Fresh Film Fest o víkendu: Skateboardy ve východním Berlíně, Drogová válka, Modeselektor nebo videoklipy Martina de Thurah

Praha – Bohatý program nabídne o víkendu 10. ročník mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest, který probíhá od středy v pražských kinech.

Z hlavní sekce Fanatismus diváci uvidí například televizní film Made in Britain režiséra Alana Clarka z roku 1983 o 16letém skinheadovi, kterého ztvárnil mladý Tim Roth. Kanadský dokument Měsíčníci! z roku 2012 vypráví příběh několika osobností, které propojuje silná posedlost Měsícem. Program v této sekci o víkendu doplní starší filmy jako drama Kult hákového kříže, dobrodružný Fitzcarraldo nebo válečná Apokalypsa.

Nesoutěžní sekce Break Rules nabídne o víkendu například nejnovější film Terrence Malicka To the Wonder s Rachel McAdams, Benem Affleckem, Olgou Kurylenko či Javierem Bardemem, K raritám bude patřit snímek Zapomeňte na film, koukejte na titulky složený z nejzajímavějších úvodních titulkových sekvencí celovečerních filmů (například Sedm, Vejdi do prázdna nebo seriál True Blood). K sobotním nočním lákadlům bude patřit Drogová válka, nový film Johnnyho To, který je příběhem tažení protidrogové jednotky proti vlivnému seskupení výrobců a překupníků drog.

V letním kině zdarma bude uveden v sobotu snímek We Are Modeselektor o stejnojmenné berlínské hudební formaci, v neděli pak snímek Tohle není Californie, ve kterém s využitím černobílých animací, náladového retrosoundtracku a nespočtu archivních amatérských záběrů tvůrci filmu přibližují počátky skateboardové subkultury v tehdejším východním Berlíně.

O víkendu také mohou diváci vidět všechny snímky z hlavní soutěžní sekce Fresh Generation prvních a druhých celovečerních filmů: například drama Apači (premiéra na MFF Cannes v sekci The Directors' Fortnight), debut režiséra Thierryho de Perettiho, který byl vybrán do nového společného labelu distribuční společnosti Artcam a Fresh Film Festu – Fresh Artcam, věnovanému debutové tvorbě. Film bude uveden v kinech a prostřednictvím alternativní distribuce v průběhu října. Dále například minimalistický snímek připomínající filmy od Jacquese Tatiho Divná kočička režiséra Ramona Zürchera, dále vizuálně fantastický snímek Lvi režisérky Jasmíny López, tragikomický debut Ztráta panenství Evy van End holandského režiséra Michiela ten Horna, drama o moci s naturalistickým herectvím a přitažlivou kamerou Coldwater amerického tvůrce Vincenta Grashawa a snímek Schovejte úsměvy (premiéra na Berlinale 2013), ve kterém režisér Daniel Patrick Carbone využívá křehké vyprávění, dechberoucí kameru, srdcervoucí skutečnosti a ryzí konec dospívání.

Po oba dny také poběží snímky členů letošních porot: například Orly a Místa ve městech Angely Schanelec, německé herečky, režisérky a jedné z předních a významných představitelek Berlínské školy nebo intimní drama Klidný život Sebastiana Meiseho.

Oficiální zakončení festivalu obstará suchá britská komedie s prvky sci-fi Na konci světa režiséra Edgara Wrighta.

V rámci doprovodnémo programu v klubu Ilusion uvede osobně dánský režisér Martin de Thurah své hudební videoklipy (např. James Blake, Feist, Editors, Röyksopp, David Byrne).

Fresh Film Fest letos nabízí přes 140 snímků – svěžích, neotřelých, které nejsou jinde k vidění. Festival probí od 28. srpna do 1. září – v Kině 35 Francouzského institutu, obou sálech kina Světozor, Studiu Béla Maďarského kulturního institutu, Biu Ponrepo, zdarma na FAMU a také v letním kině v Riegrových sadech. Doprovodný program koncertů, projekcí i DJs party ovládne Klub Ilusion na Vinohradské třídě. Vstupenky jsou v prodeji již na pokladnách jednotlivých kin . K dostání je i celková akreditace za 500 Kč a zlevněná za 350,- Kč (studenti, pedagogové, senioři, ZTP). Projekce na FAMU a v Riegrových sadech jsou zdarma. Festivalové centrum najdou zájemci ve Francouzském institutu.

Všechny filmy jsou uváděny v původním znění s českými popřípadě anglickými titulky.

Související

Více souvisejících

Fresh Film Fest Film Drogová válka

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy