Kinematovlak vyráží do dalších měst

Zlín - Slavný Kinematovlak, který nabízí festivalové filmové projekce pro veřejnost i nejmenší publikum, vyrazil na svoji letošní pouť sice již 15. května z vlakového nádraží Mladá Boleslav, před sebou má však ještě několik zastávek. Kino na kolejích potěší diváky v Náchodě, Hradci Králové, Rychnově nad Kněžnou, Letohradě, Olomouci, Přerově, Otrokovicích a Zlíně.

Kinematovlak je společným projektem Zlín Film Festivalu a společností České dráhy a ČD Cargo. Jeho základní myšlenka spočívá v uspořádání festivalových filmových projekcí pro nejmenší publikum v řadě obcí a měst, mnohdy Zlínu velmi vzdálených. Zlín Film Festival se tak prezentuje na mnoha místech a prostřednictvím pohádek udělá radost dětem v několika krajích České republiky, letos dokonce krátce i v Polsku. Na filmovém programu Kinematovlaku se významně podílí Česká televize. Kvůli Dnům polské kinematografie byly do programu Kinematovlaku vedle české pohádkové klasiky zařazeny epizody ze seriálu Bolek a Lolek. Právě oni jsou s přehlídkou ve Zlíně úzce spjati, jejich mezinárodní sláva má totiž počátky právě ve Zlíně na jednom z prvních ročníků filmového festivalu. Úspěch ve Zlíně potvrdil tvůrcům, že jdou správným směrem. „Letošní trasa – jubilejní desátá by se dala nazvat Roviny-kopce-roviny. Je dlouhá bezmála 500 kilometrů a zastaví se v těchto městech: Mladá Boleslav, Jičín, Vrchlabí, Trutnov, Walbrzych (PL), Broumov, Náchod, Hradec Králové, Rychnov nad Kněžnou, Letohrad, Olomouc, Přerov, Otrokovice a Zlín," říká tiskový mluvčí festivalu Martin Pášma. V dopoledních hodinách se v Kinematovlaku promítá pro mateřské a základní školy, odpoledne pro veřejnost. Součástí speciální soupravy je i Vláček Hráček, tedy železniční vagón přebudovaný do podoby herny. Po projektu 17. Minisalon – Filmové klapky 2014, jehož program začal již v březnu, je Kinematovlak další předzvěstí blížícího se 54. ročníku Zlínského filmového festivalu. Více informací můžete nalézt na www.zlinfest.cz.

Související

63. Zlín Film Festival Prohlédněte si galerii

Ve Zlíně odstartoval 63. ročník zlínského filmového festivalu "Zlín Film Festival"

Na 63. ročníku Zlín Film Festivalu se diváci mohou těšit na neuvěřitelnou nabídku 295 filmů z více než 50 zemí světa. Tento prestižní filmový festival, který se koná v Zlíně, nabídne bohatý doprovodný program vhodný jak pro školy, tak i pro celou rodinu. Od dnešního dne se do Zlína sjíždějí významné osobnosti z filmové branže, které přijely oslavit tuto událost. Vrcholem večera bude slavnostní předání Zlatého střevíčku, který obdrží herec Pavel Nový. Festival se koná v termínu od 1. do 7. června, takže návštěvníci mají celý týden na to, aby se ponořili do světa filmového umění.

Více souvisejících

Zlínský filmový festival

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy