Filmy a seriály týdne: Katastrofické natáčení, potoky krve a dějiny českého filmu

V pravidelných týdenních tipech vybíráme pět nejzajímavějších filmů a seriálů, kterých se tento týden můžete dočkat v kinech, na VOD, případně v televizi. Tento týden můžete vyrazit na fyzickou jízdu o tom, co všechno jsme ochotni zaplatit za slávu, doma pan na vás čeká satirický seriál z filmařského prostředí či novinka Alfonsa Cuaróna.

Substance

Do distribuce se s bouřlivými ohlasy a oceněním z Cannes dostává multižánrový body horor Substance. Fyzicky nepříjemná a provokativní jízda pokračuje ve šlépějích tvorby režisérky Julie Docournau, která uharnula kanibalským RAW či genderovou fluiditu zpřítomňující Titan. Režisérka Autorka Coralie Fargeat vypráví příběh bývalé hvězdy, která se snaží o znovuzískání zašlé slávy. K tomu má dopomoci speciální substance, díky které omládnete, ačkoli s jedním podstatným zádrhelem. O čas a osobnost se totiž musíte každých sedm dní dělit s mladší verzí vašeho já. Po vzoru Sunset Boulevard se osud hlavní herečky propisuje do osudu její postavy. Po zašlé slávě dychtící herečku totiž ztvárnila Demi Moore, pro níž jde o stylový a raketový návrat. Ve vedlejších úlohách se objevují Margaret Qualley či Dennis Quaid. Čeká vás hnus, překvapení, stylizace béčkových filmů a nová variace archetypálního příběhu o zaprodání vlastní duše.

(v kinech od 10. října)

Identita: Film o českém grafickém designu

Dokument Identita: Film o českém grafickém designu skrze perspektivu amerického sběratele umění Nicholase Lowryho reflektuje dějiny tuzemského grafického designu. Soustředí se na staré filmové plakáty, reklamu českých produktů či důležitost folkloru. S hravostí vyprávěný dokument s prvky road movie atraktivně zpracovává důležité milníky, díla a je tak ideálním vstupem do dané problematiky. I když nejde o zevrubné a analytické dílo, díky sympatickému protagonistovi a množství pozoruhodných i roztomilých uměleckých kusů jde o podmanivý a nosný zážitek. Film Petra Smělíka a Kateřiny Mikulcové volně navazuje na nedávný dokumentární cyklus Identita - příběh českého grafického designu, který naleznete na iVysílání.

(v kinech od 10. října)

Vidět filmem

Česká televize navazuje na některé ze svých předchozích pořadů o dějinách české a československé kinematografie, zmínit můžeme například Československý filmový zázrak či Zlatá šedesátá, a začala vysílat cyklus Vidět filmem. Ten chronologicky mapuje dějiny tuzemského filmu očima kameramanů. Od prvotních Kříženeckého pokusů o oživlé fotografie, přes cizelování formy němé éry, počátky zvuku, barevný film, novou vlnu, normalizaci i porevoluční období. Skrze množství archivních záběrů, fotografií a mluvících hlav našich předních kameramanů a filmových historiků a teoretiků skládá obraz československé kameramanské školy. Na profesi hledí technickou i uměleckou optikou, přičemž dodává potřebný dobový kontext. Cyklus nabídne celkově šest epizod, venku jsou zatím první dvě.

(nové epizody každé úterý na ČT Art a iVysílání)

Franšíza

Na MAX každou neděli přibude epizoda nového osmidílného seriálu Franšíza. Ten se satiricky kousavým nadhledem vypráví o hektickém filmařském prostředí, v jehož centru stojí štáb, jenž usilovně připravuje pokračování superhrdinské série. Tvůrci v čele s oscarovým režisérem Samem Mendesem rozkreslují specifický subsvět plný výbušných emocí, intrik a uměleckých i jiných ambic. Cíl natočit film se komplikuje, ať už kvůli tlaku producentům či excentrickému režisérovi. Franšíza využívá zažité archetypy a humor staví na typizovaném štábu. Ačkoli načrtává hned několik osobních příběhů, jež se vzájemně proplétají, dění vnímáme především perspektivou asistenta režiséra. V ústředních rolích se představí například Jessica Hynes, Daniel Brühl, Billy Magnussen či Himesh Patel.

(nové epizody každou neděli na MAX)

Dokonalý cizinec

Mexický filmový mág Alfonso Cuarón se šest let po fenomenálním černobílém dramatu Roma vrací, tentokrát opět na streamovací platformy. Jeho nový seriál Dokonalý cizinec, jenž slavnostně odpremiéroval na festivalu v Benátkách, však nedorazil na Netflix, nýbrž na Apple TV+. V hlavních rolích s Cate Blanchett a atypicky obsazeným Sacha Baron Cohenem rozplétá mysteriózní příběh novinářky, jejíž kariéra je vystavěná na moralistním kázání a podkopoávání etablovaných struktur. Její silnou osobnost naruší až zjištění, že v záhadném románu na nočním stolku figuruje jako hlavní postava. Kniha odhaluje její temnou minulost a stejně s její jistotou se začíná tříštit i vyprávění, jež přepíná do thrillerové polohy. Sedmidílná série je fantasmagorickým a filosofickým dílem, které vede dialog ohledně naší zodpovědnosti a subjektivním vidění světa.

(nové epizody každý pátek na Apple TV+ a Canal+)

Související

Více souvisejících

filmy Dokonalý cizinec (seriál) seriály Apple TV+

Aktuálně se děje

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj poprvé mluvil s Ficem, který podle něj podceňuje Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se poprvé setkal se slovenským premiérem Robertem Firem (Smer-SD) a řekl mu mnoho věcí. Prozradil to na tiskové konferenci s novým generálním tajemníkem NATO Markem Ruttem. Slovensko by mělo Ukrajině pomáhat, jinak pocítí, čeho je schopen ruský prezident Vladimir Putin, varoval Zelenskyj. 

včera

Dokonalý cizinec

Filmy a seriály týdne: Katastrofické natáčení, potoky krve a dějiny českého filmu

V pravidelných týdenních tipech vybíráme pět nejzajímavějších filmů a seriálů, kterých se tento týden můžete dočkat v kinech, na VOD, případně v televizi. Tento týden můžete vyrazit na fyzickou jízdu o tom, co všechno jsme ochotni zaplatit za slávu, doma pan na vás čeká satirický seriál z filmařského prostředí či novinka Alfonsa Cuaróna.

včera

Ilustrační fotografie.

Češi s Ukrajinou jen remizovali. V Lize národů vedou skupinu

Po páteční domácí výhře nad Albánií (2:0) se v pondělí večer družina trenéra Ivana Haška představila v dalším zápase fotbalové Ligy národů v polské Vratislavi proti Ukrajině. Češi měli jistě v úmyslu přinejmenším výsledkově navázat na poslední měsíc starý vzájemný duel v Praze, kde vyhráli 3:2. Duel začal nadějně, když v 18. minutě svou premiérovou trefu v reprezentaci zaznamenal Lukáš Červ. Do druhé půle nastoupili Češi s tím, že chtějí vedení udržet a ideálně ještě navýšit. Krátce po návratu z kabiny ale zahrál navrátilec Krejčí nešťastně rukou v šestnáctce a z následné penalty na konečných 1:1 srovnal Dovbyk. I přes tuto remízu se ale Češi mohou těšit z prvního místa ve skupině.

včera

včera

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Potvrzeno. Izraelci zabili šéfa Hamásu Sinvára

Podle nejmenovaných představitelů palestinského radikálního hnutí Hamás existují důkazy, které naznačují, že vůdce Hamásu Jahjá Sinvár mohl být zabit při izraelském útoku v Pásmu Gazy. O této možnosti informoval francouzský deník Le Figaro.

včera

Sídlo Evropského parlamentu

Summit EU v závěrech o Ukrajině zcela vynechal Zelenského vítězný plán

Ve čtvrtek skončily v Bruselu diskuse lídrů členských zemí EU o Ukrajině. Ačkoli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představil svůj „plán vítězství“, jeho návrh nebyl detailně projednán. Přesto několik států, včetně Česka, Dánska a Nizozemska, oznámilo, že budou pokračovat v dodávkách munice pro Ukrajinu i v roce 2025.

včera

včera

včera

včera

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Izraelci možná zabili hlavu Hamásu Sinvára

Izraelská armáda prověřuje možnost, že jedním ze tří militantů zabitých nedávno při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy mohl být vůdce palestinského militantního hnutí Hamás, Jahjá Sinvár. Informaci ve čtvrtek přinesl server Times of Israel.

včera

Olaf Scholz

Spor o azylovou reformu: Scholz o ní pochybuje, Česko nabízí pomoc

Německý kancléř Olaf Scholz ve čtvrtek při příchodu na summit Evropské unie v Bruselu vyzval k urychlení reformy azylového systému EU. Migrace je hlavním tématem tohoto summitu, a Scholz zároveň vyjádřil pochybnosti o efektivitě plánovaných přijímacích center mimo EU.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Počasí v Evropě se otepluje nejrychleji na světě a EU s tím nic nedělá, varují auditoři

Politika Evropské unie zaměřená na přizpůsobení se změnám klimatu nemusí být dostatečně rychlá a efektivní, aby držela krok s rostoucími extrémy počasí. Vlny veder, sucha a záplavy jsou stále častější a závažnější, což má značné ekonomické důsledky. Evropský účetní dvůr (EÚD) ve své středeční zprávě upozornil na nedostatky v zavádění adaptačních opatření.

včera

včera

včera

Rutte sebral Zelenskému vítr z plachet. Jeho vítězný plán NATO nepodpoří

V Bruselu se ve čtvrtek sešli ministři obrany členských zemí NATO na dvoudenních jednáních, která se zaměřují především na válku na Ukrajině a budoucnost obranného průmyslu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy