Podvod na Českých lvech? Distributor filmu Masaryk se brání útokům

Praha - Letošní udílení prestižních filmových cen Český lev ovládl film režiséra Julia Ševčíka Masaryk. Fakt, že snímek běžel pouhých sedm dní před koncem roku v jediném českém kině, ale vyvolal spekulace o možném podvodu, na které upozornil server EuroZprávy.cz. Podle distributora ale vše proběhlo hladce a čistě.

Čtrnáct nominací, z toho dvanáct proměněných v prestižní trofej udílenou Českou filmovou a televizní akademií. Tak dopadl pro film Masaryk sobotní galavečer, při němž byli rozdáni Čeští lvi za nejlepší filmovou a televizní tvorbu loňského roku. Na tom by samo o sobě nebylo nic divného, kdyby nevstoupil do kin až tento čtvrtek.

Na internetu se množí spekulace, co skutečně stojí za tak masivním oceněním snímku. Nutno podotknout, že snímku, který skoro nikdo neviděl. Jediné promítání totiž proběhlo pouhých sedm dní před koncem roku, v jediném kině a jeden jediný večer. Masaryka tak vidělo pouze pár vyvolených, ostatní sice ví, že šlo o nejoceňovanější film loňského roku, který v loňském roce de facto nevyšel.

Jeho premiéra je totiž tři měsíce po prvním a posledním uvedení do kin, tedy po předpremiérou, která ale České filmové a televizní akademií zřejmě stačí. Vyplývá to alespoň z vyjádření distribuční společnosti Bioscop. " Limitované uvedení filmu na konci minulého roku bylo plánované a dopředu konzultované s Českou filmovou a televizní akademií, a to už na jaře 2016 formou oficiálního dotazu, na nějž vedení ČFTA odpovědělo kladně," uvedl ve vyjádření, které má server EuroZprávy.cz k dispozici, ředitel distribuční společnosti Robert Schaffer.

Podle svých slov se nyní velmi diví, že čelí nařčení z podvodu. "Akademie měla více než půl roku času na to, vyjádřit se, že s tímto způsobem nesouhlasí. Nyní ale poškozují někteří představitelé akademie svými prohlášeními samotný film a tím nepřímo znevažují práci všech filmařů, kteří se na tomto mimořádném snímku podíleli," doplnil.

"Masaryk je bezesporu zajímavě rozehraná partie na pozadí skutečných událostí, ovšem nenabídne divákovi dostatek odpovědí ani poznání muže, který sám své jméno nazval jistým prokletím." Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Limitované uvedení je podle Schaffera jednou z distribučních strategií užívaných v celém světě. "Nejedná se tedy o nic mimořádného, naopak se jedná se o poměrně riskantní způsob. Film je ale natolik povedený, že jsme si to mohli dovolit. Což nakonec potvrdili sami hlasující akademici, kteří mu nejprve udělili 14 nominací a po té oceněním ve 12ti kategoriích, z něj udělali jeden z nejúspěšnějších filmů v historii," doplnil pro EuroZprávy.cz.

Statut soutěže hovoří o tom, že k nominaci na Českého lva je zapotřebí promítání v komerčním kině sedm dní nepřetržitě nebo 14 dní nekontinuálně, což film Masaryk splnil. "Film jsem neviděl, stejně jako všichni filmoví diváci v této republice. Je to dobrý tah od producentů. Nedovedu si představit, že by Oscara dostal film, který ještě neměl premiéru v kinech," uvedl například filmový režisér Filip Renč. Herec Jiří Bartoška v souvislosti s uvedením filmu mluvil o "levárně".

Film Masaryk mapuje životní příběh bratra Tomáše Garrigue Masaryka Jana, počínaje smrtí prezidenta a zakončené návratem Masaryka do Londýna, kde se zapojil do vysílání BBC v českém jazyce. Stěžejní část příběhu ale tvoří pobyt Masaryka ve Vinelandu, který je ve filmu představen jako psychiatrické sanatorium, kde se dostává do péče německého lékaře dr. Steina, s nímž vede nejen hovory související s jeho zdravotním stavem, ale rovněž se dostávají k otázkám cti a prestiže. S ohledem na dobu, do níž je film zasazen, není třeba zmiňovat tragédii českého národa, jsme tedy svědky tříbení názorů a vztahů.

Související

Karel Roden

Ceny Český lev mají nová pravidla, film Masaryk by už nevyhrál

Praha - Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) upravila pravidla udělování cen Český lev. Filmaři při posledním ročníku soutěže kritizovali postup producentů vítězného filmu Masaryk. Vadilo jim, že tvůrci nechali drama promítnout pouhých sedm dnů před koncem minulého roku v jediném kině, což tehdejší pravidla umožňovala.

Více souvisejících

film Masaryk Bioscop Český lev ČFTA

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy