Legendární Dead Can Dance v Praze nabídla průřez svou 40letou historií

Australská skupina Dead Can Dance dnes večer ve vyprodaném Kongresovém centru v Praze zahrála písně mapující její téměř čtyřicetiletou kariéru.

Nadšenému publiku ústřední dvojice kapely Lisa Gerrardová a Brendan Perry spolu s dalšími hudebníky v rámci turné A Celebration - Life and Works 1980-2019 nabídla i novou píseň Dance of the Bacchantes z aktuálního alba Dionysus.

Na úvod koncertu vystoupil David Kuckhermann. Stálý člen koncertní sestavy Dead Can Dance je zároveň respektovaným sólovým hudebníkem, členem dalších hudebních těles a pedagogem. Za rok 2018 byl nominován na ocenění Grammy s albem Hiraeth v kategorii pro nejlepší desky stylu new age. Album natočil s Gerrardovou.

Téměř dvouhodinové vystoupení Dead Can Dance zahájila skladba Anywhere Out of the World z jejich alba Within the Realm of a Dying Sun vydaného v roce 1987. Na potemnělém jevišti se pak za doprovodu šestičlenné kapely střídali ve zpěvu Gerrardová oblečená do bílého roucha a v tmavém obleku vystupující Perry. Vedle známých písní jako The Wind That Shakes the Barley nebo The Carnival Is Over publikum aplaudovalo skladbě The Host of Seraphim, která byla použita v experimentálním dokumentárním filmu Baraka. Zazněla i Cantara dokumentující zálibu kapely v arabských hudebních motivech.

"Hudba je místo, kam se dá uchýlit. Je to oblast ochráněná od nudy a obyčejnosti. Je nevinná a je to místo, kde se můžete ztratit v myšlenkách, pamětech a komplikovanosti," uvedla před časem Gerrardová.

Dead Can Dance založili Perry, Gerrardová, Paul Erikson a Simon Monroe v roce 1981, krátce nato Perry a Gerrardová přesídlili do Londýna. Na jaře 1984 vydali eponymní debutové album a o rok později druhou desku nazvanou Spleen and Ideal, která dosáhla na druhé místo britského nezávislého žebříčku. Později se oba členové věnovali vedle Dead Can Dance svým sólovým projektům.

Tvorbu Dead Can Dance charakterizuje éterický hlas Gerrardové a hluboký baryton Perryho, které se proplétají na hranici mezi elektronickou a živou hudbou. Používají exotické nástroje, čerpají z minulosti i mimoevropských kultur ze Středního východu, Asie, východní Evropy, Středomoří i severní Afriky. "Pokud někdo chce pochopit, proč jsme si vybrali svůj název, musí přemýšlet o transformaci neživého v živoucí... Přemýšlet o procesech změn života ze smrti a smrti v život. Tolik lidí nepochopilo související symboliku a domnívalo se, že musíme být nějaké 'morbidní gotické existence'," uvedl k názvu kapely Perry.

V české metropoli Dead Can Dance dosud naposledy vystoupili před sedmi lety, krátce po obnovení své činnosti. Vyprodanému Kongresovému centru tehdy představili album Anastasis.

Související

Více souvisejících

Dead Can Dance Praha kongresové centrum praha

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 1 hodinou

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

před 1 hodinou

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

před 3 hodinami

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

před 4 hodinami

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

před 5 hodinami

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

Výhled počasí na květen: Meteorologové řekli, zdali čekají další extrémy

Nebývale chladné počasí v závěru minulého týdne odeznělo a teploty už opět stoupají do nadprůměru. Extrémy se ale v květnu nečekají, vyplývá z dlouhodobého výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy