S Věrou Špinarovou (†65) se veřejnost rozloučí 1. dubna v Ostravě

Ostrava - Se zpěvačkou Věrou Špinarovou, která zemřela v neděli 26. března ve věku 65 let, se může veřejnost rozloučit 1. dubna, smuteční síň krematoria ve Slezské Ostravě jim bude zpřístupněna od 09:00 do 12:00.

Odpoledne se poslední rozloučení uskuteční pouze v kruhu rodiny a přátel. ČTK o tom dnes informoval Adam Pavlík, syn Věry Špinarové a vedoucí její doprovodné kapely.

Špinarová minulý týden ve středu zkolabovala při koncertu v Čáslavi, měla zástavu srdce. Díky přítomnosti lékařky v sále a rychlému zásahu záchranářů jí byla okamžitě poskytnuta první pomoc a ve vážném stavu byla převezena letecky do motolské nemocnice.

Rodačka z Pohořelic u Brna byla po celý život spjata s ostravskou hudební scénou. Podle publicisty Jiřího Černého její vokál představoval ojedinělý hlasový materiál.

Loni v prosinci Špinarová oslavila pětašedesátiny, při té příležitosti jí vyšla kompilace s názvem Zóna lásky. Uzavírá ji melodie Ennia Morriconeho z filmu Tenkrát na západě, kterou textař Zbyšek Malý nazval Jednoho dne se vrátíš.

Mezi špičku domácí populární scény katapultovala Špinarovou nahrávka Music box z roku 1969, o tři roky později vydala své první album Andromeda. Poté vystupovala se skupinami Speciál a Notabene. Celkem vydala 13 desek.

Související

Věra Špinarová

Co bude se sochami Janáčka a Špinarové v Ostravě? Radnice je ve složité situaci

Budoucnost soch Věry Špinarové a Leoše Janáčka od sochaře Davida Moješčíka, které jsou umístěny v centru Ostravy, zůstává nejistá. Vedení centrálního městského obvodu by sochu skladatele umístěnou na Jiráskově náměstí chtělo přemístit, sochu populární zpěvačky stojící v Husově sadu, která má řadu kritiků, chce nabídnout k prodeji, případně také přemístit. Obvodu ale chybí souhlas autora, s nímž zatím nepodepsal smlouvu, která by tyto kroky umožňovala. Novinářům to dnes řekl radní Lukáš Jansa (Piráti). Autor novinářům řekl, že smlouvu s obvodem nepodepsal po poradě s právníkem. Chce, aby bylo konkrétně jasné, jaké záměry obvod se sochami má.

Více souvisejících

Věra Špinarová Ostrava

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy