Iron Maiden opět v Praze: 28 tisíc fanoušků zaplnilo arénu v Edenu

Praha - Úterní koncert Iron Maiden si na pražském fotbalovém stadionu Eden nenechalo ujít zhruba 28 tisíc lidí. Zahájení show ve 20:00 tradičně ohlásila reprodukovaná píseň Doctor Doctor britské skupiny UFO a poté spustila britská heavymetalová legenda set skladeb, který je pro letošní turné téměř neměnný.

Zcela vyprodáno ale nebylo. Těsně před zahájením bylo možné koupit lístky do všech sektorů včetně stání přímo pod pódiem. Mezi návštěvníky byla vedle češtiny nejčastěji slyšet slovenština a němčina, jejich společným znakem pak byla často trička s různým vyobrazením maskota kapely, zombie Eddieho.

Kolem 19:00 produkci zahájila předkapela The Raven Age, ve které hraje syn baskytaristy Iron Maiden Stevea Harrise George.

První skaldbou od Iron Maiden byla If ethernity should fail z poslední desky The Book of Souls, po které je pojmenované i celé turné.

Z The Book of Souls skupina na téměř dvouhodinovém koncertu odehrála ještě dalších pět skladeb. Zbytek tvořily písně ze starších alb. Největší hity Fear of the Dark, The Trooper, Blood brothers nebo závěrečnou Wasted Years zpíval sborově celý stadion.

Zdroj: YouTube

Iron Maiden jsou považováni za jednu z nejvlivnějších metalových kapel. Prodali téměř 90 milionů alb a odehráli více než 2000 vystoupení v 58 zemích po celém světě. Doposud vydali 16 studiových desek, poslední The Book Of Souls loni. Kapele v Česku naposledy aplaudovala vyprodaná desetitisícová aréna Velodrom v Brně v roce 2014.

Související

Skupina Iron Maiden

Britská pošta poctila heavymetalovou kapelu Iron Maiden emisí známek

Britská královská pošta (Royal Mail) poctila heavymetalovou kapelu Iron Maiden emisí známek s fotografiemi z koncertů skupiny z let 1983 až 2018 a s jejím maskotem. Formace kolem zpěváka Bruce Dickinsona a baskytaristy Stevea Harrise tak patří do úzkého okruhu hudebních ikon, jimž se dostalo podobné pocty. Konkrétně šlo o Beatles, Queen, Rolling Stones, Davida Bowieho nebo Eltona Johna.
Záběry z filmu Metaloví lordi.

RECENZE: Puberťáci se chtějí stát hudebními hvězdami aneb Metaloví lordi

Iron Maiden, Metallica, Anthrax či Panthera – ikony metalové hudební scény se staly inspirací pro mnoho začínajících muzikantů a nejinak tomu je i u dvojice outsiderů ve snímku Metaloví lordi. Zábavné hudební drama je prošpikováno známými riffy, a zatímco opěvuje nejznámější metalové kapely, tak hned vzápětí si z nich utahuje.

Více souvisejících

Skupina Iron Maiden koncerty

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 8 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy