Bohnický festival Mezi ploty navštívilo 20 tisíc lidí. Program vrcholí koncertem Vojtěcha Dyka

Praha - Dvoudenní festival Mezi ploty, který se od soboty konal v areálu pražské Psychiatrické nemocnice Bohnice, navštívilo přibližně 20.000 lidí. Stejně jako v předchozích ročnících půjde část výtěžku ze vstupného na pomoc bohnické léčebně. Pro organizátory festival nekončí.

"Pro mě festival nekončí nikdy. My teď budeme dělat monitoring, podávat žádost o grant, už příští týden začneme dávat dohromady peníze a shánět interprety na příští ročník. Také budeme kontaktovat kapelu Divokej Bill, aby si na nás příští rok udělala čas. Takže je to nekončící proces," řekl ČTK ředitel a zakladatel festivalu Robert Kozler.

Multižánrový festival Mezi ploty, který v tomto roce obdržel certifikát EFFE Label, který mezinárodní porota uděluje evropským festivalům splňujícím vysoká kritéria, během dvou dnů přivítal na 14 festivalových scénách víc než 120 kapel, interpretů a divadelních souborů. Pro jednodušší orientaci jej organizátoři rozdělili na několik programových zón, každá oslovila trochu jinou skupinu návštěvníků.

Na hlavní hudební scéně Central Park vystoupili populární čeští a slovenští muzikanti. Program dnes večer vyvrcholí koncertem Vojtěcha Dyka s B-Side Bandem. Na festivalu s mnoha doprovodnými akcemi se zejména rodiči s dětmi zaplnila Rodinná zóna nabízející mnoho divadelních pohádek, tvůrčích dílen a soutěží pro nejmladší návštěvníky. Lidé v areálu nalezli také Alternativní zónu určenou milovníkům nezávislé muziky a osobitých tvůrců, na které dnes vystoupila kapela Květy nebo provokativní zpěvačka Mucha. V divadelní složce festivalu herci účinkovali na venkovních scénách i na jevišti bohnického Divadla za plotem. Divadelní scéna dnes mimo jiné uvedla Studio Ypsilon nebo Husu na provázku.

Festival Mezi ploty provázela kampaň Patříš do Bohnic. Stejně jako loni se jí zúčastnili umělci z řad vystupujících, kteří vyjádřili nespokojenost se současným světem a společností. "Návštěvníkům letošního festivalu bych vzkázal, aby přišli mezi ploty. Nejenom když je festival, ale když je jim těžko. Ať už pod tlakem světa nebo pod tlakem vnitřním. Protože říct si o pomoc je normální," dodal k festivalu ředitel Psychiatrické nemocnice Bohnice Martin Hollý.

Související

Mezi ploty

Labyrint muziky, divadla, her, komunikace a radosti. Vrací se Mezi ploty

Mezi ploty před ploty a navíc v podzimních barvách. Letošní ročník unikátního festivalu se uskuteční na začátku října. Po nucené covidové pauze se oblíbený festival znovu vrací do prostor psychiatrické nemocnice Bohnice. Návštěvníky čeká vedle spousty muziky, zajímavá divadelní představení, tanec, cirkus, zkrátka umění, jak má být.
Robert Kozler Rozhovor

Arogance a tupost politiků. Česku chybí někdo jako Havel, tvrdí Kozler

ROZHOVOR - Setkání s Robertem Kozlerem, zakladatelem, ředitelem a šéfdramaturgem festivalu Mezi ploty, který se koná od roku 1992 v areálu psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích, bylo neskutečně zajímavé. Hlavním cílem „jeho festivalu“ je totiž zbourat bariéry mezi psychicky zdravými a nemocnými jedinci a odstranit tabu, která psychická onemocnění obestírají. Během dvaceti sedmi let své existence festival nabyl podoby jednoho z největších multižánrových festivalů, získal prestižní ocenění. Jeho ředitel i po těchto letech je sice možná více cyničtější, ale při rozhovoru pro EuroZprávy.cz stále pevně nohama na zemi a zůstává člověkem, který přesně ví, co chce a umí zatím jít i přes různá úskalí, která dnešní doba přináší.

Více souvisejících

Mezi ploty Praha kultura Vojtěch Dyk

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Dnes je Mezinárodní den tance. Kdy a jak začali lidé tančit?

Tanec je starý tak jako samo lidstvo. Během dlouhé historie prošel tanec vývojem a mnoha proměnami. Vznikly jeho specifické podoby pojící se s obdobími v roce, důležitými okamžiky v životě člověka nebo nejrůznějšími rituály. Pomocí tance se vyjadřovaly emoce či národní identita. Jaká je historie tance, který má dnes svůj mezinárodní den?

včera

včera

včera

Požáry, ilustrační fotografie.

Zákaz rozdělávání ohně. Střední Čechy reagují na výstrahu ČHMÚ

Návrat teplého počasí místy zkomplikuje lidem v Česku pálení čarodějnic. Například Středočeský kraj v pondělí vyhlásil na přesně stanovených místech zákaz rozdělávání ohně. Reagoval tak na dnes aktualizovanou výstrahu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před nebezpečím požárů.

včera

Německá policie, ilustrační fotografie.

Rus v Německu zavraždil dva Ukrajince. Byli to vojáci, tvrdí Kyjev

Dva Ukrajinci, které měl v sobotu v německé spolkové zemi Bavorsko ubodat ruský občan, byli příslušníky ozbrojených sil. Kyjev to potvrdil podle ukrajinských médií, které cituje agentura DPA. Ukrajinští vojáci v Německu podstupovali rehabilitaci po zraněních, která utrpěli na bojišti.

včera

včera

Slovák, který donášel Rusům, míří za mříže. Neplatil udělenou pokutu

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy