Návrat vizionáře: Spasí režisér Avengers bývalou konkurenci?

Hollywood – Zrada? Naděje? Smíření? Myšlenka, že by se zrzavý kouzelník a jedna z klíčových postav úspěchu filmového Marvelu, měl oživit Batmanovu klasickou parťačku Batgirl, vyvolává ve fanoušcích různé reakce. Lhostejnost mezi ně ale nepatří.

V nedávném exkluzivním rozhovoru pro deník Variety se kreativní Newyorčan s pověstí člověka, který promění ve zlato vše, čeho se dotkne, přiznal, že se studiem Warner Bros. ladí poslední detaily smlouvy. Jestliže dojde k jejímu podpisu (a vše nasvědčuje tomu, že se tak stane), bude Whedon jmenován režisérem, scénáristou i producentem vůbec první hrané sólovky Barbary Gordonové alias Batgirl.

Dcera komisaře Jima Gordona byla na stránkách komiksů představena poprvé v roce 1961 a dnes se řadí mezi nejpopulárnější batmanovské postavy. Na stříbrném plátně jsme se s ní poprvé setkali ve snímku Batman a Robin z roku 1997. Dílo Joela Schumachera by ovšem většina fanoušků nejradši zapomněla. Neúmyslná parodie na Batmana dodnes nesmí chybět na žádném seznamu nejhorších komiksových filmů všech dob. V animované podobě se netopýří dívce daří o poznání lépe. Loni se dočkala zásadní role v adaptaci klasiky Batman: The Killing Joke, letos bavila v o poznání odlehčenějším LEGO Batmanovi.

Návrat Josse Whedona ke komiksovým filmům je vzhledem ke způsobu, jakým ze superhrdinského rychlíku vyskočil, víc než překvapivý. Tvůrce nadmíru populárních seriálů Firefly a Buffy, přemožitelka upírů si po dotočení Avengers: Age of Ultron stěžoval nejen na nesmírné pracovní a psychické vytížení, ale také na zásahy studia, které z „jeho“ filmu dělaly upoutávku na nadcházející marvelácké projekty.

Proto asi nikdo nečekal, že se polobůh všeho nerdstva, po pár letech nejenže vrátí do stejné řeky, ale vybere si k tomu její rozbouřenější větev. Vždyť Warneři si za poslední roky vydobyli reputaci studia, které dokáže podusit i takové režisérské osobnosti, jako je Ben Affleck (který nedávno upustil od režírování nového Batmana). Přetáčky, přepisování scénářů, existence hned několika sestřihů… absence vize – to dost možná zničilo Sebevražedný oddíl a poškodilo monstrózní střet Batman vs. Superman: Úsvit spravedlnosti.

Jenže komiksové luhy a háje se v dnešní době prostě neodmítají. Na to v nich létá až příliš mnoho zelených ptáčků s tvářemi amerických prezidentů. Whedona možná zlákal také fakt, že Batgirl není Liga spravedlnosti a nestojí na ní další budoucnost DCEU. Menší míra zodpovědnosti a datum premiéry v nedohlednu by mohly znamenat také větší prostor pro unikátní autorskou vizi.

S filmy od DC Comics se v poslední době roztrhl pytel. Letos se dočkáme Wonder Woman a první části Ligy spravedlnosti, jejíž pokračování (možná) vtrhne do kin příští rok následováno Aquamanem. Rok 2019 by měl přinést Shazama (a potenciálně Batmana) a kulatá 2020 slibuje Cyborga s Green Lantern Corps. Kromě toho nám Warner Bros. slibují pokračování Muže z oceli, Sebevražedného oddílu nebo spin-off Harley Quinn a jejích padoušských kamarádek Poison Ivy a Catwoman pojmenovaný Sirens of Gotham. V zaměření na Batmanovo sídelní město budou pokračovat také filmy Nightwing a Deadshot. Začíná se vám z té haldy kápí, latexu a černidla na oči motat hlava? Tak pomněte, že jsme vás ještě několika jmen ušetřili. Bůh nám pomáhej zachovat si zdravý rozum.

Zatím se můžeme jen dohadovat, kdo v roli zrzavé mstitelky nahradí Aliciu Silverstoneovou, jedno je ale jisté – spoluautor scénáře k Příběhu hraček měl odjakživa cit pro silné ženské hrdinky, takže nám nezbývá, než v něj věřit i tentokrát. Whedonovo vodítko možná zůstane uvolněnější, očekávání fanoušků ho ale jistě nenechají vydechnout.

Související

Více souvisejících

Joss Whedon film Batgirl DC comics studio Warner Bros. studio Marvel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy