Miro Žbirka rozparádil O2 arenu. Jako bubeník se předvedl fotbalista Petr Čech

Na koncertu v zaplněné pražské O2 areně v úterý Miro Žbirka s mnoha hosty oslavil 40 let na scéně. Vedle svých hitů představil i písně z aktuální nahrávky Double Album. Žbirku doprovodila skupina složená z uznávaných britských hudebníků. Jako host vystoupil v písni 22 dní v roli bubeníka bývalý fotbalový brankář Petr Čech.

Dalšími hosty byly zpěvačky Magdalena Šalamounová, Martha, Katarína Knechtová, Ráchel Skleničková a Eddi Readerová.

Před efektní projekční plochou zahájil Žbirka koncert písní Možno sa to zdá, po které následovala směs jeho hitů V slepých uličkách, Katka a Prvá. Bratislavský rodák vedle starých skladeb jako Dr. Jekyll A Mr. Hyde nebo Múr našich lások nadšenému publiku nabídl i novější písně jako například Fair Play známou ze stejnojmenného filmu režisérky Andrey Sedláčkové. Duet Čistý svet z nové desky Double Album se Žbirkou za velkého aplausu zazpívala a na klavír doprovodila nevidomá hudebnice Skleničková.

V polovině koncertu po své jedné z nejúspěšnějších písní Balada o poľných vtákoch Žbirka přivítal své speciální hosty, kapelu britských hudebníků ve složení Blair Cunningham (bicí), Robbie McIntosh (kytary), Hamish Stuart (baskytara), Dean Rosse (klávesy), Pears McIntyr (kytary) a Rob Casse (kytary, zpěv).

Světoznámí muzikanti, z nichž se například kytaristé McIntosh a Stuart podíleli na sólových albech bývalého člena Beatles Paula McCartneyho, nahrávali i Double Album, které vzniklo v legendárním londýnském studiu Abbey Road. Své pražské vystoupení zahájili skladbou od The Beatles Can't Buy My Love a poté doprovodili Žbirku v jeho písních Skúška snov, Každý chce byť naj a duetu Take Me Home se skotskou zpěvačkou Eddi Readerovou známou ze skupiny Fairground Attraction, která poté přidala i svůj hit Perfect. Britští hudebníci zahráli i další písně od The Beatles Get Back a Hey Jude, které si s nimi zazpívala téměř celá hala.

Překvapením pro mnohé návštěvníky byla účast bývalého reprezentačního fotbalového brankáře Petra Čecha, který Žbirku doprovodil jako hostující bubeník v písni 22 dní. Čech se jako amatérský bubeník prezentuje delší dobu. Například v roce 2013 vystoupil na festivalu Rock For People v Hradci Králové se skupinou Eddie Stoilow a nedávno kvůli charitě s bubeníkem skupiny Queen Rogerem Taylorem nahrál charitativní singl nazvaný That's Football.

Závěr koncertu pak patřil Žbirkovým hitům Biely kvet a Atlantída, kterým O2 arena aplaudovala vestoje. Vystoupení tradičně zakončila skladba Mám rád.

Sedmašedesátiletý skladatel a zpěvák Žbirka se v roce 1982 stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta. Své zatím poslední album vydal loni pod názvem Double Album.

Související

Miro Žbirka (foto: Lukáš Běhounek)

Ceny Anděl posmrtně opanoval Miro Žbirka, získal hned čtyři sošky

Letošní ceny České hudební akademie (ČHA) Anděl opanovala hudba Miroslava Žbirky. Jeho album Posledné veci proměnilo všechny čtyři nominace. Za Žbirku, který zemřel předloni 10. listopadu ve věku 69 let, nahrávku dokončil jeho syn David. Posmrtně vydané album a singl Nejsi sám akademici ocenili v kategoriích Album, Sólový interpret, Skladba a Slovenské album. 
Miro Žbirka (foto: Patrik Uhlíř)

Ceny Anděl: Nominace ovládl Žbirka, mezi favority patří i Vypsaná fixa

Favoritem letošních cen České hudební akademie (ČHA) Anděl je s ohledem na počet nominací zpěvák Miro Žbirka. Ten se svou deskou Posledné veci figuruje v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské album. Píseň Nejsi sám, v níž zpívá i jeho syn David Žbirka, který album produkoval, se může stát Skladbou roku. 

Více souvisejících

Miro Žbirka Koncert Hudba kultura Praha

Aktuálně se děje

před 29 minutami

před 1 hodinou

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 1 hodinou

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 5 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

Vilu Putinovy bývalé manželky Ljudmily Francie zabavila. Kreml je rozhodnutím pobouřen

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy