk splnil. "Film jsem neviděl, stejně jako všichni filmoví diváci v této republice. Je to dobrý tah od producentů. Nedovedu si představit, že by Oscara dostal film, který ještě neměl premiéru v kinech," uvedl například filmový režisér Filip Renč. Herec Jiří Bartoška v souvislosti s uvedením filmu mluvil o "levárně".

Film Masaryk mapuje životní příběh bratra Tomáše Garrigue Masaryka Jana, počínaje smrtí prezidenta a zakončené návratem Masaryka do Londýna, kde se zapojil do vysílání BBC v českém jazyce. Stěžejní část příběhu ale tvoří pobyt Masaryka ve Vinelandu, který je ve filmu představen jako psychiatrické sanatorium, kde se dostává do péče německého lékaře dr. Steina, s nímž vede nejen hovory související s jeho zdravotním stavem, ale rovněž se dostávají k otázkám cti a prestiže. S ohledem na dobu, do níž je film zasazen, není třeba zmiňovat tragédii českého národa, jsme tedy svědky tříbení názorů a vztahů.

Související

Karel Roden

Ceny Český lev mají nová pravidla, film Masaryk by už nevyhrál

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) upravila pravidla udělování cen Český lev. Filmaři při posledním ročníku soutěže kritizovali postup producentů vítězného filmu Masaryk. Vadilo jim, že tvůrci nechali drama promítnout pouhých sedm dnů před koncem minulého roku v jediném kině, což tehdejší pravidla umožňovala.

Více souvisejících

film Masaryk Bioscop Český lev ČFTA

Aktuálně se děje

včera

včera

Donald Trump

Trump přijal Netanjahua a zkritizoval "neuctivou" Harrisovou

Exprezident a republikánský kandidát pro listopadové volby Donald Trump v pátek přijal ve svém floridském sídle Mar-a-Lago izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Zdroje CNN tvrdí, že o setkání požádal Netanjahu. Trump zmínil, že s Netanjahuem měl vždy dobrý vztah, zdůraznila Al Jazeera.

včera

včera

včera

včera

Artur Omarov

V předvečer zahájení her se odhlásil zápasník Omarov. Kvůli zranění achilovky

Ještě než budou letní olympijské hry oficiálně zahájeny, česká výprava sportovců hlásí již druhou ztrátu. Po nedávném odřeknutí účasti na pařížských hrách od tenistky Markéty Vondroušové, která má zraněnou ruku, musel den před zahájením svou účast na nich odříct i zápasník Artur Omarov. Toho totiž do klání pro změnu nepustila zraněná achilovka. Toto zranění si přivodil nešťastně na posledním intenzivním tréninku.

Aktualizováno včera

Na D1 u Prahy se po dopravní nehodě tvoří kolony. (26.7.2024) Prohlédněte si galerii

Dopravní kolaps na D1: Kolony se táhly až do Prahy, potíže hlásí i od Brna

V nejméně vhodnou chvíli na začátku víkendové špičky nastal v pátek odpoledne dopravní kolaps na hlavní české dálnici D1. V Praze a na výjezdu z metropole se tvořily kolony kvůli dopravní nehodě. U Brna zase nastaly potíže kvůli havarijnímu stavu povrchu vozovky. Policie o obou incidentech informovala na sociálních sítích kolem 14. hodiny. 

včera

včera

Lukostřelba, ilustrační fotografie.

LOH 2024: Po Horáčkové se představil i lukostřelec Li. V kvalifikaci skončil až jednašedesátý

Po účasti Marie Horáčkové se olympijské kvalifikace ve stejné disciplíně zúčastnil i Adam Li, pro něhož se jednalo o první start pod pěti kruhy. Li v mužské kvalifikaci nakonec skončil až jako jednašedesátý. Zároveň se spolu s Horáčkovou zúčastnil i kvalifikace v soutěži smíšených dvojic, v nichž ta česká neuspěla, když skončila až pětadvacátá a nepostoupila tak do osmifinále.

včera

včera

včera

Hamas staví své politické zájmy nad zájmy civilního obyvatelstva v pásmu Gazy, za které je odpovědný. Akce Hamasu zbavují Gazany jejich práv a základních potřeb. (zdroj: IDF)

V izraelském zajetí zemřel jeden z lídrů Hamásu

Jeden z předáků militantního hnutí Hamás na Západním břehu Jordánu, Mustafa Muhammad Abú Ara, zemřel v izraelském vězení poté, co se mu v posledních dnech zhoršil zdravotní stav, uvedly v pátek palestinské úřady. Uvedl to server Times of Israel.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ve Francii kvůli nahlášené bombě evakuovali v den zahájení olympiády letiště

Mezinárodní letiště Basilej-Mylhúzy-Freiburg, ležící ve Francii poblíž hranic se Švýcarskem a Německem, dnes kolem poledne na přibližně hodinu přerušilo provoz. Vedení letiště uvedlo, že z bezpečnostních důvodů evakuovalo všechny cestující.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy