V Paříži se koná pohřeb filmového velikána Jeana-Paula Belmonda

V kostele Saint-Germain-des-Prés v centru Paříže v 11:00 začal pohřeb francouzského herce Jeana-Paula Belmonda, který zemřel v pondělí ve věku 88 let. Na rozdíl od čtvrtečního pietního aktu pro veřejnost je samotný pohřeb vyhrazen jen pro nejbližší rodinu a přátele.

V kostele zazní hudba z filmu Profesionál, jak si přál samotný Belmondo. Na konci hodinového pohřbu bude tělo převezeno ke kremaci, informovala francouzská televizní stanice BMF TV.

Belmondovy pozůstatky ke kostelu přivezl tmavý vůz a rakev do kostela na ramenou vnesli čtyři muži v černých oblecích. U vchodu do kostela čekal kněz ve fialovém rouchu. Před zavřením masivních dřevěných dveří chrámu do něj mezi posledními vešly Belmondovy děti Paul a Stella.

Prostranství před kostelem zaplnili fanoušci francouzského filmu, kteří přinesli množství květin. Lidé potleskem uvítali Alaina Delona, kterého na pohřeb dlouholetého hereckého kolegy doprovodil syn Anthony Delon. Alain Delon si na žádost fotografů na několik okamžiků sundal protikoronavirovou roušku a vítal se s novináři i veřejností.

"Jsem velmi smutný z toho, co se stalo. Ale mám velkou radost z toho, jak se zachoval svět a Francouzi. Vidíte, jsou tu všichni. Je to úžasné," řekl stanici BFM TV před kostelem další z francouzských herců Pierre Richard.

Těsně za zátarasy, které střeží desítky mužů v oblecích, je početná skupina fotografů. Kvůli lepšímu výhledu a snímkům přicházejících osobností si mnozí z nich přinesli schůdky.

Rodina, politici i množství občanů se s oblíbenou hvězdou stříbrného plátna loučili ve čtvrtek v pařížské Invalidovně během slavnostního pietního aktu. Po skončení ceremoniálu mohli zájemci přijít k vystavené rakvi, aby dali herci své poslední sbohem. O tuto možnost stály tisíce lidí, kteří neváhali čekat až tři hodiny. Stovky metrů dlouhá fronta se před Invalidovnou vinula ještě o půlnoci. O Belmondově popularitě podle BMF TV svědčí i věková rozmanitost lidí, kteří se s ním přišli rozloučit.

Související

Syn složil ve filmové podobě poctu svému otci

RECENZE: Jak se Belmondo poklonil Belmondovi

Recenze - Lehce přivřené oči, nikdy nemizící úsměv širokých rtů a nos mírně nakřivo; pokud tohle řeknete nějakému Francouzi, okamžitě vypálí jméno. A spíše než Jean-Paul Belmondo řekne s láskou hřejivé Bebel.

Více souvisejících

Jean-Paul Belmondo Francie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 35 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy