Hra o trůny se vrací. Připomeňte si, kde jste zanechali své oblíbené postavy

Zima se vrací uprostřed parného léta a není to jenom všudypřítomnou klimatizací. Populární seriál HBO Hra o trůny načne už tuto neděli svou sedmou a předposlední sérii. Ta šestá skončila již před téměř 13 měsíci a je tak načase si připomenout co se naposledy stalo a kde jednotlivé postavy v nové řadě najdeme. Článek obsahuje informace z předchozích dílů seriálu a je proto na místě varování před vyzrazením děje.

Jon Snow (Kit Harington)

Bývalý "Starkův bastard" se stal Králem severu a na konci série byla také odhalena zajímavá informace - ve skutečnosti jsou jeho rodiči Lyanna Stark a Rhaegar Targaryen. Není tak nevlastním bratrem Starkových dětí, nýbrž jejich bratrancem.

Sansa Stark (Sophie Turner)

Sansa se brutálně pomstila Ramsaymu, kterého sežrali jeho vlastní lovečtí psi. Jon jí poté slíbil titul "Lady z Winterfelu" a vůdčí pozici. Když poté byl jednomyslně zvolen on, zanechalo to Sansu možná trochu nemile překvapenou...

Arya Stark (Maisie Williams)

Arya se vrátila do Západozemí s novými schopnosti a hned je využila k pomstě. Naposledy jsme jí spatřili, když zapekla syna Waldera Freye do masového koláče (Sweeney Todd by jásal) a počkala, až ho otec řádně ochutná. Poté mu podřízla hrdlo. 

Meera Reed a Bran Stark (Ellie Kendrick a Isaac Hempstead-Wright)

Když jsme tuhle dvojku viděli naposledy, sotva se dostala ke Zdi. Těsně poté měl Bran vizi, která odhalila kriticky důležité informace týkající se Jona a jeho pravých rodičů.

Daenerys Targaryen (Emilia Clarke)

Matka draků konečně míří do dějiště v Západozemí. Opustila Daaria, udělala dohodu se sourozenci Greyjoyovými a jmenovala Tyriona Pobočníkem královny. Dany a její loďstvo vypluly na cestu a opustili jsme je při epickém záběru, který odhaloval jeho majestátní velikost.

Tyrion Lannister (Peter Dinklage)

Tyrion svůj osud v poslední době spojil s temperamentní Targaryenkou a provází jí na cestě za Železným trůnem. Stal se jejím Pobočníkem. U toho však nezapomíná pít děsivé množství vína a zářit svými vědomostmi.

Cersei Lannister (Lena Headey)

Od vína k vínu, Cersei se stala královnou Sedmi království. Zejména proto, že nechala vybuchnout Velké septum a efektivně tak odstranila téměř všechny, kdo jí stáli v cestě k moci. Tedy kromě krále Tommena, který se odstranil sám...

Jaime Lannister (Nikolaj Coster-Waldau)

Jaime začal před sedmi lety jako napodobenina prince Krasoně, ale za ty roky se mu postupně (podle nás k lepšímu) změnil jak vzhled, tak osobnost. V současnosti prochází osobní krizí. Je rozpolcený mezi loajalitou k sestře a odporem, který cítí vůči jejímu jednání. Vrátil se přesně v moment, kdy se jeho dříve milovaná Cersei dostala k moci a není z toho šťastný. Fanoušci spekulují, zda si v následujících sériích nepřipomene svůj titul králo(vno)vraha.

Brienne z Tarthu (Gwedoline Christie)

Naposledy jsme jí zahlédli, když se loučila s Jaimem po neúspěšném pokusu získat pro Sansu pomoc z Řekotočí. Doprovázel ji i věrný panoš Podrick.

Littlefinger/Malíček (Aidan Gillen)

Poté, co přispěchal v Bitvě bastardů na pomoci Sanse, měl jen jeden cíl. Usadit se společně s ní na Železném trůně. Sansa není největším fanouškem jeho nápadu. Navíc je celý rozmrzelý potom, co se místo ní k moci na severu dostal Jon.

Melisandre (Carice Van Houten)

Davos donutil ohnivou čarodějku k přiznání, že nechala upálit malou Shireen. Sám Davos trval na popravě, ale Jon ji pouze nechal vyhostit. Naposledy jsme ji spatřili, když odjížděla jižním směrem. Je třeba také nezapomenout, že v poslední sérii odhalila svou pravou podobu a mnohým divákům tak pokazila nejednu fantasii.

Yara a Theon Greyjoyovi (Gemma Whelan a Alfie Allen)

Sourozenci Greyjoyovi se domluvili na spojenectví s Daenerys a nabídli jí své služby výměnou za pomoc proti jejich bratru Euronovi. Dany souhlasila jen za podmínky, že se Ironborn (železní) vzdají svého způsobu života - drancování pobřeží. Yara po delším váhání souhlasila.

Vrabčák, Tommen a Margaery (J. Pryce, D. Ch. Chapman, N. Dormer)

Všichni mrtví, díky Cersei. Vyhodila do vzduchu Velké septum. Když to viděl Tommen, raději vyskočil z okna a přenechal Trůn své matce.

Missandei a Greyworm/Červ (Nathalie Emmanuel a Jacob Anderson)

Oba cestují po boku Daenerys do Západozemí. Na lodi nechybí ani našeptávač Varys.

Ellaria Sand (Indira Varma)

Ellaria a její spojenci uzavřeli dohodu s Daenerys a jejich lodě byly k vidění společně s těmi jejími. 

Lady Olenna (Diana Rigg)

Vitální babička Tyrell se po smrti své vnučky Margaery vydala hledat pomstu. Ellaria Sand jí právě tu slíbila, pokud se připojí k její alianci s Daenerys. A přesně to také udělala.

Euron Greyjoy (Pilou Asbaek)

Seriálový Euron je možná jen slabým odvarem své knižní předlohy, ale i tak působí jako důstojný záporák. Má své vlastní plány na získání moci a chtěl by se oženit s Daenerys. Chudák ještě neví, že ho vlastní příbuzenstvo předběhlo a spojilo se s ní proti němu.

Sam a Gilly (John Bradley a Hannah Murray)

Loučili jsme se s nimi v momentě, kdy se dostali do Starého města, kde by měl získat Sam titul Maestera a nahradit u Hlídky starého Aemona. Dostal přístup do obří knihovny, kterou mu můžeme jen závidět.

The Hound/Ohař/Sandor Clegane (Rory McCann)

Při našem posledním setkání se Sandorem se nechal ostřílený bojovník přemluvit Bratrstvem bez praporců, aby jim pomohl v boji proti Bílým chodcům.

Tormund Giantsbane/Obrozhouba (Kristofer Hivju)

Chvíli to trvalo, ale nyní už je Tormund oficiálním členem "týmu Jon Snow" a podporoval ho v tom, aby se stal Králem severu. Nesmíme také zapomenout na jeho přetrvávající fascinaci Brienne, se kterou se jistě opět setká.

Gendry (Joe Dempsie)

Gendry odpádloval na konci třetí série a od té doby o něm nebylo slyšet. Tajný bastard Roberta Baratheona se však někdy vrátit musí a spekuluje se, že na to dojde právě v této sérii. 

Čestnou zmínku si zaslouží Robin Arryn, malý otravný kluk, který shodou okolností vládne jedné z největších armád Západozemí a v kapse ho má Littlefinger. Dále je tu Bronn, který se motá kolem Jaimeho, Jorah Mormont hledá lék na svou nemoc a Benjen Stark funguje v podobě zmrzlé zombie za zdí. A v neposlední řadě je tu malá Lyanna Mormont, nejoblíbenější ze všech starkovských vazalů. 

Pro ty nejvíce zapomnětlivé, kteří dobře ovládají angličtinu, přikládáme i shrnutí všech dosavadních sérií ve čtyřech minutách. Premiéra prvního sedmé série Hry o trůny je naplánována už na tuto neděli od 21 hodin amerického východního času. To u nás znamená pondělní 3 hodiny ráno.

Související

seriál Hra o trůny (HBO)

HBO natočí prequel k seriálu Hry o trůny

Kabelová televize HBO chce navázat na globální úspěch své televizní adaptace populární fantasy ságy Hra o trůny. Divákům proto nabídne desetidílný seriál o událostech, které jejímu ději předcházely.

Více souvisejících

seriál Hra o trůny (HBO) seriály tv seriály HBO

Aktuálně se děje

před 6 minutami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 29 minutami

před 50 minutami

raketový systém Patriot

"Rusové se učí a upravují taktiku," říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vlak odjel bez strojvedoucího a vykolejil. (2.5.2024) Prohlédněte si galerii

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

Rusko poslalo během března na Ukrajinu stovky raket, dronů a tisíce bomb

Při dubnových útocích na Ukrajinu použilo Rusko více než 300 raket, přibližně 300 dronů íránské výroby Šáhid a více než 3200 naváděných bomb. Uvedl to podle agentury Reuters ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy