Dnes startuje filmový festival v Cannes. O kterých filmech se hovoří nejvíc?

Cannes – Francouzkou riviéru dnes ovládne duch filmového umění. Porota, režiséři, scénáristi, herci a další představitelé filmové průmyslu se dnes sejdou na jednom z nejprestižnějších filmových festivalů na světě. Své filmy budou prezentovat jak dávno zavedení režiséři, například Jean-Luc Godard, tak i relativně nová filmová jména. Festival uctí památku na nedávno zesnulého režiséra Miloše Formana, a to stejně jako Karlovarský festival.

Escobar

Festival letos slavnostně zahájí film španělského režiséra Fernanda L. de Aranoa, pojednávající o životě kolumbijského zločince Pabla Escobara, který dokázal vybudovat své kokainové impérium a zároveň se stát nejbohatším a nejnebezpečnějším člověkem své doby. V hlavních rolích se objeví hvězdný duet Javier Bardem a Penélope Cruz.

 

BlackKkksman

Spike Lee (autor filmů jako 25. hodina, Malcolm X – pozn. autora) letos představí své kriminální drama o rasistické organizaci Ku-klux-klan. Černošský policista proniká do místní pobočky organizace Ku-klux-klan a znenadání se stane jejím hlavním vůdcem. O tom, jak se tento příběh bude vyvíjet dal, se dozví sami diváci.

 

Leto

Ruský režisér Kiril Serebrennikov natočil film navazující na sérii biografických filmů. Serebrennikov se ve svém filmu zaměřil na život ruského legendární muzikanta Viktora Coje (ruský Jim Morrison). Jak je těžké vybudovat svou vysněnou hudební kariéru v Sovětském svazu a být rockovým idolem v socialistické zemí.

 

Under the Silver Lake

Kriminální thriller od amerického režiséra Davida R. Michelle, jenž se točí okolo záhadné smrti amerického miliardáře. Hlavní hrdina vidí spojitost smrti miliardáře se zmizením své nové sousedky, a proto si bere za cíl přijít věcem na kloub.

Knife+heart

Francouzský režisér Yann Gonzalez natočil film o mladé ženě, která se vypracovala v porno průmyslu. Její partnerka ji v průběhu opustí, a aby ji získala zpět, rozhodne se natočit nejambicióznější projekt její kariéry. Jenže jeden z jejich herců je zavražděn a ona se tak stává svědkem podivného vyšetřování, jenž obrátí její život naruby. Na hudební doprovodu se podílel známý muzikant vystupující pod pseudonymem M83.

Související

Justine Triet a její film Anatomie pádu získal ocenění Zlatou palmu.

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal francouzský film Anatomie pádu

Na slavnostním zakončení 76. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes byla udělena prestižní cena Zlatá palma za nejlepší film. Tuto ocenění dnes získal snímek Anatomie d'une chute (Anatomie pádu) od režisérky Justine Trietové. Tato čtyřiatřicetiletá filmařka se tak stala teprve třetí ženou v historii festivalu, jejíž dílo bylo oceněno hlavní cenou. V soutěži o Zlatou palmu se letos představilo 21 filmů, což svědčí o vysoké konkurenci a kvalitě prezentovaných děl.
film Titane

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal francouzský snímek Titane

Zlatou palmu, hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v Cannes, na letošním 74. ročníku získal snímek Titane francouzské režisérky Julie Ducournauové. Na začátku slavnostního předávání, jímž dnes festival končí, to oznámil předseda poroty Spike Lee. Učinil tak ještě před oficiálním vyhlášením hlavního ocenění, píší zahraniční agentury.

Více souvisejících

Filmový festival v Cannes festival Cannes filmy filmové festivaly filmové premiéry

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy