ROZHOVOR | Zpěvačka Janků o Zemanovi a prezidentských volbách a nejen to

ROZHOVOR - Heidi Janků se posledních pár let objevovala především na televizní obrazovce jako moderátorka, ale zpívat nepřestala. Naopak! V nedávné době představila novou píseň Dík za tvůj kus ráje, ke které natočila také videoklip. V rozhovoru pro server EuroZprávy.cz poodhalila jeho natáčení, ale především se rozpovídala o své moderátorské kariéře v pořadu Intim či Barrandovská sedmička. A to, že je Heidi žena mnoha tváří a talentů, odhalila v odpovědích týkajících se současné politické situace.

Prakticky celý svůj život jste se věnovala zpěvu, avšak poslední dobou Vás bylo vidět především na televizní obrazovce. Co Vás přivedlo na dráhu moderátorky?

Vícemeně to byla trochu náhoda, i když je pravda, že na takovou náhodu jsem dlouho čekala. Svá vystoupení i koncerty jsem si vždy moderovala sama a postupem času jsem se k moderování různých akcí dostávala stále častěji. Takže když jsem byla pozvaná na casting na jemně eroticko-intimní magazín, tak jsem šla na ty kamerovky v pohodě a uvolněná, no a nakonec byla vybraná na post moderátorky. No a moderování dalších pořadů jako byla Barrandovská sedmička nebo Nikdo není perfektní už bylo jen taková třešnička na dortu.

Je pro Vás příjemnější postavit se před kameru a moderovat, nebo vystupovat před živým publikem?

Vždycky pro mě živé publikum bylo lepší, protože zpětná vazba je okamžitá a můžete s tím pracovat. Televizní moderování je úplně jiné a já se toho hrozně bála, protože něco natočíte a pak čekáte třeba 14 dní, jak to vlastně lidi vezmou. Takže živáky jsou pro mě nejvíc.

Pořady Intim a Barrandovská sedmička jsou přeci jen trochu odlišné, proč jste se rozhodla k jejich moderování?

Po jistém úspěch Intimu přišla nabídka od vedení TV Barrandov na moderování Barrandovské sedmičky s tím, že je to jen dočasné, protože se do budoucna počítalo s tím, že tento pořad bude moderovat někdo jiný, takže já byla vlastně jen takový záskok, který ale trval celý rok :-). No a když jste tváří jisté televize, taková nabídka se neodmítá, i když se přiznám, že jsem prožila několik bezesných nocí, abych našla styl moderování, který bude odlišný a přitom schůdný jak pro mě, tak pro diváky - přiznávám, trvalo mi to docela dlouho.

Nezasáhlo moderování pořadu Intim nějak do Vašeho osobního života?

Nevím jak to myslíte, jako že bych v rámci přiučení se chodila po různých klubech s intimní a erotickou tématikou :-)? Myslím, že to nijak můj soukromý život neovlivnilo, snad jen v tom, že jsem si myslela, že mě v mém věku v této tématice nic nepřekvapí, ale toho překvapujícího se našlo docela dost :-).

Proč vlastně vaše moderátorská kariéra skončila?

Magazín Intim se vysílal 3 roky a to si myslím je tak akorát - byl to přece jen pořad s tématikou, která se časem prostě vyčerpá. Navíc TV Barrandov měla a asi stále má v plánu nasazovat jiné pořady, takže skončil Intim i Barrandovská sedmička, ve které mě už ale na postu moderátorky vystřídala Alice Bendová. Zatím mi to televizní prostředí nechybí, ale až začne, třeba se najde zase nějaká příležitost stoupnout si před kameru, uvidíme. Ničemu se nebráním, ale taky netlačím na pilu.Teď jsem prostě zase zpěvačka na plný úvazek.

Nedávno Vám vyšel nový singl Dík za tvůj kus ráje, ke kterému jste natočila i videoklip. Jak probíhalo natáčení?

Moc přijemně, protože s většinou štábu jsem se znala právě z televize Barrandov. Líčila mě moje dvorní vizážistka Míša Ohemová, režie se ujal Jakub Wehrenberg, který vymyslel i námět klipu, a oblékala mě Bohunka Čiháková, no prostě byli kolem mě samí milí lidé, kteří si to užívali stejně jako já - aspoň to tvrdili :-).

Jaké byly první reakce na Váš nový singl?

Reakce jsou moc příjemné, asi to bude tím, že písnička je taková pohodovka a i na mých vystoupeních má moc hezké ohlasy.

Psali jsme:
Heidi Janků se vrací ke zpívání. V novém klipu dokazuje, že je opravdu ve formě
 

Vrátila jste se ke zpěvu jen proto, že jste přestala moderovat, nebo za tím bylo něco víc?

Já jsem zpívat nikdy nepřestala, to trochu překroutila média. Já jsem zpívala paralerně s moderováním a věřte, že té práce jak moderátorské, tak pěvecké bylo za ty poslední 3 roky hodně. Takže já jsem se ke zpěvu nevrátila, já jen přestala moderovat v televizi, jinak žádná změna!

Co chystáte ve své znovurozjeté pěvecké dráze dál?

Dík za tvůj kus ráje je vlastně takový nový singl. Je pravděpodobné, že vznikne i další, ikdyž si nejsem úplně jistá, že vznikne celé album, ale pár nových věcí bych udělala moc ráda. Navíc jsem se dohodla se Supraphonem, že v příštím roce společnými silami vydáme ucelé best of, na kterém by právě tyto nové věci mohly vyjít. Rýsují se i další věci, ale to nechci zakřiknout, takže se nechejte překvapit.

A co osobní život, jakým směrem se teď bude ubírat? Plánujete nějaké změny?

Nestrašte, jen žádné změny. Já už jsem ve věku, kdy se změn trochu bojím.

Na svůj věk přitom vypadáte fantasticky. Máte nějaký ověřený recept jak se držet v tak skvělé kondici?

Děkuji, ale já už si to moc nemyslím, protože věk je neúprosný. Nicméně vždycky jsem se řídila tím, že pokud jsem spokojená uvnitř mě, tak to přeci musí být vidět i navenek. Jsem rozený optimista, a tak se snažím ve všem hledat něco pozitivního; a v neposlední řadě to ale budou asi i geny :-).

Na svém facebookovém profilu píšete, že jste sledovala pěveckou soutěž Eurovize. Co říkáte na výherkyni z Ukrajiny?

Dost mě toto vítězství rozladilo. Bláhově jsem si myslela, že v této soutěži jde opravdu o písničky a zpěv, dokonce jsem svým favoritům posílala sms - je tomu jinak a už se na to dívat nebudu.

Ostatně Jamala se po výhře v Eurovizi setkala s tvrdou kritikou, zejména z Ruska. Ačkoli má být soutěž apolitická, zpěvačka byla nařčena z toho, že události, o nichž zpívá, připomínají anexi Krymu. Co o tom soudíte?

Toto vystoupení určitě apolitické nebylo, ať už to Jamala myslela jakkoli, to, že vyhrála, byla jasná politika a to je špatně.

Dá se tedy kultura zcela oddělit od politiky?

Myslím, že muzika by měla lidi sdružovat, ať jsou jakéhokoli vyznání, národností nebo poliotckého názoru, proto by aspoň muzika měla být apolitická. Nicméně vždycky vznikaly knihy, divadelní hry nebo filmy s politickým podtextem , které patří do kulturního fondu, takže úplně se kultura od politiky asi oddělit nedá.

Vy sama máte k politice relativně blízko, rozhodla jste se totiž kandidovat v posledních komunálních volbách. Kde se zrodil tento nápad?

Byl to nápad lidí na naší radnici, kteří se rozhodli znovu kandidovat a potřebovali samozřejmě ve svých řadách známější jméno. A protože v Uhříněvsi žiju už 15 let a vím, jaký pokrok tato městská část pod vedením lidí, kteří mě oslovili k jisté spolupráci na poli komunální politiky udělali, víceméně jsem neváhala a své jméno dala na volební lístek, jen s malou podmínkou, abych byla uvedená na nevolebním místě, protože samozřejmě s kulturními věcmi v Uhříněvsi pomáhám dlouhodobě, ale na další věci bych čas neměla.

Na udílení cen Anděl se Vaši pěvečtí kolegové Lenka Dusilová a David Koller vyhradili proti prezidentu Miloši Zemanovi. Využili podle Vás příležitosti k tomu, aby sdělili Čechům, co mají na srdci, nebo to spíše považujete za drzost?

Máme demokracii, svobodu slova a oni ji jen využili k tomu, aby veřejně vyjádřili svůj názor. Pokud cítili, že to musí takto prezentovat, je to v pořádku. Otázkou je, jestli není lepší tyto názory vyjádřit v nějakém rozhovoru nebo v nějakém prohlášení. Ale to si každý musí vyřešit sám v sobě.

Jak Vy sama hodnotíte počiny Miloše Zemana? Například jeho orientaci k Východu, o které se mluvilo právě během předávání Andělů?

Myslím, že já tyto počiny nemůžu hodnotit, to ukáže čas, jestli je tato orientace správná nebo ne. Já se toho samozřejmě bojím, protože jsem vyrůstala v nesvobodě a nerada bych v ní zestárla.

Měl by podle Vás kandidovat v příštím volebním období znovu?

To musí zvážit jiní a hlavně on sám. Vždyť kandidovat může vlastně každý.

V souvislosti s kandidaturou na prezidenta se hovoří například o textaři Michalu Horáčkovi nebo herci a ministru obrany Martinu Stropnickém, kteří ke kultuře také nemají daleko. Dovedete si někoho z nich představit v roli hlavy státu?

Přiznám se, že zatím si ani jednoho jako prezidenta představit neumím, ale stejné jsem to měla i v případě minulé prezidentské volby.

Máte i Vy nějaké další plány, co se týče politického angažmá?

Tyto ambice určitě nemám. V naší městské části ráda pomůžu s tím, co umím, ale k tomu nemusím být ani radní, ani zastupitel.

Související

Heidi Janků načetla Nové příběhy pejska a kočičky (foto: MV knihy)

Heidi Janků načetla Nové příběhy pejska a kočičky

Praha - Pejsek a kočička. Kdo by neznal dva nerozlučné kamarády, kteří dětstvím provedli miliony dětí. Kultovní kniha Josefa Čapka Povídání o pejskovi a kočičce se dočkala po devadesáti letech volného pokračování z pera autorské dvojice Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila.

Více souvisejících

Janků. Heidi rozhovor

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy