Není mu ani 20 a už pracuje s předními českými herci. Kdo je režisér David Balda?

Nezávislý film Narušitel je prvním porevolučním snímkem zabývající se životem armádních letců za normalizace. Prostřednictvím čtyř kamarádů a jejich mentora je vyprávěn silný příběh o lásce k létání. Za filmem stojí teprve 18letý režisér David Balda, který je z hlediska české kinematografie nevídaný úkaz, a právě o něm a Narušiteli je tento článek.

Než se pustíme do povídání o tvůrci a jeho snímku začneme synopsí distributora.

Život armádních letců socialistického Československa naplňovaly opojné chvíle svobody v oblacích a přátelství na celý život, z velké části ho ale ničil dozor státní bezpečnosti a jejích udavačů. Čtveřice kamarádů a jejich letecký mentor spolu létají a slouží v armádě dvacet let.

Pak se ale po dlouhé době začne rozmotávat smrt bývalého pilota RAF při pokusu o přelet na západ a hlavní hrdina nemá jiné východisko než se ho pokusit napodobit. „Jste narušitel, následujte mě,“ jsou slova, která sám často hlásí do vysílačky, když nutí k přistání ty, kdo se na západ za svobodou vydávají vzduchem v letadlech. Teď se o stejně zoufalý útěk musí pokusit i on.

Když všestranný filmař David Balda finišoval svůj celovečerní debut Nevinná krutost (2018) postavil se před tradiční otázku co dál. V mysli se mu zrodila myšlenka kroužící okolo jeho dědy a dokumentu Historie jednoho letadla (2014). Balda cítil, že je zapotřebí se k letecké tématice vrátit, a tak začal spolu se scénáristou Petrem Kultem dědu zpovídat. Na základě zlomových zvratů v jeho životě se pustili do psaní scénáře.

„Příběh je pouze inspirovaný příběhem mého dědy. Použili jsme z něho do scénáře několik zlomových událostí a další zápletky jsme využili z životních příběhů jiných pilotů stejné generace. Děda do scénáře a natáčení zasahoval spíše po odborné stránce, aby bylo vše tak, jak to doopravdy v Svazarmovském a armádním létání bylo a má být. Eliminovali jsme tak jakoukoliv možnost historické nepřesnosti,“ řekl režisér serveru EuroZprávy.cz.

Díky tomu, že měl letecký dokument úspěch, tak se Balda rozhodl pouštět do větších a náročnějších projektů. Ve své době to byly středometrážní film Pomsta, později pak Nevinná krutost. Tyto filmařské pokusy mu dali mnoho zkušeností, a hlavně jej upozornily na chyby v procesu vytváření filmu. Snímek Narušitel je výsledkem píle autora.

Natáčet se začalo v polovině srpna 2017 a poslední klapka padla předposlední den roku 2017. Výběr lokací odpovídá místům, v nichž se určité události odehráli, nicméně nejdůležitějším aspektem výběru byla atmosféra a magičnost daného prostoru. Většina filmu se natáčela na malém letišti v Hořicích, které se prakticky od 80. let nezměnilo. Dále na letišti v Hradčanech, bývalém armádním letišti ukrytém v Mimoňských lesích nebo v Hradci Králové.

Hybným tělesem filmu jsou herci. Režisér je vybíral nejen podle toho, že dané tváře mají lidé rádi, ale také aby v nich byl potřebný charakter pro danou roli. Ve finále se obsazení filmu opravdu povedlo. Hlavní role se zhostil Pavel Neškudla, s nimž se Balda seznámil při natáčení traileru pro inscenaci Unisex v Klicperově divadle v Hradci Králové.

„Pavel se opravdu na celou dobu natáčení stal Vladislavem Kučerou (hlavní postava ve filmu) a to se všemi charaktery postavy, které by měly z filmu vyznít. Před každou scénou, kterou jsme natáčeli mně Pavel ukázal „náčrty“ toho, jak by se mu líbilo dialog či scénu poupravit a ve většině případů byly tyto nápady velmi dobře využitelné,“ řekl o Neškudlovi režisér.

Ve druhé hlavní roli se objeví Jiří Dvořák, jemuž byla role napsaná přímo na míru, aniž bylo jisté, že nabídku přijme. Plusem byl Dvořákův velmi pozitivní vztah k létání, tudíž bylo možné natočit ještě realističtější letové záběry. Dále se ve filmu objeví Petr Kostka, Veronika Arichteva nebo Stanislav Zindulka. „Snažil jsem se do filmu vybrat kvalitní herce, kteří nejsou známí jen ze seriálů, ale proslavily je jedinečné filmové role, což je příklad i pana Zindulky, kterého si nesmírně vážím jako herce, ale hlavně i a to především, jako skromného, milého a energického člověka. Jsem velmi rád, že se nám do filmu povedlo obsadit herce, kteří se do příběhu a své role opravdu položili a během natáčení s ní i žili, to je velmi cenné,“ řekl na konto herců David Balda.

Scénickou hudbu vytvořil Jiří Janouch a zpěvák Michal Hrůza. V prosinci minulého roku vyšel videoklip k filmu s názvem „Nad světem“, kde je k vidění kromě muzikanta i herec Pavel Neškudla. „Michal si film pustil a ihned ho pochopil a cítil v podstatě stejně jako já, což mě velmi potěšilo. To se určitě odrazilo i v písničce „Nad světem“, do které Michal vložil veškeré emoce, které jsem se snažil do filmu dát,“ dodal režisér.

Kam se režisér David Balda vydá příště ještě netuší. V hlavě mu již šrotují nové nápady, ale zatím nic, s čím by mohl jít do světa. Nerad by se pouštěl do komedie, sedí mu spíš vážnější témata.

Film Narušitel půjde 24. ledna do kin.

Související

Režisér David Balda s hercem Stanislavem Zindulkou Rozhovor

Film Narušitel? EuroZprávy.cz vyzpovídaly režiséra, prozradil řadu zajímavostí

ROZHOVOR – Chystaný snímek Narušitel o životních příbězích armádních letců socialistického Československa je kombinací kriminálního příběhu a historického dramatu. Hlavním sdělením je zobrazení lásky k létání a zamýšlení nad tím, co cesta za svobodou obnáší. Objeví se v něm složení známých tváří jako Jiří Dvořák, Veronika Arichteva či Stanislav Zindulka. Režisér David Balda poskytl serveru EuroZprávy.cz rozhovor, v němž se rozpovídal o natáčení, práci s herci nebo co by si měl divák z filmu odnést.

Více souvisejících

David Balda film Narušitel Jiří Dvořák (herec) Pavel Neškudla

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 46 minutami

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Macron varuje: Evropa může "zemřít". Je nutná robustní obrana čelící ruské agresi

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy