Šetření na animaci nebo výměna sedaček. Co jste o pohádkách od Disneyho nevěděli

Společnost Disney je největším producentem animovaných filmů pro děti a mládež. Zakladatel Walt Disney s filmy začínal v roce 1923 v malé kanceláři. Od té doby se firma dostala na přední místo producenta filmů a vytvořila některé z nejoblíbenějších pohádek. O těchto věcech ale asi nevíte.

Zvíře je kříženec

Uvažovali jste někdy nad tím, co je vlastně Zvíře za zvíře? Když Walt Disney Studios začalo pracovat na filmu Kráska a zvíře, bylo potřeba vymyslet, jak vlastně bude zakleté Zvíře vypadat. Hlavní animátor Glen Keane se proto vydal do zoo. A tam se inspiroval hned u několika zvířat. Zvíře je tedy kombinací lví hřívy, hlavy a rohů buvola, obočí gorily, klů divočáka, těla medvěda a nohou a ocasu vlka. Všechno dohromady vytváří děsivé Zvíře.

Zelená je symbolem zla

Pokud koukáte na Disney film a uvidíte, že má na sobě charakter limetkově zelenou barvu, pravděpodobně právě vidíte hlavní zápornou postavu. Už od dob prvního velkého filmu Sněhurka a sedm trpaslíků, se zelená stala ukazatelem – královna Grimhilda má jasně zelené oči, podobnou barvu má i lektvar.

Neomezuje se to jen na Sněhurku. Magie Maleficent je zelená, zatímco lva Scara obklopuje při jeho sólu zelená mlha. Uršula je při čarování také zelená. A poslední výrazně zelenou postavou byl Doktor Facilier v Princezně a žabákovi.

I Disney někdy šetří

I tak bohatá společnost, jakou Disney je, musí někdy šetřit. Přijde vám závěrečná taneční scéna z Krásky a zvířete nějak povědomá? Pravděpodobně si vybavujete tanec princezny Aurory s princem Filipem ze Šípkové Růženky.

V roce 1973 Disney vytvořil animovanou verzi příběhu o Robinu Hoodovi. Film měl rozpočet jen okolo 5 milionů. Důvodem bylo, že autoři recyklovali množství scén z jiných filmů. Mezi recyklované patří scény ze Sněhurky a sedmi trpaslíků, Knihy džunglí či Aristokoček.

Sněhurka děsila děti

Radio City Music Hall se promítání filmu Sněhurka a sedm trpaslíků zrovna moc nevyplatila. Děti byly tak vystrašené některými scénami, jako byla například Sněhurčina cesta lesem či královna a její smrt, že se jich mnoho přímo v kině počůralo. Vedení Radio City Music Hall tedy muselo nechat znovu potáhnou sedačky, protože byly zničené.

Aladdin

Připomíná vám Aladdin svým vzhledem někoho? Například známého herce, mezi jehož nejznámější role patří pilot nebo agent, který zvládne nemožné? Obličej Aladdina byl modelován podle amerického herce Toma Cruise.

I Aladdinovy kalhoty daly animátorům celkem hodně práce. Protože si nebyli jistí, jak přesně by se měly na obrazovce hýbat, animátor strávil hodiny sledování videí interpreta McHammera. Nebo to používal jako výmluvu...každopádně It‘s Hammer Time se ve studiu asi ozývalo poměrně často.

Matky se nehodí

Většina Disney princezen nemá minimálně matku, někdy pro jistotu ani jednoho rodiče. Existují výjimky, ale stačí se podívat na pohádky. Kdo všechno nemá matku? Sněhurka, Popelka, Belle, Ariel, Jasmine, Pocahontas, Kida a sestry Anna a Elsa. Bez matky vyrůstají i další charaktery. Mauglí a Petr Pan nemají rodiče vůbec, Aurora vyrůstala bez nich, Aladdin také nemá ani jednoho rodiče (pokud nepočítáte druhý díl, kde se záhadně objeví jeho otec).

Související

Více souvisejících

zajímavosti studio Disney Walt Disney Walt Disney - Film Kráska a zvíře

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Krycí jméno ukrajinského vojáka „Niemachny“.

V ruském zajetí: Psi žijí lépe. Ztratil jsem jakoukoli naději a vůli žít

Ukrajinský voják přezdívaný „Niemachny“, který strávil 13 měsíců v ruském zajetí, promluvil o tom, co všechno prožil, když padl do zajetí po bojích o Azovstal v Mariupolu. „V kasárnách nás bylo hodně. Byla tam dvě patra a asi půl stovky plus-minus lidí. Spali jsme vlastně na sobě, na podlaze,“ vzpomíná. A dodává hned na začátku „Rusové se snažili přimět Ukrajince střílet do vlastních zajatců.“

včera

včera

včera

včera

Vzpoura zaměstnanců RTVS: Chceme svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy