Kabát vs. hudební ceny Anděl: proč došlo k vyřazení skupiny z kategorie nejprodávanějších nosičů?

Praha - Kabát promlouvá o situaci okolo ankety - hudební ceny Anděl, která je ,,de facto" vyřadila z jedné ze svých soutěžních kategorií. Nejznámější rocková skupina si ale nenechala nic líbit, a k celému dění a situaci kolem se vyjádřila. Konkrétně šlo o kategorii nejprodávanějších nosičů, ve které soutěžila nejnovější deska - DO PEKLA/DO NEBE. Vyjádření skupiny si přečtěte níže.

S politováním musíme konstatovat, že „Národní federace hudebního průmyslu" v podstatě vyřadila z účasti o nejprodávanější nosič za rok 2015 CD skupiny KABÁT: DO PEKLA/DO NEBE, v rámci udílení cen Anděl za zmíněný rok. Čísla prodejů tohoto alba, když budou ze strany IFPI uváděna, jsou zkreslená a nepravdivá.

IFPI to zdůvodnila tím, že si stanovila regule, podle kterých se tato kategorie vyhlašuje. Je to odrazem žebříčku prodejnosti IFPI, k jejímž regulím jsme se již vyjádřili v létě roku 2015. Zde jsme se sice drželi v top ten prodejnosti, ale byli to v podstatě nosiče, které si s ohledem na počáteční exklusivitu museli obchody Bontonland a někteří další (kteří posílají hlášení na IFPI) zakoupit v řetězci Tesco, a poté „přeprodávat" ve svých prodejních místech.

Tyto IFPI nastavené podmínky již delší čas nevypovídají o skutečných prodejích. Je to nepochopitelné, a aniž by byla možná zpětná kontrola, jsou výsledky závislé na hlášení těchto x kamenných obchodů. Ironií celé situace je fakt, že zrovna Bontonland uvádí ve svých číslech i prodeje z těchto řetězců. Zřejmě jsme udělali fatální chybu, že jsme nosiče nenabídli tomuto prodejci, který má v hlášeních dominantní postavení, a jeho majitel, pan Lešek Wronka, je momentálně i prezidentem akademie populární hudby. Jenom takové postesknutí... kdeže jsou doby, kdy v čele Akademie stála osobnost velikosti Michala Horáčka. Ten byl svou autoritou evidentně mužem na svém místě, a budilo to patřičný respekt. To je osobnost hodna tohoto postavení...

Můžeme tedy spekulovat, že v sobotu 9. dubna, v rámci udílení cen Anděl za rok 2015, obdrží tuto prestižní cenu subjekt, kterému možná nebude náležet. To je úsměvná spekulace, ale je i velmi reálná. A uvědomme si, že se nejedná pouze o skupinu Kabát! To může postihnout kohokoliv.

V rámci naší komunikace s IFPI (a to jsme byli schopni jasně a transparentně doložit, a v případě řetězce Tesco jsme tak i učinili, že Kabát fyzicky prodal „koncovým zákazníkům" za rok 2015 více jak 52.000 ks fyzických nosičů) jsme pochopili, že IFPI tato fakta vědomě nechce brát na zřetel, a udělá to, co ona uzná za vhodné. Nutno podotknout, že se IFPI, po té, co jí došli argumenty, už jen schovávala za sofistikovanou formulaci: dle „svých" regulí. A že jsou tyto „regule" v roce 2015 de facto kravina...? No a co...

Počáteční rozpaky a zklamání, které v nás zavládlo, postupně vystřídala pohoda a spokojenost, protože je to vlastně ten lepší případ. Obal tohoto nosiče jako by dokonale vystihoval naše pocity! Je ale lepší se cítit morálně nad věcí, a užívat si pocitu, že se našlo tak mnoho jedinců, kteří si tento nový hudební nosič nestáhli někde zdarma na internetu, byť je to velmi jednoduché, ale šli, a zakoupili ho. Je to ve svém důsledku skvělá zpráva pro celou českou hudební scénu! Nosiče se evidentně stále prodávají, a má cenu je natáčet! Má cenu tvořit, a přitáhnout tím pozornost potencionálních posluchačů a fanoušků, kteří se obvykle vydají i na koncerty.

Závěrem... touto cestou přejeme sobotnímu udílení cen Anděl, ať se vydaří, a vítězi této kategorie, ať mu to třeba v něčem pomůže! Kéž by to byl někdo nový a mladý, koho by to „nakoplo" v jeho další kariéře!

skupina Kabát

Související

Českého slavíka letos získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát.

Českého slavíka 2022 získali Lucie Bílá, Marek Ztracený a Kabát

Českého slavíka letos získali Marek Ztracený, Lucie Bílá a kapela Kabát. Do síně slávy vstoupil zpěvák a divadelník Jiří Suchý. Vítězové jubilejního 60. ročníku hudební ankety si dnes ocenění převzali v pražském Foru Karlín. Do hlasování o nejoblíbenější interprety přišlo podle pořadatelů rekordních 2,110.364 hlasů. Nejvíce jich obdržela Bílá, která se tak stala i Absolutním slavíkem.
Josef Vojtek vítá fanoušky na jejich Vánočním koncertě v O2 areně

V Praze se otevře nová hala O2 universum, první koncert bude patřit Kabátům

Nejpopulárnější tuzemská kapela Kabát vystoupí 26. září jako první interpret v nové multifunkční hale O2 universum v Praze. Další akcí v komplexu navazujícím z jižní strany na O2 arenu bude 13. listopadu koncert Pražské filharmonie, která zahraje Beethovenu 9. symfonii. Prvním potvrzeným mezinárodním kongresem je 17. světový kongres anesteziologů WFSA od 5. do 9. září 2020. ČTK o tom za provozovatele O2 areny a O2 universa společnost Bestsport informovala Eva Hromádková.

Více souvisejících

Skupina Kabát

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy