Festival Trutnoff čeká proměna, letos ho nahradí Zahradní slavnost u Hrádečku

Praha - Léto pomalu klepe na dveře a s ním i řada hudebních festivalů, jejichž obliba mezi Čechy stoupá. Například legendární Trutnoff Open Air Festival, který se tradičně konal v areálu Bojiště v Trutnově, letos nahradí Open Air Workshop a Zahradní slavnost. Akce se má konat od 17. do 20. srpna na soukromé louce nedaleko Hrádečku, kde měl chalupu exprezident Václav Havel.

"Mainstreamu jsme si užili dost. Ke třiceti a neoficiálně třiatřiceti letům festivalu se vracíme ke kořenům. Festival se uskuteční podobně jako v roce 1987 na soukromé louce mezi lesy poblíž epicentra svého vzniku - symbolicky nad Hrádečkem našeho náčelníka," uvedli pořadatelé.

Pořadatel festivalu Martin Věchet vede dlouholeté spory s trutnovskou radnicí a na možnost ukončení pořádání festivalu v areálu Bojiště upozorňoval již v minulosti. Podle pořadatelů napomohla jejich rozhodnutí nejistota, co bude s pozemky v okolí trutnovského areálu Bojiště.

Organizátoři oznámili, že vstupenky, které je již možné objednávat na stránkách festivalu, stojí 980 korun, v ceně je zahrnuto i stanování.

Návštěvníci Zahradní slavnosti se mohou těšit na alternativněji zaměřený program převážně z vystoupení tuzemských kapel, například skupin Tata Bojs, Sto zvířat, Plastic People a dalších. Připravené budou také debaty, projekce a semináře.

Dnešní vydání Mladé fronty Dnes (MfD) pro Královéhradecký kraj uvedlo, že se záměrem pořadatelů nesouhlasí obec Mladé Buky, v jejímž katastru louky leží. Obec se obrátila na krajský úřad a odbor životního prostředí trutnovské radnice. "Místní komunikace má normu jen do 3,5 tuny, takže bude velký problém s dopravou. Navíc jde o evropsky významnou lokalitu a přírodní park. Nemyslím si, že je schopná takovou zátěž unést a vypořádat se s ní," uvedla starostka Lucie Potůčková.

Související

 Richard Müller

Richard Müller představí svoje největší hity na festivalu TrutnOff

Trutnov - Na hudební přehlídku s indiánským duchem a kořeny v undergroundu přijede poprvé Richard Müller s kapelou. Tradiční různorodou mozaiku doplní novozelándská skupina Fat Freddy's Drop, dívčí soubor Rózinky z Kozojídek i horňácká cimbálovka. Trutnoff Open Air Festival je věnován osmdesátinám Václava Havla a uskuteční se v obvyklém termínu 18. - 21. srpna na trutnovském Bojišti.
Skupina Soulfly

Trutnoff letos namíchá metalovo-folkový koktejl, který rozvíří brazilští Soulfly

Trutnov - Festival Trutnoff Open Air hlásí další uskupení, která zpestří letní měsíce. Metal se bude mísit s folkem a do trutnoffského ležení přijedou Soulfly, kteří doplní již dříve ohlášené elektroswingové Parov Stelar, metalové kolegy Fear Factory, alternativní rock Skunk Anansie s energicky zpěvačkou Skin nebo populárního písníčkáře Jakea Bugga.

Více souvisejících

festival Trutnov Open Air Hudba kultura

Aktuálně se děje

před 41 minutami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

Zdroj: Lucie Žáková

Další zprávy