Znojemské historické vinobraní navštívilo desetitisíce lidí

Znojmo – I přes nepřízeň počasí si letos užilo Znojemské historické vinobraní více než sedmdesát tři tisící návštěvníků. Největší svátek vína u nás přilákal minulý víkend do znojemské městské památkové rezervace nejen milovníky vína, ale i dobré zábavy.

Oslava vína a historie proběhla letos v srdci znojemské městské památkové rezervace na deseti paralelních scénách. Na hlavním pódiu na Masarykově náměstí sklidily obrovský potlesk nejen hudební hvězdy, jakými jsou například No Name, Mandrage, Monkey Business, Petr Bende, Banjoband Ivana Mládka, Jaroslav Uhlíř, Anna K nebo Olympic, ale i velkolepá historická show, kterou po dva dny vrcholil unikátní historický průvod krále Jana Lucemburského, ve kterém letos vystoupilo 160 profesionálů z řad herců, členů skupin historického šermu, tanečníků, muzikantů a dalších umělců, 300 amatérů, 35 koní, 12 psů, 15 dravých ptáků, 2 velbloudi a kanec. Na přípravě a organizaci historického průvodu se i letos podílel profesionální produkční tým pod vedením režiséra Václava Berana. Toto unikátní pouliční divadlo se při své pouti historickým centrem Znojma již tradičně setkávalo s nadšenými ohlasy publika, které se postupně připojovalo ke konci průvodu, aby doputovalo na Masarykovo náměstí, kde velkolepý historický program oba dny vrcholil. V rolích krále a královny se stejně jako loni představil Miroslav Hrabě a Šárka Drozdová.Na dalších scénách se vystřídalo mnoho dalších umělců, kteří návštěvníkům umožnili vybrat si z široké nabídky hudebních žánrů a typů zábavy, včetně rozsáhlého historického programu, který nabídl řadu vystoupení skupin historického šermu, kejklířů, fakírů, mistrů ohně, kouzelníků, tanečníků a komediantů. Tradiční výpravné rytířské turnaje na koních v podání Divadelní a kaskadérské společnosti Štvanci letos díky tomu, že se v sobotu odehrály na rozbahněném kolbišti, získaly punc originality a vysloužily si nadšené reakce publika. Skvělé ohlasy byly i na program pro rodiny a děti v hradebním příkopu. Víno nabízelo 17 vinařství sdružených do VOC Znojmo a dalších 20 moravských vinařství na 33 místech stánkového prodeje.Hustý déšť připravil organizátorům vinobraní nejednu horkou chvilku, ale ti nakonec vše zvládli tak, aby návštěvníky neochudili o nic z programu, na který se těšili. Sobotní dopolední program pro děti se přesunul do štukového sálu Znojemské Besedy a pláštěnky, které byly připraveny u všech vstupních bran nakonec sloužily jen jako prevence. V sobotu dopoledne byl na krátkou dobu omezen provoz „uličky chudiny" – herci v rolích historických postav se v Malé Mikulášské objevili až po poledni, kdy ustal déšť. Jinak se ale tato programová novinka setkala s mnoha pozitivními ohlasy. Deštivé počasí naopak podpořilo skvělou atmosféru ve znojemských mázhauzech, kde ve stylu středověkých šenků hodovalo mnoho hostů, kteří se zde schovali před deštěm. Program vinobraní v sobotu večer slavnostně završil komponovaný ohňostroj s příběhem, který ohňostrůjná společnost Theatrum Pyroboli pod vedením Ivana Martinka připravila speciálně pro tuto příležitost. Lidé zcela zaplnili Masarykovo náměstí i přilehlé ulice aby mohli sledovat velkolepou ohňostrůjnou show světového formátu.

Související

Znojemské historické vinobraní

Znojemské historické vinobraní letos navštívilo přes 80 tisíc lidí

Znojmo - Znojemské historické vinobraní letos přilákalo podle předběžných propočtů více než 84.000 lidí, uvedla dnes v tiskové zprávě vedoucí marketingu Znojemské Besedy Kamila Kolesová. Loni dorazilo asi 81.000 příznivců vína. Akce začala v pátek, dnes program končí, neděle je pro návštěvníky zdarma.

Více souvisejících

Znojemské vinobraní

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy