Ceny Bafta: Herec Joaquin Phoenix řečnil proti rasismu, sklízí obrovskou chválu

Obvykle při udílení filmových cen poutají nejvíce pozornosti vítězové nebo spektakulární róby pozvaných dam, letos ale na sebe při předávání britských cen Bafta nejvíce upozornil americký herec Joaquin Phoenix svým plamenným projevem o rasismu ve filmovém průmyslu. Při přebírání trofeje za nejlepší herecký výkon ve snímku Joker Phoenix odsoudil fakt, že letos byli mezi nominovanými herci pouze běloši. Kolegové jej na sociálních sítích podpořili a pochválili jej za odvahu a upřímnost.

"Jsem velice poctěn, že tady dnes večer mohu být... Zároveň ale cítím obrovský vnitřní rozpor, protože tolik mých hereckých kolegů, kteří by si to zasloužili, stejnou výsadu nemá," řekl Phoenix na pódiu během nedělního ceremoniálu. "Myslím, že vysíláme lidem jiné barvy pleti zcela jasný vzkaz, že tu nejsou vítaní," dodal. Filmový průmysl se podle něj potýká se "systematickým rasismem".

Jako jedna z prvních Phoenixe pochválila režisérka filmu The Farewell (Sbohem) Lulu Wangová, která seděla v publiku jako jedna z nominovaných v kategorii neanglicky mluvených snímků. "V sále se na chvíli rozhostilo dlouhé nepříjemné ticho. Děkuji, Joaquine," napsala na twitteru tvůrkyně čínského původu.

An uncomfortable silence filled the hall for a long noticeable moment. Thank you Joaquin.

— Lulu Wang (@thumbelulu) February 2, 2020

Poděkování přes twitter poslala i americká herečka Viola Davisová, která ocenila Phoenixovu upřímnost, solidaritu a odvahu. "Opravte mě, jestli se pletu, ale tohle je poprvé... za dlouhou dobu... co vidím, že běloch využil svůj prostor na pódiu k tomu, aby řekl to, co všichni potřebují slyšet," napsala na sociální síti izraelská režisérka Alma Harelová.

Kritika ohledně rasové diskriminace ve filmovém průmyslu zaznívá během udílení cen už poněkolikáté. Byla například jedním z hlavních témat oscarového ceremoniálu v roce 2016, kdy mezi 20 nominovanými herci figurovali už druhý rok po sobě výhradně běloši.

Související

Americký Oscar

Oscar 2020: Vyhrál film Parazit, nejlepšími herci jsou Phoenix a Zellwegerová

Cenu americké filmové akademie Oscar v hlavní kategorii nejlepší film získal jihokorejský film Parazit, který natočil režisér Pong Čun-ho. Sociální satira se tak zapsala do historie, neboť je prvním neanglicky mluveným filmem, který hlavní cenu vyhrál. Parazit na dnešním galavečeru posbíral také nejvíce zlatých sošek.
Americký Oscar

Oscar 2020: Kdo získá nejprestižnější filmovou cenu? Šance jsou velmi vyrovnané

Šance filmů na americké ceny Oscar, které se budou udílet v neděli v Los Angeles, jsou letos neobvykle vyrovnané. Podle filmových kritiků by ale bylo velkým překvapení, pokud by mezi vítězi nebyla jména herců Joaquina Phoenixe a Brada Pitta či hereček Renée Zellwegerové a Laury Dernové. Nominaci na jednu z cen americké filmové akademie má i český snímek Dcera režisérky Darji Kaščejevové (za krátkometrážní animovaný film) a Češka Nora Sopková (za filmovou scénografii).

Více souvisejících

Joaquin Phoenix (herec) BAFTA rasismus

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy