RECENZE: Zahradnictví: Nápadník se pokouší poněkud chaoticky, ale s humorem uzavřít kruh rodinné ságy

RECENZE - Do kin přichází poslední díl filmové trilogie Zahradnictví Nápadník. Doposud jsme mohli shlédnout jeho dva předchůdce: Rodinný přítel a Dezertér. Všechny části se odehrávají na pozadí nejdramatičtějších období minulého století a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky. V poslední kapitole této rodinné kroniky se osudy třech rodin uzavírají. A my máme možnost sledovat, jak v pohnutých časech 50 - 60. let naši hlavní hrdinové prožívají své lásky, trápení a mezigenerační rozdíly.

Poslední kapitola rodinné kroniky – filmové trilogie Zahradnictví přináší do našich kin, dalo by se říci, svižnou romantickou komedii.

Ocitáme se kolem roku 1960, kdy z malé Daniely (Anna Fialová) vyrostla skoro dospělá, slušná, někdy ale až trošku naivní dívka, která se zamilovala a intenzivně prožívá svou prázdninovou lásku. Tou je Mirek (Ivan Lupták), kterého její nekompromisní otec Jindřich (Martin Finger) nesnáší. Dokonce na jednom místě prohlásí:„Ten parchant mi nesmí na oči, natož aby přestoupil práh mého bytu!“

Snaží se udělat vše pro to, aby Daně našel jiného ženicha. To se mu podaří v podobě kamarádova syna, vysokoškoláka, zkrátka „chlapce ze slušné rodiny“.

Následné hádky s dcerou i manželkou patří ve filmu k velmi zdařilým momentům a gradují.Tvrdohlavý Jindřich odmítá uznat jakékoliv argumenty Daniely i manželky Vilmy. Zde máme právě možnost poznat Jindřichův charakter, který je vlastně velmi nešťastný člověk. Ano, přežil „nacistický koncentrák“, ale skutečný život se mu jakoby vzdálil. Neumí komunikovat se svou ženou, první dcerou. Nakonec i ve filmu Pelíšky jsme byli svědci toho, že to neumí ani s tou druhou Jindřiškou. Žije jen se vzpomínek, které až ostentativně předkládá celé rodině. Zdá se, že přátelé jsou pro něj daleko důležitější.

Byly zmíněny Pelíšky. Dalo by se konstatovat, že Nápadník má k nim nejblíže, přesto lze jen těžko srovnávat. Pelíšky byly zkrátka originál a pánové Kodet, Polívka, Donutil dokázali z hezkého scénáře vytvořit dokonalou a stále opěvovanou genialitu!

Ale i v Nápadníkovi máme silné herecké obsazení a nelze než chválit.

Aňa Geislerová, která se z pětadvacetileté ženy přerodila v padesátiletou maminku, vstoupila do tohoto ženského typu s naprostou přirozeností a elegancí sobě vlastní.

Martin Finger se do své role opravdu ponořil a měl tak možnost ukázat, že patří k velkým talentům, ač si samozřejmě divák neodpustí srovnání s Jiřím Kodetem (tatínek Jindřich v Pelíškách) a hned tak někdo jej nepřekoná. Martin Finger zde ale odvedl pozoruhodný výkon,který si zaslouží ocenění a chválu.

Nejde si nezamilovat a zároveň nesnášet tetu tetu Mářčí v podání Sabiny Remundové. Dále si nelze nevšimnout velkého komediálního a hereckého talentu Anny Fialové, která spolu s Ivanem Luptákem vytvořili dvojici, která zdařile sekunduje svým starším a zkušenějším kolegům.

Z hereckých nováčků stojí za zmínku i Filip Březina, který ztvárnil sarkastického a velmi vtipného bratrance Karla, a diváka baví.

Co vytknout? Přes zmiňované skvělé herecké výkony, humor je závěr trilogie poněkud bezbřehý. Divák může odcházet z kina až zmatený, nejistý. A některé scény jako např. duch Ondřeje Sokola, scéna s medvídkem působí poněkud zmateně.

Závěrem lze ale rozhodně dodat, že celý film diváka baví. Nenudí se u něj. Děj má spád. Najde zde i něžnou love story. A to je asi podstatné a velké plus celého filmu. Romantická komedie je zkrátka žánr, který panům Hřebejkovi a Jarchovskému sluší.

Tvůrcům se podařilo i naplnit ústřední téma, motiv celého příběhu a to střet dvou generací, které mají rozdílné představy o cestě ke štěstí a obě se snaží nalézt tu pravou, svou.

Celkové hodnocení: 70%

Zahradnictví: Nápadník (2017)

Hrají: Anna Fialová, Ivan Lupták, Aňa Geislerová, Martin Finger, Filip Březina, Gabriela Míčová, Klára Melíšková, Karel Dobrý, David Novotný, Lenka Krobotová, Sabina Remundová, Vendula Svobodová, Miroslav Táborský, Jáchym Kučera, Kryštof Michal, Jan Kalina, Zdeněk Pecháček

Režie: Jan HřebejkScénář:Petr JarchovskýKamera: Bartek CierlicaHudba: Petr Ostrouchov

Česko / Slovensko / Polsko, 113 min/ drama, romantická komedie

Související

Takhle se seřadili ve Veltrusech všichni přítomní, kteří zrovna nebyli před kamerou: zleva Ivan Lupták, Sabina Remundová, David Novotný, Aňa Geislerová, Gabriela Míčová, Ondřej Sokol, Filip Březina, před ním Samuel Budiman, Klára Melíšková, Viktor Tauš, Petr Jarchovský a zcela vpravo režisér Jan Hřebejk

OBRAZEM: Trilogie Zahradnictví se ve Veltrusech přehoupla do druhé poloviny

Veltrusy - V těsném sousedství zámku Veltrusy proběhla v odpoledních hodinách v úterý (23. 8. 2016) tisková konference za přítomnosti nemalého množství herců, které uvidíme v trilogii Zahradnictví. Pod názvy Rodinný přítel, Dezertér a Nápadník se seznámíme během příštího roku s osudy tří rodin. Jak už název napovídá, i zahradnictví v nich budou hrát svou roli. Ve Veltrusech proto vyrostlo Zahradnictví Miloše Pecky - a kdo náhodou procházel kolem tohoto vývěsního štítu a byl znalý místního prostředí, byl asi překvapen zcela novou funkcionalistickou budovou. Jak by ne, když tu vyrostla díky zručnosti filmařů a po dotočení scén zase zmizí. Snímek má v tuto chvíli za sebou 40 natáčecích dnů (35 interiérových) a další čtyři desítky na herce ještě čekají. Bohužel na ne číhá i nebezpečí, což dokazuje případ Martina Fingera, který si dva dny před tiskovkou přetrhl kolenní vaz a štáb tak na něj bude muset čekat. I přes takové patálie by mělo natáčení skončit do prosince letošního roku, pak už se diváci mohou těšit do kina, kde se první díl trilogie objeví 27. dubna 2017.

Více souvisejících

film Zahradnictví recenze

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 9 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy