Festival Praha žije hudbou bojuje proti nové vyhlášce. Co tomu říká Marta Kubišová?

Praha - Letos v březnu vešla v platnost nová vyhláška, která výrazně omezuje pouliční umění, tzv. busking. Organizátoři festivalu Praha Žije Hudbou, který proběhne 13. května, podali na Ministerstvo vnitra podnět k přezkoumání této vyhlášky. Nejvíce je omezena především hudební produkce, pro kterou existují jak striktní zákazy konkrétních nástrojů, tak rozsáhlá omezení míst a hodin, během kterých se smí hrát.

Návrhy na změnu však byly ministerstvem zamítnuty. Avšak na jeden den pražské ulice díky novému festivalu opět ožijí uměním, přesně tak, jak to vyhláška zakazuje. Na náměstí Jiřího z Poděbrad, Karlově náměstí, Jungmannově náměstí, Vítězném náměstí a Malostranské vyrostou pódia a po celém městě vznikne 30 busker-pointů, kde vystoupí na 200 umělců.

„Nejasné pojmy a formulace jsou primární body, proti kterým je důležité se postavit. Například pojem hlasitý nástroj je ve vyhlášce několikrát zmíněn, jeho vysvětlení je však velmi nejednoznačné a není tedy jasné, kdo bude přílišnou hlasitost posuzovat a jak," objasňuje Jan Gregar, ředitel festivalu Praha Žije Hudbou.

Praha Žije Hudbou je nový festival pouličního umění, který Praze 13. května předvede, jak může kvalitní umění prospět ulicím velkoměsta. Na 200 interpretů jako například Lenka Dusilová, Prago Union, Klára Výtisková, Emma Smetana, Xavier Baumaxa, Thom Artway, Floex či Laco Déczi předvedou, že umění v ulicích může být pro Pražany i turisty velmi příjemnou součástí každodenního života.

Zdroj: YouTube

„Živé umění dokáže město magickým způsobem proměnit a festival Praha Žije Hudbou chce především ukázat, že kultura do ulic prostě patří. Aby však umění z ulic nevymizelo, je nutné projevit jasný nesouhlas se současnou podobou vyhlášky," dodává Gregar.

Podporou přispělo také mnoho známých osobností, jako například Marta Kubišová, David Koller, Barbora Poláková, Milan Cais ze skupiny Tata Bojs, Robert Nebřenský ze skupiny Vltava, Kato z Prago Union či Terezie Kovalová. V rámci dokumentární videosérie „Hlášky z vyhlášky" poukazují na nedostatky současné vyhlášky a na nutnost jejího přepracování.

Související

Koncert, ilustrační foto

Nový festival Praha žije hudbou podpořily desetitisíce lidí

Praha - První ročník festivalu Praha Žije Hudbou, který se konal v pátek 13. května, představil na 200 hudebních, tanečních a divadelních vystoupení a mezi účinkujícími nechyběla jména jako Lenka Dusilová, Prago Union, Klára Vytisková, Emma Smetana, Laco Déczi, Xavier Baumaxa, Mr. Cocoman či Jiří Dědeček. Festival navštívilo přes 50 tisíc lidí a za jeden den se podařilo do petičních archů nasbírat přes 3000 podpisů, aby se znovuotevřelo jednání o podobě současné vyhlášky regulující veřejné produkce v ulicích hlavního města.
festival Praha žije hudbou

Praha má nový festival, díky kterému ožije hudbou

Praha – Centrum města ožije prvním ročníkem festivalu Praha Žije Hudbou a nabídne tu pravou pouliční slavnost. Vystoupí na 200 umělců, mezi kterými nebudou chybět například Lenka Dusilová, Prago Union, Klára Výtisková, Emma Smetana nebo Xavier Baumaxa.

Více souvisejících

festival Praha žije hudbou Marta Kubišová

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 5 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Letní počasí bude pořádně žhavé. Mohou padat teplotní rekordy, naznačují modely

Česko v druhé polovině dubna zaskočil návrat zimního počasí, kdy teploty klesaly pod nulu a na horách spadly desítky centimetrů sněhu. V dlouhodobých meteorologických modelech se ale nic nemění. Letošní léto má podle nich být pořádně žhavé.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy