Filmy a seriály týdne: Zločinecká špína, komorní dramata a inspirativní basketbal

V pravidelných týdenních tipech vybíráme pět nejzajímavějších filmů a seriálů, kterých se tento týden můžete dočkat v kinech, na VOD, případně v televizi. Těšit se můžete imaginativní animovaný svět, vztahovou krizi a dramatizaci politického skandálu.

Další kolekce studia Ghibli

Distribuční společnost Aerofilms letos do českých kin pravidelně vůbec poprvé posílá tematické kolekce legendárního animačního studia Ghibli. Předposlední blok filmů nese název Svět kolem nás a pojícím motivem pětice titulů je možnost nahlížet realitu jiným a imaginativním způsobem. Mezi uváděnými filmy s osobitým výtvarnem je legendární klasika reflektující dětský svět na příkladu tajemného lesa Můj soused Totoro (1988), radosti dětství, formativní dospívání i tíhu dospělosti zachycující Kapky vzpomínek (1991), roztodivnou krásu rodinného soužití v pro studio lehce atypickém animovaném stylu ukazující Naši sousedé Jamadovi (1999) a svět pod podlahou a mezi stěnami žijících lidiček rozplétající Arrietty ze světa půjčovníčků (2010). Součástí kolekce je i minulý rok uvedený pomyslný epilog tvorby Hajao Mijazakiho Chlapec a volavka (2023). Ideální možnost vidět filmy studia Ghibli konečně na plátnech, případně je představit mladších ročníkům.

(v kinech od 19. září)

Až na věky

Mrazivě autentické a nevybíravé norské vztahové drama Až na věky uhranulo diváky na letošním festivalu v Karlových Varech, kde získalo pět cen. Debut režisérky Lilja Ingolfsdottir navazuje na tradici vztahových filmů Ingmara Bergmanna a vykresluje ambivalentní, komplikované a uvěřitelné postavy. Slouží jako psychologická i analytická sonda do rozpadajícího vztahu, kde je komunikace a otevřenost na bodu mrazu. Žena Marie těžce balancuje mezi péčí o domácnost a kariérou, muž Sigmund tráví většinu času na cestách. Růžové brýle ze začátku vztahu jsou dávno pryč. Celý film je tak ekvivalentem párové terapie, rozkreslující k dialogu vybízející každodenní situace, do jejichž řádu neustále zasahuje frustrace a blížící se kolaps. Kromě komorního zážitku s tím správným severským nádechem tragiky i svérázné komedie uhrane ústřední výkon herečky Helgy Guren, zprostředkovávající emocionálně versatilní jízdu.

(v kinech od 19. září)

Jeho tři dcery

Rodinné drama nabídne neméně komorní a na dialozích založený americký snímek Jeho tři dcery, který natočil režisér převážně nezávislých filmů Azazel Jacobs. Otec tří odcizených sester umírá. A to je asi to jediné, na čem se sestry shodnou. Takřka klaustrofobní prostor otcova bytu, který téměř neopustíme, protagonistky dusí a na povrch se postupně derou rodinná traumata a kostlivci ze skříně. Kontrastní povahy dcer jsou dostatečnou rozbuškou pro emocionálně proměnlivé drama, čemuž je celkové vedení stojící na hereckých výkonech podmíněné. Styl stojí v pozadí a dočkáváme se tak absolutně vycizelovaného a ze zážitku nevytrhávajícího díla, které za precizní režii obdrželo cenu v San Franciscu.

(na Netflixu od 20. září)

Právě se přehrává: Jeho tři dcery - trailer

Jeho tři dcery - trailer Video: YouTube

Tučňák

Roku 2022 Matt Reeves natočil novou adaptaci Batmana, kterou pojal jako temně neonoirovou detektivku. Soustředil se na atmosféru, osekal akční scény a oddal se neestetickému pojetí městské špíny a všudypřítomného zločinu. Ve stejných šlépějích má kráčet i nový seriál Tučňák, který se v osmi epizodách zaměří na jednoho z nejikoničtějších nepřátel netopýřího muže. Tvůrkyně seriálu Lauren LeFranc rozplétá zločinecké sítě Gothamu a fikční svět tak poznáme i z opačné strany zákona. Ve městě vzniklo na vysokých zločineckých postech určité vakuum a podsvětí nemá svého vůdce. O to usiluje dosavadně spíše vysmívaný, stejně jako ve filmu ztvárněný působivě namaskovaným Colinem Farrellem. Seriál se zachovává neuhlazenou vizi, kde morálka neexistuje a lidské hodnoty se vlivem moci a peněz až příliš snadno ohýbají.

(na Max od 19. září, nová epizoda vyjde každý čtvrtek)

Rez Ball

Pokud nepohrdnete inspirativními a motivující náladou disponujícími sportovními snímky, 27. září na Netflix z festivalu v Torontu doputuje film Rez Ball. Ten sleduje basketbalový tým původních obyvatel Ameriky z rezervace Navajo Nation, jenž si prochází sérií proher. Režisérka Sydney Freeland nezprostředkovává pouze klasický a zručně konstruovaný narativ sportovnímu žánru vlastní, ale ukazuje i každodenní život v rezervaci a pomáhá nám dlouho umlčovanou kulturu poznat blíže. V něčem připomene například nedávno uvedenou Nádhernou hru, taktéž dostupnou na Netflixu. Rez Ball produkoval například LeBron James, za scénářem stojí Sterlin Harjo – tvůrce povedeného coming of age seriálu z oklahomského venkova Reservation Dogs.

(na Netflixu od 27. září)

Související

Upíra z Feratu natočil legendární Juraj Herz.

České a slovenské filmy utržené ze řetězu. Připravte se s naším výběrem na studentský festival

V pátek 14. a sobotu 15. října proběhne festival Zlatý Voči pořádaný studenty filmové vědy z Univerzity Karlovy, který jako jeden z mála na světě prezentuje experimentální tvorbu pocházející výhradně od studentů teorie audiovize. Letošní zastřešující téma je Hyper. Čili extravagantní, adrenalinem nadupané, ale i exploatační filmy. U této příležitosti jsme sestavili výběr českých a slovenských filmů, které tuto široce pojatou kategorii mohou vystihovat, ať už pozitivně, či negativně.

Více souvisejících

filmy Jeho tři dcery (film) Netflix

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Mark Robinson

USA hýbe kauza kandidáta na guvernéra. Označil se za „černého nacistu“

Kontroverzní kandidát na guvernéra amerického státu Severní Karolina Mark Robinson musí čelit nepříjemnostem, které si sám způsobil komentáři na internetu. Konkrétně na pornografických stránkách pod oficiálním e-mailem a bez skrytého jména sám sebe líčil jako „černého nacistu“ a přiznal se ke špehování nahých žen. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Nou Camp, domácí hřiště klubu FC Barcelona. Byl dokončen v roce 1957 a nynější kapacita 98 600 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy.

Bude mít Barcelona ve svých řadách českého gólmana? Má se zajímat i o Pavlenku

Až do konce sezóny se bude muset s největší pravděpodobností obejít fotbalová Barcelona bez gólmanské jedničky Marca-Andrého ter Stegena. Německý brankář si totiž přivodil zranění pravého kolene, ve kterém si přetrhl patelární šlachu a proto ho tak nyní čeká operace. Vedení katalánského velkoklubu tak nelení a rozhlíží se po náhradních gólmanech. Jedním z nich má být i český brankář Jiří Pavlenka.

před 4 hodinami

Bedřich Smetana

I když neslyšeli, zapsali se do dějin. Kteří slavní se potýkali s handicapem?

Na 23. září připadá Mezinárodní den neslyšících, který mimo jiné připomíná, že by lidé s tímto zdravotním znevýhodněním neměli být vyčleňováni ze společnosti. I neslyšící osoby si totiž za jistých podmínek mohou užívat života a dokonce dosáhnout mnohých úspěchů. Některé osobnosti z historie jsou toto důkazem – uplatnily se ve vědě, umění i v hudbě.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie.

Organizovaný zločin nepolevuje. Mafiáni a gangsteři využijí každé možnosti k zisku

Organizovaný zločin zůstává silným protivníkem. Italská mafie nadále působí po celém světě, balkánské a postsovětské zločinecké struktury expandují do Evropy. Jednotlivé skupiny se zaměřují na obchod s drogami, praní špinavých peněz či pašování, často využívají korupci a zneužívají migrační krize. Ruská invaze na Ukrajinu narušila spolupráci mezi ruskými a ukrajinskými zločineckými sítěmi, ale pašování a jiné aktivity nadále pokračují

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Vít Rakušan

Po povodních je v Česku pohřešováno osm lidí

Po povodních se v Česku stále pohřešuje osm osob, z toho šest v přímé souvislosti se záplavami. Pět lidí přišlo o život, uvedl dnes po jednání Ústředního krizového štábu ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Kapesní nůž, kterým muž ohrožoval školní personál. (23.9.2024)

Policie řešila drama ve škole v Ostravě. Rodič vyhrožoval učitelce

Policie řešila na začátku nového školního týdne dramatické chvíle v jedné ze škol v Ostravě. Rodič jednoho z dětí si zřejmě přišel vyřizovat účty s učiteli, přičemž se vybavil kapesním nožem. Strážci zákona ho nakonec zadrželi mimo školní budovu, aniž by se někomu něco stalo.

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Rusku dochází čas. Jestli chceme demokracii, musíme jednat, vyzval Kara-Murza

Západní vlády a ruská opozice v exilu by měly začít připravovat přechod Ruska k demokracii po odchodu prezidenta Vladimira Putina, prohlásil ruský opoziční politik Vladimir Kara-Murza, sedm týdnů po svém propuštění ze sibiřské trestanecké kolonie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy