Dagmar Havlová vzpomíná na Třísku: V práci perfekcionista, sebevraždu nespáchal

Praha - Jako na skvělého herce a jednoho z nejlepších kamarádů Václava Havla bude na zesnulého Jana Třísku vzpomínat Dagmar Havlová. Přestože po zprávách o Třískově pádu do Vltavy jeho skon čekala, tragická smrt herce ji silně zasáhla. O Třískovi také řekla, že byl perfekcionista.

Havlová zkouší na Vinohradech, kde se spolu s Tomášem Töpferem 21. října objeví v inscenaci Goldmanovy hry Lev zimě. Dnes uvedla, že brzy po úmrtí blízkého člověka se jí jen těžko formulují myšlenky. "Pořádně jsem se nevyjádřila ani k odchodu manžela," vysvětlila.

Tříska byl podle ní perfekcionista. "To se mi líbilo. Dbal o to, aby byl ve fyzické formě, ale boží cesty jsou nevyzpytatelné. Vzpomínám na něj jako na skvělého herce a Vaškova jednoho z nejlepších kamarádů," uvedla s poukazem na letité přátelství Václava Havla a Jana Třísky. Tříska jim byl v lednu 1997 svědkem na svatbě, Havel zase svědčil na svatbě Třískovi.

Dagmar Havlová si nemyslí, že Tříska svůj život ukončil sám. "Zpočátku to tak opravdu vypadalo, ale myslím, že tato teorie už je vyvrácená odborníky. Nechci spekulovat," dodala.

"Když hrál Tříska kdysi v Divadle za branou Oidipa, byla jsem jeho Iokasté. Naposledy jsme spolu hráli v Divadle Archa v Havlově Odcházení. Myslím, že světoběžník přišel domů umřít," řekla ČTK Vlasta Chramostová. "Napadly mě dvě citace: (ruská básnířka Marina) Cvětajevová, která říká, že vlast není území, ale nezměnitelnost krve, a (Jiří) Voskovec, který říkal, že domov není tam, kde si pověsíš klobouk, ale kde se pověsíš," uvedla k odchodu slavného českého rodáka.

Související

Pietní místo, kde se vážně zranil herec Jan Tříska (23.9.2017).

Tragický pád herce Třísky je pro policii uzavřen

Praha - Policie odložila prošetřování úmrtí Jana Třísky (80). Trestný čin nezjistila, a věcí se tak nebude dál zabývat. Herce 23. září po pádu z Karlova mostu a několika minutách ve studené vodě vytáhli cestující lodi, která plula okolo.

Více souvisejících

Jan Tříska (herec) Dagmar Havlová Vlasta Chramostová úmrtí kultura Divadlo na Vinohradech

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy