Netflix: Kurt Russell jako Santa a nový Fincher bojující o Oskara

Premiéry 48. a 49. týden. Kurt Russell se opět představí jako Santa Claus v pokračování úspěšné komedie Vánoční kronika. Věhlasný režisér David Fincher natočil ambiciózní opus Mank, který aspiruje na nominaci na ceny akademie. Černobílý snímek o scénáristovi Hermanu J. Mankiewiczovi sleduje scenáristu při dokončování scenáře snímku Občan Kane.

Zatím nevíme, kdy kina otevřou, takže Vám zkusíme nabídnout přehled kinematografického dění na jiných platformách. Do konce roku se budeme věnovat především Netflixu, který v současnosti nabízí zřejmě neprogresivnější katalog. V případě, že bude o tyto výhledy zájem, pokusíme se výhledy rozšířit o další streamovací služby.

48. Týden (23.-29. 11.)

Tomyho zápisník (Notes for My Son) - 24. 11.

Argentinský snímek zobrazující poslední dny ženy s rakovinou v konečném stádiu. Se svým osudem smířená hrdinka se vyrovnává se vzniklou situací a zanechává svému čtyřletému synovi zápisník, jako památku na sebe. V něm se svou emocionální a sarkastickou náturou rozvádí úvahy o životě, smrti i lásce. María sdílí své zážitky také pomocí sociálních sítí a díky jejímu unikátnímu stylu se její příběh stal populární. Snímek je natočen podle skutečných událostí.

Vánoční kronika 2 (The Christmas Chronicles: Part Two) - 25. 11.

Pokračování ztřeštěného dobrodružného příběhu dvou sourozenců, kteří se nešťastnou náhodou seznámili se Santou (Kurt Russell). První díl si před dvěma lety vysloužil poměrně pozitivní přijetí, přestože se jedná o průměrně zpracovaný příběh, jehož divácká úspěšnost vězí zejména ve vánočním pozlátku a v postavě trochu otravného Santy.

Druhý díl se odehrává dva roky po tom, co sourozenci Kate a Teddy zachránili Vánoce. Z Kate je teenager a nechce trávit Vánoce s matkou, jejím novým přítelem a nevlastním bratrem Jackem. Kate se rozhodne utéct, ale zlověstný Belsnickel se pokusí zničit domov Santy Severní Pól a s ním i Vánoce. Kate a Jacka vtáhne magický vír do nových dobrodružství se Santa Clausem.

Na režisérskou stoličku se tentokrát posadil Chris Columbus, který má za sebou slušnou řádku rodinných snímků např. Sám doma, Táta v sukni či první dva díly Harryho Pottera. Po propadáku Percy Jackson: Zloděj blesku se začal více věnovat produkci a koprodukoval také první Vánoční kroniku.

Mosul (Mosul) - 26. 11.

Irácké město Mosul je ovládané krvežíznivými teroristy z frakce ISIS. Elitní policejní útvar z Nineveh zachrání nezkušeného Iráckého policistu Kawa z křížové palby. Záhy se Kawa zapojuje do guerillového útvaru vedeného majorem Jasem, který se vydává infiltrovat nepřátelské území. Jejich cílem je vyčistit město od jednotek ISIS a obnovit pořádek v oblasti.

Snímek již shlédlo několik kritiků, kteří jej hodnotí spíš průměrně. Pro středoevropské publikum bude zejména zajímavý pohled na to, jak vnímali místní události Iráčané, protože Mosul je napsán právě z jejich perspektivy. O scénář i režii se postaral Matthew Michael Carnahan, který napsal filmy jako 21 Bridges, Dark Waters, Deepwater Horizon: Moře v plamenech či Na odstřel.

Dále do knihoven Netflixu zamíří bláznivá akční komedie Johnny English znovu zasahuje (Johnny English Strikes Again, 2018), která doplní trilogii potrhlého britského agenta, španělský psychologický horor Hlasy (Voces, 2020) či italský akční thriller Bestie (La belva, 2020).

49. Týden (30.11.-6.12.)

Marie Antoinetta (Marie Antoinette) - 1. 12.

Životopisné historické drama z roku 2006 od režisérky Sofie Coppoly. Tento snímek jste již možná viděli, ale pokud ne, tak byste jej měli shlédnout. Osobitý snímek zobrazuje život aristokracie za doby francouzského krále Ludvíka XVI., za něhož je Marie provdána. Život královské rodiny a jejího okolí je plný nejrůznějších intrik a skandálů, který se poznamená také na hlavní hrdince, která hledá únik z nepříjemné atmosféry prostřednictvím nejrůznějších výstřelků. V hlavní roli rakouské princezny se představila tehdy ještě mladá Kirsten Dunst.

Svět mimozemšťanů (Alien Worlds) - 2. 12.

Seriál, který kombinuje vědeckofantastický seriál s dokumentem. Autoři vytvořili na základě poznatků o životě na Zemi, jež jsou aplikovány na znalosti o planetách v naší galaxii, vizi života na vzdálených planetách. Jedná se o fikci, která je však podložena zákonitostmi, jež platí pro život, jak jej známe.

Neotřelý seriál dovolí nahlédnout na variace možných životních forem, avšak je nutné jej brát s rezervou. Na druhou stranu, již mnohokrát nás historie přesvědčila o tom, že naše představy o věcech, jež neznáme, mohou být pravdivé.

Mank (Mank) - 4. 12.

Pohled na Hollywood třicátých let minulého století očima sarkastického scénáristy a alkoholika Hermana J. Mankiewicze. Hlavního hrdinu (Gary Oldman) zastřiháváme v období, v němž dokončoval svůj nejslavnější scénář k filmu Občan Kane společně s Orsonem Wellesem.

Scénář životopisného snímku napsal Jack Fincher a o režii se postaral David Fincher. Ano, ten David Fincher, kterého snad není třeba představovat. Snímek je černobílý, což může odradit část současného publika zhýčkaného moderním audiovizuálním pojetím, ale cílem bylo zachytit ducha doby, jež se právy dvoubarevným celuloidem vyznačovala. Mnozí očekávají, že by Mank mohl obdržet také nějaké nominace na ceny Akademie, ovšem nezbývá než si týden počkat.

Dále se během týdne objeví v katalogu koprodukční drama Rodinný film (2015) s Karlem Rodenem, svérázné drama Perníková věž (2002) o jehož režii se postaral Milan Šteindle či československá road movie Staříci (2019) s Jiřím Schmitzerem a Ladislavem Mrkvičkou v hlavních rolích.

Související

Více souvisejících

Netflix filmy seriály tv seriály Gary Oldman (herec) drama žánr: akční thriller komedie české filmy

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy