Znojemské vinobraní se blíží. Připraveno je více než sto vystoupení

Znojmo - Znojemské historické vinobraní si dlouhodobě drží tradici největší akce svého druhu v Česku. Letos na návštěvníky čeká třídenní multižánrový program na jedenácti scénách, spousta vína a burčáku, velkolepý historický průvod, rytířské turnaje a mnoho dalšího.

Ve dnech 16. – 18. září se Znojmo promění na město hudby, zábavy a vína. „Znojemské historické vinobraní je největším svátkem vína u nás. Každým rokem na něj přijíždí desetitisíce turistů z tuzemska i ze zahraničí a věřím, že nejinak tomu bude i letos. Znojemské vinobraní má velmi dobré renomé – a to nejen krásnou kulisou historického města a výborným vínem zdejších vinařů, ale také proto, že si v pestrém programu najde opravdu každý to své. Nejsme jen přehlídka hudebních kapel, ale důraz klademe na historický program, na zábavu pro děti, ale i program pro seniory," uvedl v tiskové zprávě místostarosta Jan Grois.

Loňská novinka v podobě nedělního programu, který je zdarma, zůstává i letos. „Protáhnout vinobraní do neděle byl opravdu dobrý nápad. Spousta turistů i místních se vydalo do centra v době, kdy už nebylo přeplněné a mohli si tam prohlédnout naše krásné město. Stejně jako někteří vyrazili na procházku do přírody, na vodu nebo na program, který byl situovaný na Káru. Pro letošní rok chceme v centru nechat i historické prodejní stánky, aby si návštěvníci měli možnost nakoupit něco dobrého nebo něco na památku i v neděli," dodal.

Hlavním lákadlem oslav je unikátní průvod krále Jana Lucemburského, který je lákadlem pro milovníky výpravných historických slavností. Podle organizátorů jde o monumentální divadlo za účasti více než 450 kostýmovaných postav. V pátek projde městem za svitu pochodní a zakončí ej ohňová show na hlavní tribuně. Sobotní odpolední průvod graduje historickou scénou. 

„Návštěvníci vinobraní se kromě bohatého programu mohou těšit na relaxační zóny v ulici Přemyslovců a ve spodní části nádvoří znojemského hradu," uvedl František Koudela, ředitel pořádající Znojemské Besedy. „Na těchto místech jim budou k dispozici balíky slámy a dřevěné špalky sloužící např. jako odkládací stolky, které jim poskytnou zázemí pro odpočinek a načerpání sil do dalšího víru dění," dodal.

Vinobraní je nejen o zábavě a historii, ale také o hudbě. Divákům se představí například Divokej Bill, Jelen, Katapult, Bratři Ebenové, Škwor, Eva Pilarová nebo Marta Jandová. Na návštěvníky čeká také Vinný trh, rotunda sv. Kateřiny nebo prostory na Káře, které jsou věnovány alternativní hudbě a vystoupí na nich například Květy, Fru Fru, Abraxas či Barbora Poláková.

Související

Znojemské historické vinobraní

Znojemské historické vinobraní letos navštívilo přes 80 tisíc lidí

Znojmo - Znojemské historické vinobraní letos přilákalo podle předběžných propočtů více než 84.000 lidí, uvedla dnes v tiskové zprávě vedoucí marketingu Znojemské Besedy Kamila Kolesová. Loni dorazilo asi 81.000 příznivců vína. Akce začala v pátek, dnes program končí, neděle je pro návštěvníky zdarma.

Více souvisejících

Znojemské vinobraní znojmo

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy