Proč Rogue One: Star Wars Story rozdělují jejich fanoušky? Prostě proto, že si dovolují být jiné

Komentář - Když se objevily první zprávy, že se chystá příběh týkajících se Star Wars, který ale bude jakousi vedlejší sérií, už tehdy se začalo spekulovat, zda nejde jen o nechvalně známé parazitování na slávě slavného opusu.

V kulturním světě nejde o žádnou novinku, podobných případů v oblasti filmu, literatury, divadla a mnoha dalších oborů najdeme neuvěřitelné množství děl, které se celkem pochopitelně svezly na popularitě úspěšného předchůdce. Stačí jenom vzpomenout na kategorii remaků, kterých je ve filmovém světě poměrně dostatek a nadále jsou oblíbené, což dokazuje například chystaný film Mumie s Tomem Cruisem. 

Proč tedy vznikl takový povyk kolem Rogue One: Star Wars Story? Jen proto, že si vypůjčila jeden námět a dovolila si vrátit se před samotný začátek celého příběhu, bráno z hlediska filmového, který začal před necelými 40 let snímkem Star Wars: Episone IV - The New Hope? To rozhodně nebude ten hlavní důvod. Pokud se podíváme na dobové recenze, zjistíme, že ona trilogie epozid IV - VI je doposud brána jako klasika a v mnohých případech se fanoušci Star Wars ne zcela ztotožnili s následujícím "pokračováním" ve formě prvních tří epizod. Zda to bylo tím, že George Lucas ponechal poměrně velký odstup a vlastně nenavázal na Novou naději, Impérium vrací úder a Jediho návrat, toť otázka. Síla oněch ikonických postav, které představují sourozenci Skywalkerovi Luke a Leia (s ohledem na své utajení vystupující jako senátorka Leia Organa) s vesmírným pirátem Han Solem a jejich protivník Darth Vader, byla natolik mocná, že z následující prequel přes snahu v podobně dvojice Anakin Skywalker a Obi-Wan Kenobi zůstala ve stínu výše zmíněných, i když s ohledem na technické možnosti a postupující úroveň triků jde o špičkové dílo. 

Jenže stačilo si poslechnout výroky návštěvníků kin a přečíst názory diskutujících a překvapivě zjišťujeme, že Rogue One je kladen na roveň dlouho očekávané Epizodě VII. Můžeme se jen dohadovat, zda jí neprospěly tahanice, zda se vůbec bude točit (Lucas to v jednu chvíli intenzivně popíral) nebo velký dějový odstup. Diváci byli lákáni na návrat Lukea a Leiy, ovšem poslední Jedi se ve filmu jen mihl a nová generace v postavě Kylo Rena, dívky Rey či dezertéra Finna nezaznamenala takový úspěch. Padly i názory, že očekávaný Han Solo byl už jen stínem charismatického pašeráka z původní trilogie.

A právě v tomhle směru tvůrci Rogue One zvolili tu nejlepší variantu. Mnoho lidí ocenilo, že si vybrali cestu bez těch největších hvězdných postav a pokusili se doplnit mozaiku příběhů, nad kterými se mnoho lidí zamyslelo. Položme si otázku: nenapadlo vás mnohokrát, jak se stal rytířem Jedi zmíněný Obi-Wan Kenobi? Co dělal Boba Fett po smrti svého otce a jak nastoupil dráhu námezdního lovce? Luke Skywalker zřejmě trávil nudné chvíle na Tatooine, ale co třeba popsat příběhy Biggse nebo Wedge Antillese? Zaměřit se na zhůvěřilého Jabbu Hutta, se kterým měl Han Solo co do činění? Proč konečně nezmapovat onen tolikrát vzpomínaný závod na Kesselu, který proslavil - alespoň v narážkách - ikonický koráb Millenium Falcon? Bylo by nezajímavé se věnovat osudům Lando Calrissiana? Tvůrci Rogue One to udělali, vybrali si jednu scénu, která byla v Epizodě IV mnohokrát vzpomínaná. Dodali další část příběhu, vlastně něco podobného, jako ve Star Wars: Síla se probouzí skládá Aliance mapu potřebnou k nalezení Luke Skywalkera. 

Svět oné galaxie, do níž je sága Hvězdných válek zasazena, je nesmírně bohatý a nelze se divit, že láká. Domnívám se, že tvůrci Rogue One sáhli po možnosti ho doplnit. Jak moc byli motivování finančním ziskem je diskutabilní, museli vědět, že jdou do boje z hodně nevýhodné pozice a pod ostřížím zrakem fanatických příznivců, kteří jakékoli znesvěcení svého nedotknutelného světa ostře odsoudí. Je ale třeba vidět i jiný aspekt - pokud by v tvrdém filmovém byznysu někdo považoval film z tohoto prostředí za pouhou "vytloukárnu" původních nápadů, těžko by riskoval prestiž a nakonec i slušný rozpočet. U Rogue One se pracovalo s neznámými postavami, ale s důvěrně známým tématem. I proto vzbuzoval film zvědavost a navzdory některým pichlavým recenzím, u kterých se spíš zdálo, že už dopředu bylo rozhodnuto snímek zatratit, obstál jak na poli dějovém, tak v oblasti provedení. Může se nám zdát jako příliš jednoduchý, ale s ohledem na téma, které si vybral, by přehnaná komplikovanost a další záplava postav byla jenom na škodu. To ať dělá ona "oficiální" řada - a my můžeme být jenom vděční za to, že někdo s evidentně vstřícným přístupem pro nás odhaluje některá místa, která jsme si jen zkoušeli domyslet.

Související

Donnie Yen, Felicity Jones

Čínský herec prozradil, proč jsou Star Wars v Číně propadákem

Star Wars jsou jednou z nejpopulárnějších filmových frančíz na světě, ale není tomu tak v Číně. Zatímco díly Síla se probouzí a Poslední z Jediů dosáhli hranice 1.3 miliardy dolarů v celosvětých prodejích, v Číně byl Poslední z Jediů takovým propadákem, že byl film po dvou týdnech stažen z kin.

Více souvisejících

film Rogue One: Star Wars Story Star Wars George Lucas

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Z posil z NHL už reprezentaci opustil Zadina, následoval ho i Kodýtek. Týmu bude pomáhat kouč Gross

Týden před startem světového šampionátu v Praze a Ostravě se český národní tým ukazuje fanouškům v Brně, kde se konají České hokejové hry. Jedná se o závěrečnou přípravu na hokejový vrchol této sezóny v domácím prostředí, a proto není divu, že je o tuto akci mezi hokejisty ohromný zájem a na závěrečnou přípravu tak přijelo ze zámoří až deset hokejistů. Národní tým už ale stihli po úvodním zápase v Brně s Finy (1:4) opustit Filip Zadina ze San Jose a Petr Kodýtek z Ilvesu Tampere. Posilu si pak do realizačního týmu přivedl i ze Sparty, a to trenéra Pražanů Pavla Grosse, jenž bude pomáhat se skautingem. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Anthony Blinken a Yoav Gallant

USA nadále odrazují Izrael od postupu do Rafáhu. Z OSN zní hlasy o hladomoru

Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by způsobil nepřijatelné škody, uvedly světové agentury. Izrael podle USA zatím nepředstavil plán ochrany obyvatel, přičemž je známo, že ve městě se tísní až půldruhého milionu lidí, včetně uprchlíků z jiných částí Pásma Gazy. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie.

Ruská škola kritizovala válku na Ukrajině. Konec byl nevyhnutelný

Ruské úřady zatočily se soukromou školou Novokolledž v Novosibirsku, která se jako jedna z mála veřejně vyslovila proti válce na Ukrajině. Dočkala se za to prověrek, pokut a neudělení akreditace. Zakladatel zařízení Sergej Černyšov pak byl označen za tzv. zahraničního agenta, informovala ruská mutace BBC. Škola přestane existovat na konci školního roku. 

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

Putin má paranoidní strach, že Západ omezí moc Ruska. Moskva proto enormně zbrojí

Ruský vůdce Vladimir Putin je „paranoidní" z údajného záměru Západu omezit moc Ruska ve světě, což ho vede k tomu, že vynakládá historicky rekordní částky na militarizaci země. 

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy