RECENZE: Stálo to čekání za to? Opar tajemství se nad poslední řadou seriálu Hry o trůny vypařil

RECENZE – Hry o trůny jdou po osmi sezónách do finále a první díl nejočekávanějšího seriálu tohoto roku je na světě. Prozatím se jedná o rutinně zpracovaného následovníka poněkud slabší sedmé série páchajícího obdobné chyby. Zatím se na obrazovce toho moc nestalo, ale je jasné, že zvrat přijde brzy, snad se v dobrém dotkne režie i scénáře.

Noční Král se dostal za pomoci ovládnutého draka Viseriona za Zeď spolu se svojí obrovskou armádou Bílých chodců. Mezitím Jon Snow a Daenarys doputovali na Zimohrad, kde se připravují na nadcházející bitvu. Jenže Seveřané se k bělovlasé ženě s armádou složenou z Neposkrvněných a Dothraků chovají více než obezřetně. Cersei i přes příslib pomoci na Jihu kuje pykle s Euronem Greyjoyem a dává dohromady armádu pro svoji vlastní potřebu.

To by nebyly Hry o trůny, kdyby se celá situace ještě více nezkomplikovala. Milenecký vztah mezi Jonem a Daenarys stále pokračuje. Ten značně zkomplikuje situace, kdy se Jon dozví od Sama Tarlyho o svém pravém původu a jménu. Do toho ještě musí řešit svoji minulost. Byl korunován králem Severu, ale toho se zřeknul, aby mohl nalézt řešení proti Nočnímu Králi, protože chtěl pouze chránit Sever.

První díl závěrečné osmé série se nesl v duchu znovusetkávání, neboť se napříč sériemi dává dohromady téměř celá plejáda postav. Jon je po letech se svými nevlastními sestrami a bratrem, Tyrion má zase možnost pohovořit s bývalou manželkou Sansou. Téměř veškeré dění se odehrává na Zimohradu. Postavy mezi sebou konverzují, řeší dávné křivdy a jak se mohou co nejlépe připravit na nadcházející příliv Bílých chodců.

Osmá série tedy začíná velmi pozvolným tempem tak, jak jsme na to zvyklí  u předchozích sérií. V průběhu se však nestane nic, co by nebylo nijak zvlášť předvídatelné dopředu. Ostatně tvůrci vychytrale vybrali upoutávky tak, že většina záběrů bylo možné vidět dopředu. Pouze chyběl jakýsi článek, díky němuž by si divák smršť obrazů poskládal dohromady. První díl navozuje ducha sedmé série, která sice byla zábavná, ale daleko více triviálnější než série předchozí. Je to zkrátka už jiný seriál.

Divák už si po několika sezónach zvykl na to, že s předlohou je nakládáno velice volně. Sice tak staví čtenáře Her o trůny a ryzí diváky seriálu na jednu loď, ale zase scénář absolutně pohrdá svými zákonitostmi jako třeba teleportování po mapě nebo smrtelnost hrdinů. Do první poloviny seriálu se totiž mohlo stát, že dvě nejvýraznější postavy klidně zemřou během jednoho dílu. Tvůrci si patrně uvědomili oblíbenost daných postav a nechávají je přežít stůj co stůj.

Obdobně se to má i se scénářem, jenž byl dříve nepředvídatelný a opírající se o propracovaný svět Her o trůny. Na druhou stranu jsou situace, které se předpovědět prostě nedaly jako smrt Neda Starka, antentát na Tyrelly, useknutí ruky Jaimeho Lannistera nebo rudá svatba. Jaksi tu zase hovoříme o situacích spadajících do poctivých předchozích šesti sezón.

Režisér David Nutter natočil režijně generický díl navazující na zaběhlou tradici Her o trůny. Otázkou je, kam se podělo těch 15 milionů dolarů věnovaných na jednotlivou epizodu, protože to po celou dobu není moc vidět. Ano, máme zde nespočet CGI efektů, draky a poutavou výpravu, ale proč se chlubit takovou částkou, když ji ve výsledku divák ani nezaznamená. Stále se však jedná o nejlépe zpracovaný fantasy seriál vůbec.

Tvůrci měli na osmou sérii necelé dva roky. Za tu dobu vytvořili úctyhodného nástupníka s prakticky stejnými chybami jako tomu bylo minule. Naštěstí jsme pouze na začátku takže můžeme akorát tak doufat, že v dalších dílech se tyto škraloupy vyřeší. Na úvod do nové série se zatím jedná o slušný průměr, alespoň že ti herci udržují laťku stejně vysoko. Avizované smrti oblíbených postav a objevení Bílých chodců se dočkáme později.

Celkové hodnocení: 65%

Hra o trůny - 8. série / Game of Thrones - 8 Season (2019)

Tvůrci: David Benioff, D.B. WeissRežie: David Nutter, Miguel Sapochnik, David Benioff, D.B. WeissPředloha: George R.R. Martin (kniha)Scénář: Dave Hill, Bryan Cogman, David Benioff, D.B. WeissKamera: David FrancoHudba: Ramin DjawadiHrají: Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen, Rory McCann, Liam Cunningham, Nathalie Emmanuel, Conleth Hill, Isaac Hempstead-Wright, Iain Glen, Jacob Anderson, Kristofer Hivju, Pilou Asbæk, Bella Ramsey, Carice van Houten

USA / Velká Británie / 7 hodin 12 minut / Fantasy / Drama / Dobrodružný

Související

seriál Hra o trůny (HBO)

HBO natočí prequel k seriálu Hry o trůny

Kabelová televize HBO chce navázat na globální úspěch své televizní adaptace populární fantasy ságy Hra o trůny. Divákům proto nabídne desetidílný seriál o událostech, které jejímu ději předcházely.

Více souvisejících

seriál Hra o trůny (HBO) Kit Harington Emilia Clarke recenze

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 5 minutami

před 20 minutami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 39 minutami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 1 hodinou

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 1 hodinou

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Ukrajina dá stovky milionů eur na nákup dronů

Ukrajinská vláda se rozhodla zvýšit finanční částku vyčleněnou na nákup dronů, a to o dalších 15,5 miliardy hřiven (přibližně 367 milionů eur). Oznámil to v úterý ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Paul Auster

Zemřel slavný americký spisovatel Paul Auster

Ve věku 77 let zemřel v noci na středu ve svém bytě v newyorské čtvrti Brooklyn americký spisovatel a scenárista Paul Auster. Příčinou smrti byly komplikace spojené s rakovinou plic. Austerovo úmrtí pro deník The New York Times potvrdila Jacki Lyndenová, která se s ním přátelila.

před 5 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

Zatykač na Putina podporujete, na Netanjahua ne. Kreml obvinil USA z pokrytectví

Rusko prohlásilo, že Spojené státy se chovají pokrytecky, když se staví proti vyšetřování Izraele Mezinárodním trestním soudem (ICC), ale podporují jeho zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy