Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal francouzský film Anatomie pádu

Na slavnostním zakončení 76. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes byla udělena prestižní cena Zlatá palma za nejlepší film. Tuto ocenění dnes získal snímek Anatomie d'une chute (Anatomie pádu) od režisérky Justine Trietové. Tato čtyřiatřicetiletá filmařka se tak stala teprve třetí ženou v historii festivalu, jejíž dílo bylo oceněno hlavní cenou. V soutěži o Zlatou palmu se letos představilo 21 filmů, což svědčí o vysoké konkurenci a kvalitě prezentovaných děl.

Nejen hlavní cena, ale také další prestižní ocenění byla předána ve rámci dalších kategorií. Za vynikající režii byl oceněn francouzský režisér vietnamského původu Tran Anh Hung za jeho film La Passion de Dodin Bouffant (Vášeň Dodina Bouffanta), který se zaměřuje na komplexní vztah mezi významnou kuchařkou a vášnivým gurmánem. Tento film se zabývá tematikou gastronomie a jeho provedení bylo oceněno pro svou kreativitu a vypravěčský přístup.

Britský filmař Jonathan Glazer získal Velkou cenu poroty za své historické drama The Zone of Interest (Oblast zájmu), které pojednává o veliteli nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi a jeho rodině. Tento film se vyznačuje svou silnou tematikou a provedením, které zasahuje do citlivých historických událostí.

Finský režisér Aki Kaurismäki obdržel Cenu poroty za svou minimalistický romantický snímek Kuolleet lehdet (Padlé listí), který řeší vztah mezi nezaměstnanou pokladní a alkoholikem. 

V kategorii Nejlepší mužský herecký výkon byla udělena cena 67letému japonskému herci Kódži Jakušovi za jeho vynikající herecký přínos ve filmu Perfect Days (Dokonalé dny) od německého režiséra Wima Wenderse. Jakušo se ve snímku ztvárňuje jako životní optimista, který v Tokiu vykonává práci čističe záchodů. Jeho výkon představuje nejen talentované herecké umění, ale také schopnost přenést na diváky autenticitu a hloubku postavy.

Cenu za Nejlepší ženský herecký výkon obdržela Merve Dizdarová z Turecka za její úžasný počin ve filmu Kuru Otlar Üstüne (Sušené bylinky), kde ztvárňuje ženu, která se zamiluje do učitele v odlehlé turecké provincii. 

Nejlepší scénář podle poroty napsal Judži Sakamoto, a to k filmu režiséra Hirokazu Kore'edy Monster (Monstrum).

Trietovou se snímkem Anatomie d'une chute o spisovatelce podezřelé z vraždy svého manžela odborníci předem řadili mezi favority dnešního vyhlašování cen. O hlavní trofej přitom usilovali se svými nejnovějšími počiny režisérské legendy jako Ken Loach, Wes Anderson nebo Wenders.

O držitelích cen rozhodla porota v čele se švédským režisérem Rubenem Östlundem, který Zlatou palmu získal už dvakrát, naposledy loni s filmem Trojúhelník smutku.

Související

film Titane

Zlatou palmu na festivalu v Cannes získal francouzský snímek Titane

Zlatou palmu, hlavní cenu mezinárodního filmového festivalu v Cannes, na letošním 74. ročníku získal snímek Titane francouzské režisérky Julie Ducournauové. Na začátku slavnostního předávání, jímž dnes festival končí, to oznámil předseda poroty Spike Lee. Učinil tak ještě před oficiálním vyhlášením hlavního ocenění, píší zahraniční agentury.

Více souvisejících

Filmový festival v Cannes film Anatomie d'une chute (Anatomie pádu) Justine Triet

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 19 minutami

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Hamás zveřejnil video rukojmí, na důkaz, že přežil zranění ze 7. října

Hamás zveřejnil ve středu video izraelsko-amerického rukojmího Hershe Goldberga-Polina, což je první důkaz, že přežil, když byl 7. října těžce zraněn.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy