Podhorské ležení festivalu TrutnOFF letos roztančí elektroswingoví Parov Stelar

Trutnov - Festivalu TrutnOFF, který má svoje kořeny v undergroundu letos navštíví jedna s nejžádanějších kapel současnosti Parov Stelar. Festival je letos také věnován nedožitým osmdesátinám Václava Havla.

Obvykle není zvykem, aby pořadatéle TrutnoOFF Open Air Festivalu oznamovali dny a časy, kdy jednotlivé kapely vystoupí. To se návštěvníci dozvídají až na místě, avšak v tomto případě dělají výjimku, která se poslední tři roky u hlavních zahraničních interpretů začíná stávat pravidlem. Parov Stelar budou navazovat na loňské úspěšné závěrečné vystoupení The Prodigy  a festival tak v neděli uzavřou.

Zakladatel festivalu Martin Geronimo Věchet dodává: „Po loňských Prodigy a jejich skvělém koncertě na závěr pokračujeme v tradici a rozšiřování festivalové různorodosti s kapelou, jejíž hudba pochází z doby, kdy vládla noblesa a která má kořeny v tanečních salónech třicátých let minulého století. To vše míchá s moderními elektronickými tanečními prvky. Parov Stelar, kteří oblékly svůj styl do elegantních smokingů swingu, budou pěknou tečkou letošních oslav. Přijdou na řadu ke konci, kdy vše bude gradovat, a jejich koncert bude vyvrcholením celého mejdanu a letního setkání. Stane se tak v neděli v „okupační" den 21. srpna."

Skupina Parov Stelar se nyní nachází na svém vrcholu a v létě se objeví na všech velkých a prestižních evropských festivalech jako jeden z headlinerů. Její oblíbenost předkládá i začátkem roku zaplněná pražská sportovní hala nebo rychle vyprodané koncerty v Brně a v Bratislavě. Sympatie a přízeň publika si získává osobitým stylem vycházejícím ze swingové hudby třicátých let minulého století, kterou spojuje s moderními prvky. Jejich kombinace elektroniky s žánry jazz, house, electro, breakbeat, s živými nástroji mají nezaměnitelnou atmosféru.

Zdroj: YouTube

Martin Geronimo Věchet dále poodkrývá: „Jedny z hlavních kapel budou festival ve čtvrtek otevírat a v neděli uzavírat. Jake Bugg a Parov Stelar vytvoří pomyslný propojující oblouk mezi otevírajícím a uzavírajícím časem letošního Pow-Wow, kdy během čtyř dnů pod horami vedle sebe vystoupí kapely zcela odlišného a různého hudebního zaměření od metalu, přes písničkáře, folk, underground, ethno i elektroniku až k závěrečnému elektroswingu. Právě tak, jak to měl náš náčelník rád, včetně všech paradoxů a podobných point." 

Festival je ojedinělý také tím, že je každoročně vždy někomu věnován či něčemu zasvěcen nebo reaguje na aktuální společenské události. Ani letos tomu nebude jinak. Letos se pořadatelé rozhodli ho věnovat nedožitým osmdesátinám Václava Havla, ten je s TrutnOFF Open Air Festivalem spojen od jeho počátků a na festival jezdil jako disident, president i jako občan.

Festival se uskuteční v tradičním termínu 18. - 21. srpna.

Související

skupina Parov Stelar

Elektroswingový mág v Praze předvede, jak mu sluší blues a jazz

Praha - Marcus Fuereder, známý pod jménem Parov Stelar, je nejúspěšnější rakouský umělec. Je nazýván zakladatelem electro swingu a se svojí skupinou zažívá úspěchy po celém světě. V Praze předvede elektrizující roztančenou atmosféru na koncertě v Tipsport Aréně.
Skupina Parov Stelar

Elektroswingová kapela Parov Stelar se v rámci nového turné vrátí do Brna

Brno - Hvězda festivalů Rock For People nebo Colours of Ostrava, která nemá problém vyprodat velké sály po celém světě. Tak lze charakteritovat kapelu Parov Stelar, která se stala průkopníkem elektroswingu a která sklízí velký úspěch i u českých diváků. Ti se nyní mohou těšit na její další návštěvu České republiky.

Více souvisejících

skupina Parov Stelar Trutnoff

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy