Natáčení pohádky Čertoviny vstupuje do druhé poloviny. Kolik kostýmů se vyrobilo a kdo musel natáčet se zmijí?

Praha – Zdeněk troška zahájil natáčení své nové pohádky Čertoviny na konci května. Příběh nešikovných čertů Popeláka a Uheláka zavedl štáb do zábavního parku Čertovina, do skanzenu v Přerově nad Labem nebo do zámku na Dobříši. Kolik se muselo vyrobit kostýmů a jaké nejnáročnější scény během první poloviny natáčení herci zažili?

Vládce pekel poslal čerty Popeláka a Uheláka za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Nešikovným čertům se však nedaří a lidem spíš neúmyslně pomáhají, než aby je sváděli k hříchům. V přestrojení za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít štěstí. Vypočítavý sedlák totiž chce dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta, Hanička ale miluje čeledína Jana. Aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly.

Natáčení nové pohádky Zdenka Trošky bylo zahájeno na konci května a nyní vstupuje do druhé poloviny. Štáb má za sebou natáčení v zábavním parku Čertovina nedaleko Hlinska, kde se točily scény v pekle, a také ve skanzenu v Přerově nad Labem nebo v parku zámku na Dobříši. Druhá polovina natáčení štáb zavede například na hradní tvrz v Draslavicích.

Čerty Popeláka a Uheláka ztvární Jakub Prachař a Dominick Benedikt, v roli Lucifera se objeví Karel Dobrý. V dalších rolích se představí Sara Sandeva jako Hanička, Richard Jaroslav Müller jako její milý Jan, Oldřicha Navrátila uvidíme v roli Sedláka, Jaromíra Noska jako statkáře Kopyta a selku ztvární Andrea Hoffmannová. Obsazení doplní například David Gránský, Jana Bernášková nebo Radek Holub.

Natáčení pekelných scén probíhalo v podzemních prostorách zábavního parku Čertovina, kde představitelé čertů zápasili s horkem kvůli svým chlupatým kostýmům. Nepostradatelným společníkem se jim proto stal vějíř, který herce provázel i na další štace, především do Přerova nad Labem, kde bylo také velké horko. Filmaři od začátku natáčení vypili již celou paletu jeden a půl litrových balení vody a tři palety malých půllitrových lahví.

Na natáčení je potřeba celkem 103 kostýmů, z nichž některé byly vytvořeny speciálně pro film. Nejnáročnější a nejnákladnější jsou rozhodně zdobné šaty Lucifera, ale také šaty pro kněžnu v podání Jany Bernáškové a kostým hraběte, kterého hraje David Gránský. Herci potřebují také sedm paruk – dvě má kněžna Jany Bernáškové, hrabě Davida Gránského a také Jakub Prachař, který potřebuje jednu paruku pro čertovskou a jednu pro lidskou podobu, a paruku potřebuje také Lucifer. Dominick Benedikt se naopak díky svým kudrnatým vlasům obešel bez paruky. Všichni hlavní čerti mají také na míru vyrobené rohy.

Náročná část natáčení obnášela řadu zvláštních a světelných efektů, které vznikaly především v pekle Čertovina, dále velké komparsní scény s čerty. Poněkud nebezpečnou scénu absolvovala herečka Sara Sandeva, která se musela bosa pohybovat v blízkosti zmije.

Kromě tohoto „hadího herce“ si ve filmu zahraje také šest koní, z toho dva fríští, mula, velké množství domácích zvířat, jako jsou slepice, kachna s housaty, ovce, beran, kozy a ve scéně s kněžnou se objeví také pět cvičených papoušků.

Dalším obtížným úkolem pro štáb bylo sehnat řadu speciálních rekvizit – například bylo potřeba dovybavit peklo a pořídit rustikální nábytek a rekvizity do statku a světnic „Velmi obtížné bylo najít lokaci statku,“ říká producentka Dana Voláková v tiskové zprávě. „Vždycky, když jsme našli budovu, která se nám z vnějšku velmi líbila a odpovídala dobovou lidovostí, vešli jsme dovnitř a první, co jsme viděli byl moderní bazén.“ Nejnáročnější rekvizitou se stala truhla s pokladem, která se Janovi otevře v jeskyni. Truhla se vyráběla na míru, aby působila dojmem robustnosti, ale zároveň byla snadná na manipulaci.

Natáčení pohádky Čertoviny nyní vstupuje do druhé poloviny. V závěru příštího týdne čeká na štáb největší scéna tancovačky v hospodě. Kromě herců se na plac dostane i soubor lidových písní a tanců, který v krojích doplní taneční scény a hospodské veselí. Poslední den čeká štáb dramatická scéna na Kokořínsku, kdy na Jana spadne balvan, který na něj nastražil sedlák Kopyto.

Pohádka Čertoviny bude uvedena do kin 4. ledna 2018.

Zpravodajský server EuroZprávy.cz je mediálním partnerem filmu.

Související

Natáčení pohádky Čertoviny (foto: Vojta Resler)

RECENZE: Čertoviny mají své mouchy, kvůli těmto věcem ale stojí za to je vidět

RECENZE - Návrat režiséra Zdeňka Trošky podobě pohádky z malebné jihočeské vsi přesto s názvem Čertoviny byl avízován již dlouho dopředu. A tak se zkusme podívat, zda jde opravdu o úspěšný comeback či nikoliv. Položme si otázku: Povedlo se Troškovi přinést do kin tradiční českou pohádku a přiblížit se k nedávnému veleúspěchu podobné pohádky Anděl Páně?

Více souvisejících

film Čertoviny pohádka Čertoviny Zdeněk Troška Zámek Dobříš Jakub Prachař Dominick Benedikt (herec) Sara Sandeva (herečka) Richard Jaroslav Müller (herec) Oldřich Navrátil David Gránský (herec) Jana Bernášková (herečka) Radek Holub (herec) kultura filmy Karel Dobrý (herec) Jaromír Nosek (herec)

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 48 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 7 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy