Nový duet Vesny a Vojtěcha Dyka s názvem Láska z Kateřinic

Česká dívčí kapela Vesna, za níž stojí textařka a skladatelka Patricie Fuxová, se pomocí příběhových a atmosférických písní vrací ke slovanským kořenům. Kapela vydá 5. listopadu debutové album Pátá bohyně. Desku nyní uvádí písní a videoklipem s názvem Láska z Kateřinic, na níž spolupracoval Vojtěch Dyk. Ten společně s Vesnou vystoupí na křtu alba v rámci hudebně-taneční show s orchestrem Symphony Prague, která se uskuteční 21. listopadu v Obecním domě v Praze.

„Píseň Láska z Kateřinic je natočena podle skutečné události osudu mého prapradědečka Josefa Dřevojánka. Ten měl být v roce 1918 zastřelen ruskou armádou v 1. světové válce. Aby svůj život zachránil, nechal se pohřbít do společného hrobu. Po tři dny sbíral síly, vyhrabal se z něj a započal roční cestu za svou láskou napříč Ruskem až do své země. A to se mu podařilo,“ poodkrývá silný rodinný příběh písně Patricie Fuxová.

Natáčení videoklipu Láska z Kateřinic probíhalo na Kouřimsku, kde se nachází staré slovanské hradiště a dle legend je místem, na němž se usídlil Leh, bratr praotce Čecha. Klip natočilo talentované režisérské a kameramanské dívčí duo Czech Vibes. „Natáčeli jsme v kryptě sv. Kateřiny, v penzionu Tomáše Waschingera a také v okolní přírodě. Místa byla nádherná a příběh natolik silný, že natáčení nakonec připomínalo více film než klip. S Vojtěchem Dykem jsme na place strávili téměř 14 hodin,“ doplňuje houslistka Vesny a zároveň autorka scénáře Bára Šůstková.

Na debutové desce Pátá bohyně, která vyjde 5. listopadu, bude 12 písní s tematikou přírody, slovanských motivů a ženství. Písně, vycházející z folkloru, propojené s elektronikou a klasickou hudbou, nabízí paletu prožitků reflektující naše kořeny. Žánrově se jedná o směsici popu a folkloru, klasické hudby i příměsi elektroniky s inspirací současnými hudebními směry.

Veřejnost bude mít 21. listopadu 2018 možnost navštívit hudebně-taneční událost Vesna: Show v Obecním domě v Praze, kde se slavnostně pokřtí CD a premiérově, akusticky, zazní písně z nového alba, včetně singlu Láska z Kateřinic.

Během večera se pak diváci mohou dále těšit na performance tanečního týmu diVize, snovou scénografii, módní podívanou, explozi prožitků i rozbití zrcadel, která nám dovolují spatřit vlastní tvář. Vystoupí také řada slavných hostů: Casey Driessen, houslista nominovaný na Grammy za rok 2007, violoncellistka Terezie Kovalová, zpěvačka Věra Martinová a další.

Patricie spolupracovala jako autorka písní například s Lucií Bílou, Ewou Farnou i Václavem Neckářem. Mezi další členky Vesny patří: Bára Šůstková (houslistka a kapelnice), Andrea Šulcová (flétnistka), Olesya Ochepovskaya (klavíristka) a Markétka Vedralová (bubenice).

Související

Více souvisejících

kapela Vesna Vojtěch Dyk

Aktuálně se děje

před 35 minutami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 1 hodinou

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 1 hodinou

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Rusové zasáhli Oděsu raketami. Čtyři mrtví, 20 zraněných

Podle náčelníka Oděské regionální vojenské správy Olega Kipera, došlo večer 29. dubna k ruskému raketovému útoku na Oděsu. Vyžádal si oběti a zraněné.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy