Praha má nový festival, díky kterému ožije hudbou

Praha – Centrum města ožije prvním ročníkem festivalu Praha Žije Hudbou a nabídne tu pravou pouliční slavnost. Vystoupí na 200 umělců, mezi kterými nebudou chybět například Lenka Dusilová, Prago Union, Klára Výtisková, Emma Smetana nebo Xavier Baumaxa.

Profesionálové i amatéři z hudební scény, ale i tanečníci, divadelníci a performeři šli do projektu s cílem dokázat, že umění do ulic patří a jednoznačně tak předkládají svůj názor na tvrdou regulaci pouličního umění schválenou v březnu.

Pojekt podporuje i mnoho známých osobností, které se zapojili do natáčení série „Hlášky z vyhlášky", ve kterém poukazují na nutnost jeho přepracování schválené legislativy. Mezi nimi je například Milan Cais ze skupiny Tata Bojs, Robert Nebřenský ze skupiny Vltava, Kato z Prago Union, Klára Výtisková nebo Terezie Kovalová.

Na náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlově náměstí, Jungmannově náměstí, Dejvické a Malostranské budou umístěna pódia, kde se představí to nejzajímavější z festivalového programu. V ulicích po celé Praze se objeví také desítky busker pointů, kde se bude hrát a tančit.

Také zpěvačka Marta Kubišová se k akci vyjadřuje kladně: „Busking je velice vzrušující činnost, která města od sebe odděluje a do každého velkoměsta prostě patří. Nedávné omezení hudebníků v Praze je naprosto nesmyslná věc a neumím si Prahu bez buskingu představit."

„Umění v ulicích by nemělo být vnímáno jako něco nebezpečného, proti čemu se musí bojovat. Navzdory vyhlášce, která v březnu výrazně omezila veřejnou a hlavně hudební produkci, chceme ukázat, že kulturní zážitky na ulici mohou být pro obyvatele velmi příjemnou součástí každodenního života," říká ředitel festivalu Jan Gregar.

Díky festivalu Praha Žije Hudbou bude na ulici možnost potkat hudební jména, jako jsou Prago Union, Lenka Dusilová, Laco Déczi, Xavier Baumaxa, En.dru, Cocoman, Abraxas, Jiří Dědeček, Cirkus Problem či Jindra Polák z kapely Jelen. Festival také dává příležitost aktivním buskerům i začínajícím kapelám, souborům a umělcům vystoupit na festivalu po boku předních českých umělců a podpořit tak myšlenku buskingu.

Oficiální zahájení festivalu Praha Žije Hudbou proběhne 12. května 2016 v 19 hodin na Piazzetě Národního divadla v podobě performance souboru Run Operun. Hlavní program se pak uskuteční o den později, tedy 13. května.

Související

Koncert, ilustrační foto

Nový festival Praha žije hudbou podpořily desetitisíce lidí

Praha - První ročník festivalu Praha Žije Hudbou, který se konal v pátek 13. května, představil na 200 hudebních, tanečních a divadelních vystoupení a mezi účinkujícími nechyběla jména jako Lenka Dusilová, Prago Union, Klára Vytisková, Emma Smetana, Laco Déczi, Xavier Baumaxa, Mr. Cocoman či Jiří Dědeček. Festival navštívilo přes 50 tisíc lidí a za jeden den se podařilo do petičních archů nasbírat přes 3000 podpisů, aby se znovuotevřelo jednání o podobě současné vyhlášky regulující veřejné produkce v ulicích hlavního města.
Marta Kubišová

Festival Praha žije hudbou bojuje proti nové vyhlášce. Co tomu říká Marta Kubišová?

Praha - Letos v březnu vešla v platnost nová vyhláška, která výrazně omezuje pouliční umění, tzv. busking. Organizátoři festivalu Praha Žije Hudbou, který proběhne 13. května, podali na Ministerstvo vnitra podnět k přezkoumání této vyhlášky. Nejvíce je omezena především hudební produkce, pro kterou existují jak striktní zákazy konkrétních nástrojů, tak rozsáhlá omezení míst a hodin, během kterých se smí hrát.

Více souvisejících

festival Praha žije hudbou festivaly Praha

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy