U Černobylu vystoupí kapela Mňága a Žďorp, v zóně elektrárny natáčela videoklip

Slavutyč - Nedaleko místa, kde v roce 1986 explodoval blok Černobylské jaderné elektrárny, se koná hudební festival Chernobyling. Jako hlavní hvězda na něm dnes vystoupí česká skupina Mňága a Žďorp. Včera natáčela v zóně elektrárny s režisérem Tomášem Krejčím klip k písni Boží mlýny.

Skupina Mňága a Žďorp, která slaví už 30 let na hudební scéně, zahraje v ukrajinském městě Slavutyč, v němž žijí lidé evakuovaní z města Pripjať, zóny zamořené radioaktivitou. Festival začal ve středu a potrvá do pátku.

"Jde o akci na podporu tamního obyvatelstva, které žije v okolí bývalé jaderné elektrárny, a na podporu rozvoje turistiky v oblasti. Případný výtěžek bude věnován starým lidem," řekl ČTK lídr skupiny Petr Fiala.

Píseň Boží mlýny pochází letošního alba Třínohý pes. "Názvem desky jsme chtěli lehce naznačit, že i třínohý pes může být veselý. Nezáleží na počtu nohou, ale na tom, kam ty nohy jdou?" podotkl Fiala.

S následky havárie v černobylské elektrárně se lidé i příroda vyrovnávají dodnes, například z městečka Pripjať, kde bydleli zaměstnanci podniku, je dnes město duchů. Bezprostředně po explozi reaktoru zahynulo několik desítek lidí. Celkové počty obětí se pohybují od jednotek tisíc až po téměř 170.000 mrtvých. Zpráva takzvaného Černobylského fóra z roku 2005 hovoří asi o 4000 obětech. Úřední ukrajinské zdroje ale tvrdí, že v důsledku katastrofy zahynulo 167.653 lidí.

Související

skupina Mňága a Žďorp

Skupina Mňága a Žďorp zahrála na střeše hotelu, koncert sledovaly tisíce lidí

V netradiční koncertní pódium dnes večer proměnila skupina Mňága a Žďorp střechu hotelu Apollo ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku, na které před objektivy kamer a fotoaparátů odehrála své největší hity i novější skladby. Díky přímému přenosu mohly koncert bez obav z nákazy koronavirem z pohodlí svých domů sledovat desítky tisíc lidí.
Koncert, ilustrační foto

Série #kulturažije již tvůrcům vynesla přes čtyři miliony korun

Série #kulturažije, kterou na nouzový stav zareagovala internetová televize Mall.tv a dárcovská platforma Donio.cz, již nabídla 95 živých přenosů a záznamů. Bezmála 7700 diváků vyjádřilo tvůrcům podporu částkou celkem přes čtyři miliony korun. Přitom 12 procent dárců přispělo opakovaně. Všechny koncerty, inscenace a jiné kulturní akce jsou vysílány zdarma po celou dobu platnosti mimořádných opatření.

Více souvisejících

skupina Mňága a Žďorp Černobyl festivaly Ukrajina Hudba kultura

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy