Meky Žbirka má "Dievča". Představil k ní i nový klip

Bratislava - Nejhezčí holka v Londýně, skvělý text zesnulého Joža Urbana, v anglické verzi Peta Browna, britská hudba a mnoho dalšího pod záštitou nejslavnějšího hudebního studia Abbey Road - nová skladba a klip Mekyho Žbirky.

Jedna z nejvýraznějších osobností slovenské populární hudby zpěvák Miro Žbirka připravuje v nahrávacím studiu v Londýně Abbey Road svou další desku, která vyjde už letos na podzim  jako dvojalbum.

Je třeba podotknout, že  toto proslavené londýnské studio, kde zmiňované album vzniká, bylo založeno už v listopadu 1931 firmou EMI! Je považováno za jakousi obrovskou a prestižní ikonu nahrávacích studií. Toto studio, které mimo jiné tak  proslavili Beatles, můžeme najít v ulici Abbey Road v St John's Wood v obvodu Westminster.

Stejně jako předchozí kolekce "Miro" bude nově vzniklá deska obsahovat anglickou a slovenskou verzi.

Máme jedinečnou možnost si poslechnout první ukázku připravovaného alba: píseň Dievča (na lásku nie je čas) s textem z pozůstalosti po Jožovi Urbanovi. Anglický text k písni "Darling" napsal Pete Brown, textař kapely Cream.

Skladba, která byla opět produkovaná Robem Cassem a nahraná tak  britskými muzikanty, se, jak lze tedy předpokládat, odkazuje svámi hudebními postupy k ostrovní hudbě šedesátých let. Zejména její druhá polovina, kdy se z úvodní jemné části rozvine do temnějších rockových nálad, je jak vystřižená z doby Beatles. Stejně tak i videoklip režírovaný, což je pozoruhodné, ale ne ojedinělé, zpěvákovým synem Davidem Žbirkou, svým retro pojetím připomíná swingující Londýn konce šedesátých let minulého století.

David Žbirka, který již několik videoklipů pro svého otce natočil, do klubu v londýnském East Endu ve čtvrti Shoreditch si pozval spolužáky z katedry Art & Fashion Middlesex University a připravil speciální fashion show, kterou je právě možno vidět i v klipu. Jak náročné je pro otce poslouchat syna na place, popisuje starší z nich: „Opět jsme se dostali do situace, že syn dirigoval otce. David byl ale ke mně slušný a zvládli jsme to hladce a bez problémů … vždyť už jsme vlastně zvyklí. Navíc, nevím, jak se mu to podařilo, ale sehnal si do klipu snad nejhezčí holku v Londýně.“

„Darling, you are dancing in my mind,“ to jsou úvodní slova její anglické verze, které napsal - stejně jako všechny texty v angličtině a to i na předchozím albu Miro - Pete Brown.

Dievča (na lásku nie je čas) předznamenává příchod dalšího studiového a jistě originálního alba Mira Žbirky. 

„Je to jeden ze skvělých textů, které mi doma zůstaly po Jožovi Urbanovi a čekaly na hudební podobu. Přišel jeho čas a já věřím, že stejně jako oslovil mne, povede se mu to i u posluchačů,“ říká o skladbě autor hudby a interpret Miro Žbirka.

 Při natáčení se obklopil svým týmem Abbey Road: producentem Robem Cassem, Blairem Cunninghamem a Pearsem McIntyrem a doplnil o část kapely samotného Paula McCartneyho: Robbieho McIntoshe, Hamishe Stuarta a Deana Rosse.Dvojalbum ve slovenštině i angličtině vychází na přelomu září a října a chystají se k němu tři klubové koncertní křty v Praze, Brně a Hradci Králové.

Související

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 
Miro Žbirka (foto: Patrik Uhlíř)

Ceny Anděl: Nominace ovládl Žbirka, mezi favority patří i Vypsaná fixa

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. 

Více souvisejících

Miro Žbirka

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy