Legendární český jazzman zakončí festival Mladí Ladí Jazz

Praha – Festival Mladí ladí jazz se chýlí ke konci. Závěrečný koncert festivalu je unikátní nejen tím, že vychází na Mezinárodní den jazzu, ale také účastí jazzové legendy, basisty Miroslava Vitouše. Kromě něj na koncertě vystoupí ještě vítěz soutěže Jazz Fruit, projekt L´udové Mladistvá, a Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Festival Mladí ladí jazz připravuje jedinečný večer v koprodukci s Českým rozhlasem, kterým uzavře letošní ročník, ale také oslaví Mezinárodní den jazzu. Koncert odstartuje vítěz soutěže pro mladé talenty Jazz Fruit, projekt L´udové Mladistvá. Hlavní hvězdou večera však bude legendární basista Miroslav Vitouš, který vystoupí s triem složeným z nejvýznamnějších československých jazzových osobností. Večer uzavře Rozhlasový Big Band Gustava Broma.

Jedinečný koncert bude živě přenášet Český rozhlas Vltava a Český rozhlas Jazz, bude také vysílán na Youtube kanálu a facebooku stanice Vltava. Během koncertu se bude natáčet dokument Miroslav Vitouš – jazzová legenda. Celý večer organizátoři nazvali Mezinárodní den jazzu s Českým rozhlasem.

Projekt legendárního basisty, Miroslav Vitouš trio, je založený na improvizační interakci Vitouše s českým saxofonistou Karlem Růžičkou ml. a slovenským pianistou Lubošem Šrámkem. Hvězdné trio hudebníků se sejde až den před koncertem a jejich vystoupení bude plné momentálních hudebních dialogů a práce s hudební atmosférou.

Miroslav Vitouš je spoluzakladatelem jedné z nejvýznamnějších jazzrockových formací, Weather Report, s níž natočil pět alb. V roce 2003 získal cenu Grammy za spolupráci s Chickem Coreou. Jeho autorskou tvorbu vydává prestižní vydavatelství ECM, na jeho albech hostovali významná jména, jako je Jan Garbarek, Jack DeJohnette či John McLaughlin.

Druhou hvězdou finálového večera osmého ročníku festivalu Mladí Ladí Jazz je Rozhlasový Big Band Gustava Broma, který americký časopis Down Beat zařadil mezi deset nejlepších na světě. Orchestr řídí Vlad Valovič, díky němuž band vyniká svoji kompoziční prací i spontaneitou jazzových improvizací. S orchestrem hostovaly takové hvězdy, jako je například Diana Ross, Ray Charles, Liza Minelli nebo James Morisson. V roce 2013 se stal Big Band Gustava Broma rezidenčním tělesem Českého rozhlasu a začal vystupovat jako Rozhlasový Big Band Gustava Broma. V loňském roce vydali poslední album s názvem Correspondance, které obsahuje výhradně původní tvorbu členů souboru.

Koncert Mezinárodní den jazzu s Českým rozhlasem: Miroslav Vitouš, Rozhlasový BigBand se koná 30. dubna v pražském Paláci Akropolis. Vstupenky jsou dostupné v síti GoOut.

Související

Molotov Jukebox

Praha oslaví Mezinárodní den jazzu open air festivalem s Molotov Jukebox nebo Calebem Kunle

Hvězdná jména ozdobí 30. dubna oslavu Mezinárodního dne jazzu na Karlově náměstí v Praze. Pořádající Festival Mladí ladí jazz opět nabídne zahraniční i domácí formace prezentující jazz v jeho nejaktuálnější podobě s přesahy do mnoha současných žánrů včetně elektroniky či world music. Hlavním tahákem největšího jazzového open air festivalu u nás je londýnská šestice Molotov Jukebox. Kapela se zkušenostmi z festivalů Glastonbury a Womad mísí romské melodie se swingem i dubstepem. Jedním z vrcholů festivalu bude premiéra hudebního projektu připraveného ke 100. výročí Českého rozhlasu, ve kterém se potkává legendární Rozhlasový Big Band Gustava Broma a muzikant a producent Aid Kid. Koncertní set sršící energií nabídne irský soulový zpěvák s nigerijskými kořeny Caleb Kunle, směs moderního funku, neo-soulu a indie jazzu slibuje další irský zástupce Max Zaska. Českou scénu také zastoupí mladé popové duo Blue Uandi, oscilující mezi R'n'B a experimentální elektronikou. 
Mn´JAM Experiment

Soutěž mladých jazzmanů zná své finalisty

Praha – Soutěž Jazz Fruit, kterou každoročně pořádá festival Mladí Ladí Jazz, už zná své finalisty. Ti vystoupí již tento čtvrtek na koncertním večeru soutěže v klubu Jazz Dock po boku holandského multimediálního projektu Mn´JAM experiment. O hlavní ceny se utkají instrumentální duo Ján Fiala & Štěfan Szabó, fusion projekt Ochepovsky a Ľudové Mladistvá.

Více souvisejících

Festival Mladí ladí Jazz Miroslav Vitouš (basista) Rozhlasový Big Band Gustava Broma jazz koncerty Palác Akropolis

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

před 1 hodinou

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 10 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

USA oznámily obří balík sankcí proti Rusku a zemím, které pomáhají jejich vojenskému průmyslu. Včetně Slovenska

Jedna z největších ruských leteckých společností Poběda (Pobyeda) se také stala terčem amerických protiruských sankcí.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy