Alternativní konec Rogue One: Star Wars Story odhalen! Kdo měl sebevražednou misi přežít?

Hollywood – Srdceryvný závěr loňského hitu o partičce umouněných, ale hrdinných rebelů dohnal k slzám nejednoho fanouška Hvězdných válek. Jeden ze scénáristů filmu Gary Whitta ale v nedávném rozhovoru prozradil, že vše mohlo být jinak.

Autor příběhu přiznal Entertainment Weekly, že si se svými kolegy nebyli jistí, jak studio Disney přistoupí k myšlence konce, ve kterém všichni hlavní hrdinové zemřou. „Instinkt nám říkal, že by měli všichni zemřít,“ říká Whitta. „Pokud máte za něco umřít, pak za tohle, za zničení zbraně, která by vás beztak všechny zabila. Tak jsme to chtěli od začátku, ale tu možnost jsme dál nezkoumali, protože jsme se báli, že nám to Disney nedovolí. Že jim to bude připadat moc temné.“

Není divu, že si tvůrci něco takového mohli myslet. Na druhou stranu se Hvězdné války, byť zbožňované dětmi po celém světě, nikdy nebály temnějších témat. A ani studio, jež zrodilo Myšáka Mickeyho, není vždy jen sluníčko, duha a poníci.

První nástřel příběhu tak sliboval o něco větší happy end, ale tvůrčímu týmu se toto řešení stále nezdálo. Nakonec skupinka okolo režiséra Garetha Edwardse společnými silami přesvědčila své šéfy, aby na temnější verzi kývli. Jak to nakonec dopadlo, jistě víte.

Ale co zavržený první scénář? Whitta se o něm pro EW (možná trochu překvapivě) rozpovídal do detailů. V podstatě bychom se dočkali dost jiného příběhu. Hlavní hrdinku Jyn Erso (Felicity Jonesová) bychom tentokrát poznali jako svéhlavou seržantku rebelie – nikoli jako dítě ulice, které rebelové na začátku filmu vytáhnou z vězení. Spolu s Cassianem (Diego Luna), který se ale tehdy jmenoval jinak, a droidem K-2S0 (Alan Tudyk) by sice vedli útok na planetu Scarif stejně jako ve finále Rogue One, ovšem tentokrát by ústřední dvojice přežila (a pravděpodobně bychom se dočkali jejího milostného sblížení). Padl by pouze cynický robot.

Zároveň bychom se nikdy nedočkali postav Bodhiho Rooka (Riz Ahmed), Baze Malbuse (Wen Jiang) ba ani oblíbeného Chirruta Imweho (Donnie Yen). Tato trojice v původním scénáři nefigurovala. Jestli by vyškrtnutí zábavných, ale pohříchu nerozvinutých vedlejších postav, znamenalo větší důraz na vtisknutí osobnosti hlavním hrdinům, Whitta pochopitelně nezmínil.

Naši dva hrdinní rebelové tedy před zničením planety uprchli. Jak to provedl je nasnadě – namísto radiového odeslání plánů by s nimi prostě nastoupili do únikové vesmírné lodi, v níž by opustili planetu. Tato změna předpokládá včasnější a efektivnější proražení ochranného štítu planety i ospalejší reakci Impéria.

Po jejich spektakulárním úniku bychom se mohli těšit na jejich úprk hlubinami vesmíru. Pronásledováni by přitom nebyli nikým jiným než samotným Darth Vaderem (James Earl Jones). Zatímco by se jejich loď snažila předat plány notoricky známé kocábce princezny Leiy (Carrie Fischerová), Vader by prorazil jejich štíty a loď zničil.

Jenže… jenže plány by byly zkopírovány a odeslány a Jyn s Cassianem by na poslední chvíli svoje životy spasili v záchranném modulu. Využili by přitom trik, který později v Epizodě V vystřihl Han Solo (Harrison Ford), a předstírali by, že jsou jen jednou z trosek jejich lodi.

Trochu hloupý a překomplikovaný konec, nemyslíte? Gary Whitta souhlasí. Přesto – pokud by to znamenalo o jednu stylovou Vaderovu akci navíc, představa „vystřižené scény“ nezní zase tak špatně…

S přeživšími hrdiny by nás jistojistě čekalo pokračování. Vždyť už před uvedením Rogue One do kin na veřejnost prosákla informace, že se všichni herci upsali na více než jeden film. Nové odhalení vlastně dělá z triku maskujícího smrt všeho a všech původní a zavrhnutý plán rozjet novou paralelní sérii k Epizodám IV, V a VI.

Není také bez zajímavosti, že se z tohoto původního konceptu dá na trhu sehnat série akčních figurek Sgt. Jyn Erso. Studio totiž první objednávku na reklamní předměty učinilo ještě před tím, než byla její identita změněna. Budete-li tedy mít možnost zmocnit se seržantky Jyn, neváhejte. Jednou bude mít velkou cenu.

Související

Donnie Yen, Felicity Jones

Čínský herec prozradil, proč jsou Star Wars v Číně propadákem

Star Wars jsou jednou z nejpopulárnějších filmových frančíz na světě, ale není tomu tak v Číně. Zatímco díly Síla se probouzí a Poslední z Jediů dosáhli hranice 1.3 miliardy dolarů v celosvětých prodejích, v Číně byl Poslední z Jediů takovým propadákem, že byl film po dvou týdnech stažen z kin.

Více souvisejících

film Rogue One: Star Wars Story Star Wars studio Lucasfilm studio Disney

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 10 hodinami

včera

Izrael po rozhodnutí Turecka hledá nové dodavatele. Zvažuje i Česko

Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční dodavatele. Tato volba by mohla směřovat k přátelským zemím, jako jsou Německo, Česko, Británie, Řecko nebo Maďarsko, uvádí server Ynet.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy